Consilierii UDMR din Targu Mures au vorbit si in maghiara la sedinta CL, "in semn de protest" [1]

Toti consilierii UDMR din CL Targu Mures care au luat cuvantul in sedinta de marti au vorbit mai intai in maghiara - si nu doar in romana, ca de obicei - "in semn de protest" fata de faptul ca o femeie a fost amendata dupa ce a distribuit intr-o piata din oras etichete bilingve pentru produse

.

Pana acum, majoritatea luarilor de cuvant in cadrul sedintelor din Consiliul Local Targu Mures au fost in limba romana, in rare cazuri consilierii locali UDMR folosind limba materna, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Presedintele UDMR Targu Mures, viceprimarul Peti Andras, a anuntat, la inceputul sedintei Consiliului Local de marti, ca va vorbi in limba materna "in semn de protest" fata de faptul ca o femeie a fost amendata in urma unei actiuni de distribuire de etichete bilingve intr-o piata.

Peti a aratat ca exprimarea in limba materna este un drept al sau constitutional, de care intelege sa faca uz "in semn de protest" fata de ceea ce considera "un abuz" al Politiei Locale - care a amendat-o pe femeie pe motiv ca nu avea autorizatie pentru actiunea sa.

El a tradus apoi in limba romana cele spuse. Toti consilierii UDMR care au luat apoi cuvantul, la diferite puncte de pe ordinea de zi, i-au urmat exemplul, sedinta prelungindu-se semnificativ, din aceasta cauza.

In plenul sedintei, primarul municipiului, Dorin Florea, le-a spus consilierilor UDMR ca pot folosi "si zece limbi", dar "ipocrizia si demagogia tot asa se exprima", reprosandu-le ca sustin o persoana care "promoveaza un Targu Mures conflictual" si atragandu-le atentia ca orasul nu va putea emite pretentii la titlul de Capitala Culturala Europeana, tocmai din acest motiv.

Mai mult, la o luare de cuvant a consilierului local Sebastian Pui, reprezentand USL - formatiune care asigura majoritatea in CL Targu Mures alaturi de UDMR -, primarul a intervenit ironic, intrebandu-i pe consilierii UDMR daca nu vor ca acesta sa le traduca si in maghiara ce a spus.

In cadrul sedintei, unul dintre cele mai importante puncte, referitor la acordarea subventiei pentru energie termica in acest sezon, a fost retras de pe ordinea de zi, in timp ce un altul, referitor la buget, a fost supus la vot in patru variante pana ce a fost adoptat, desi se referea la o rectificare de buget pozitiva.

La finalul sedintei, Peti Andras a declarat presei ca a vorbit in ambele limbi pe tot parcursul sedintei, ca si colegii sai, in mod exceptional, dar ca intentioneaza sa utilizeze limba materna si la urmatoarele sedinte si va cere conducerii Primariei sa puna la dispozitie "un traducator si echipamentele necesare" in acest sens.

In CL Targu Mures, UDMR detine 10 din cele 23 de locuri.

Vineri, PPMT si UDMR Targu Mures sustineau ca seful Administratiei Pietelor si cel al Politiei Locale au atitudine discriminatorie si vor fi reclamati la CNCD, dupa ce o femeie ce impartea in piata etichete bilingve pentru produse a fost amendata, insa sefii celor doua institutii spuneau ca ea nu avea autorizatie.

Presedintele PPMT Targu Mures, Jakab Istvan, relata, intr-o conferinta de presa, ca o femeie, Lako Peterfi Tunde, a distribuit etichete cu denumiri in romana si maghiara ale unor produse, precum "Dovlecei / Cukkini", pentru comerciantii din Piata "7 Noiembrie" din municipiu, iar joi s-a alaturat si el acestei actiuni, alaturi de alti voluntari, insa comerciantii i-au spus ca seful Administratiei Pietelor din oras, Vasile Filimon, a interzis afisarea de denumiri bilingve pentru produse.

Jakab spunea ca, pe de alta parte, seful Politiei Locale, Valentin Bretfelean, a amendat-o pe femeia care a initiat actiunea pe motiv ca "genereaza conflicte interetnice", adaugand ca din aceasta cauza Filimon si Bretfelean vor fi reclamati la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).

La randul lor, reprezentantii UDMR Targu Mures au transmis un comunicat de presa in care sustineau ca, in urma incidentului din Piata "7 Noiembrie", un targumuresean a fost amendat "pe nedrept si nejustificat", intrucat minoritatile au dreptul la folosirea limbii materne, legislatia garantand aceste drepturi.

In replica, seful Administratiei Pietelor, Vasile Filimon, si cel al Politiei Locale, Valentin Bretfelean, au respins acuzatiile, spunand ca nu au nimic impotriva exercitarii bilingvismului, insa persoana respectiva nu a cerut autorizatie pentru actiunea din piata.


Publicat de : ---
Data publicării: 09 Oct 2013 - 06:52
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=41652&titlu=Consilierii_UDMR_din_Targu_Mures_au_vorbit_si_in_maghiara_la_sedinta_CL____in_semn_de_protest__