Legea referendumului, adoptata din nou de Senat [1]

Senatorii au adoptat, din nou, legea referendumului,  cu 94 de voturi "pentru" si 30 "impotriva", la indemnul ferm al premierului, la intalnirea cu grupurile USL de la Mamaia, in aceeasi forma cu care presedintele Traian Basescu nu a fost de acord

.

Mai precis, legea referendumul, in forma in care a fost adoptata de Parlament, presupune un cvorum de prezenta de 30 la suta, cumulativ cu un cvorum al voturilor valabil exprimate de 25 la suta, in cazul referendumurilor pentru revizuirea Constitutiei, demiterea presedintelui, referendumurile locale si pe probleme nationale.

Senatorii au reluat dezbaterile pe aceasta lege, liberalul Ioan Ghise precizand ca, desi nu este de acord cu ideea de cvorum de prezenta, va vota "aiureala asta".

"Pragul de prezenta nu este constitutional. Nici 30 la suta, nici 50, nici 89. In ceea ce ma priveste, voi vota aiureala asta, dar suveranitatea poporului nu depinde de cati oameni vin la vot. Noi trebuie sa sustinem guvernul in greselile pe care le face", a spus Ghise, in plenul Senatului.

Desi face acum parte din tabara puterii, senatorul PC Tudor Barbu a sugerat ca nu este normal sa se introduca un cvorum de prezenta scazut, precizand ca recomandarea Comisiei de la Viena nu ar trebui sa se aplice.

"Pai de ce sa votam ceva cu care nu suntem de acord? Ne vede lumea, ne aude presa, de ce sa facem noi asta? Comisia de la Venetia a spus ca nu ar trebui sa avem cvorum, dar Comisia de la Venetia e la Venetia, noi suntem in Romania", a precizat Barbu.

In acelasi sens, fostul sau coleg, pepededistul Haralambie Vochitoiu, a dat si un exemplu. "Da, suntem in Romania si in Romania se cumpara voturi, ne facem ca nu stim? Aici in Romania e nevoie de cvorum de 50%, asa ca vom vota impotriva acestor porcarii", a spus si Vochitoiu.

Dupa ce a fost adoptata de ambele camere ale Parlamentului cu majoritate de voturi, legea refrendumului, initiata de un grup de deputati USL, printre care Florin Iordache si Valeriu Zgonea, legea a fost contestata la Curtea Constitutionala de democrat-liberali, decizia CCR aratand ca pragul de prezenta de 30 la suta se va introduce abia din 2014.

In acelasi timp, presedintele Traian Basescu a trimis legea inapoi in Parlament pentru reexaminare, acesta sustinand ca pentru probleme de interes national si pentru revizuirea Constitutiei cvorumul de 30% este insuficient pentru reprezentativitate," de natura a conferi deciziei adoptate forta care sa reflecte vointa si suveranitatea poporului".

In ciuda acestor nemultumiri, premierul Victor Ponta le-a cerut parlamentarilor USL sa adopte, din nou, legea refrendumului in aceeasi forma, precizand ca oricum presedintele nu mai are cum sa o refuze a doua oara.

"Stiti ca, in stilul deja traditional de sabotaj al domnului Basescu, Legea cu referendumul, asa cum a fost ea considerata constitutionala de catre Curtea Constitutionala, e tot la dumneavostra. Deci asta inseamna ca in primele saptamani trebuie sa o adoptati din nou, sa o trimiteti a doua oara, si din fericire a doua oara (Traian Basescu, n.r.) nu mai are voie sa o mai retrimita. In zece zile, daca nu ma insel, e obligat sa o promulge si in acest fel intra in vigoare termenul de un an in care de asemenea se si aplica", a spus premierul, la intalnirea grupurilor parlamentare USL din acest weekend, de la Mamaia.


Publicat de : ---
Data publicării: 04 Sep 2013 - 06:55
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=41478&titlu=Legea_referendumului__adoptata_din_nou_de_Senat