Presedintele Basescu a decorat un primar slovac pentru ingrijirea mormintelor soldatilor romani [1]

Mediafax Foto

Presedintele Traian Basescu l-a decorat cu Ordinul National "Pentru Merit" pe Peter Gogola, primarul orasului Banská Bystrica din Slovacia, in semn de apreciere pentru contributia adusa la amenajarea cimitirelor soldatilor romani cazuti pe teritoriul acestei tari in al Doilea Razboi Mondial

.

Seful statului, care va face in perioada 28-29 august o vizita in Slovacia, a semnat sambata, 24 august, decretul de decorare, informeaza un comunicat transmis luni MEDIAFAX de Administratia Prezidentiala.

Decorarea a fost facuta la initiativa presedintelui Basescu.

"Astfel, in semn de apreciere pentru contributia personala la reconstituirea si amenajarea simbolurilor comemorative si a cimitirelor romanesti aflate pe teritoriul Republicii Slovace, pentru efortul depus la organizarea si desfasurarea manifestarilor dedicate cinstirii memoriei soldatilor romani cazuti in luptele purtate pentru eliberarea fostei Cehoslovacii in cel de-al Doilea Razboi Mondial, presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a conferit Ordinul National «Pentru Merit» - in grad de Ofiter domnului Peter Gogola, primarul orasului Banská Bystrica, Republica Slovaca", se mentioneaza in decretul de decorare.

Seful statului s-a aflat in urma cu doua saptamani in localitatea Oarba de Mures, unde au cazut circa 11.000 de soldati romani in perioada septembrie-octombrie 1944, in luptele pentru eliberarea Ardealului de Nord, el referindu-se atunci si la faptul ca va vizita la sfarsitul acestei luni si un cimitir al militarilor romani din Slovacia.

Presedintele Basescu a semnat sambata si un decret de decorare a ambasadorului Jan Soth, seful Cancelariei presedintelui Republicii Slovace.

"Astfel, in semn de inalta recunoastere si apreciere pentru contributia activa la dezvoltarea relatiilor bilaterale dintre tara noastra si Republica Slovaca, a dialogului bilateral la nivel inalt, tehnic si sectorial, precum si a schimburilor culturale dintre cele doua tari, presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a conferit Ordinul National «Pentru Merit» - in grad de Mare Ofiter Excelentei Sale domnul ambasador Jan Soth, seful Cancelariei Presedintelui Republicii Slovace", se arata intr-un comunicat al Presedintiei. Decorarea a fost facuta la propunerea presedintelui Traian Basescu.


Publicat de : ---
Data publicrii: 27 Aug 2013 - 07:31
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=41460&titlu=Presedintele_Basescu_a_decorat_un_primar_slovac_pentru_ingrijirea_mormintelor_soldatilor_romani