Indrumati de extremistii de la Jobbik, radicalii maghiari isi fac tabara intr-o comuna din Harghita, „aparati” de o grupare paramilitara [1]

Tabara Tineretului Maghiar din Ardeal a inceput, miercuri, in Harghita, sprijinita financiar de Primaria Joseni si CJ, presedintele partidului Miscarea pentru Ungaria - Jobbik, Vona Gabor, urmand sa sustina o prelegere, transmite corespondentul MEDIAFAX

.

Primaria comunei Joseni finanteaza, pentru a doua oara consecutiv, Tabara Tineretului Maghiar din Ardeal (Erdelyi Magyar Ifjak - EMI), care se desfasoara de miercuri si pana duminica si care are ca mesaj lupta pentru obtinerea autonomiei maghiarilor si autoguvernarii Ardealului.

Primarul localitatii, Gall Szabolcs, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX ca anul acesta sprijina financiar Tabara EMI cu suma de 30.000 de lei si chiar a "facut lobby" ca aceasta sa fie organizata in satul Borzont, din comuna Joseni, intrucat "ea aduce ceva in plus in domeniul turistic".

"Este in interesul nostru, din punct de vedere turistic, sa finantam Tabara EMI. Aici vin mii si mii de oameni si este bine pentru comuna noastra. Chiar am facut lobby destul de mare ca aceasta tabara sa vina la noi. Pentru noi este o reclama mare si, dupa cum se stie, marketingul trebuie platit cu bani grei. In perspectiva, sunt convins ca ne va aduce ceva in plus in domeniul turistic", a spus Gall Szabolcs.

El a sustinut ca anul trecut au vizitat tabara "intre 5.000 de persoane, ajungand chiar si pana la 10.000 de oameni la concertele din fiecare seara".

"Vom vorbi cel mai mult in tabara despre autonomie"

La randul sau, vicepresedintele Consiliului Judetean Harghita, Birtalan Jozsef, a precizat ca institutia sprijina financiar Tabara EMI cu suma de 7.500 de lei.

Conform presedintelui Tineretului Maghiar din Ardeal (EMI), Soos Sandor, motto-ul ales pentru cea de-a IX-a editie a Taberei EMI este "Vointa isi croieste drum!".

"Anul acesta vom vorbi cel mai mult in tabara despre autonomie, de aici fiind inspirat si motto-ul: «Vointa isi croieste drum!». Daca vrem autonomie, vointa noatra va gasi drumul ca dorinta sa ni se implineasca", a spus Soos Sandor.

Tema aleasa petru deschiderea Taberei EMI este "Scandalul drapelului secuiesc" si va fi abordata de presedintele Organizatiei de Tineret MINTA a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Toke Ervin, fostul consilier judetean Arus Zsolt si primarul municipiului Gheorgheni, Mezei Janos.

Foto: AFP//Mediafax (Laszlo Czika)

Joi, este asteptat in tabara EMI presedintele PPMT, Toro T.Tibor, care va vorbi, impreuna cu reprezentantii FIDESZ, Koszegi Zoltan, si Jobbik, Szavay Istvan, despre alegerile care vor avea loc in Ungaria in 2014 si despre contributia la vot a locuitorilor din Transilvania care au dubla cetatenie.

Marele invitat, liderul Jobbik

Sambata, de la ora 12.00, invitatul special al Taberei EMI, Vona Gabor, presedintele partidului Miscarea pentru Ungaria - Jobbik, va sustine o prelegere pe tema "Europa sau Uniunea?".

"Voi participa in calitate de lector la Tabara EMI, pentru a sasea oara, ea reprezentand unul dintre cele mai importante evenimente la care vin in fiecare an cu placere. Avand in vedere ca nu demult premierul nostru (Orban Viktor) a tinut in Ardeal, la Baile Tusnad, o prelegere unde s-au pronuntat multe, la acestea trebuie sa reactionez si abia astept sa fiu prezent la sfarsit de saptamana la voi. O sa am multe de spus. Puteti sa fiti siguri", a scris Vona Gabor pe pagina sa de pe o retea de socializare.

Foto: AFP//Mediafax ( Attila Kisbenedek)

Vona Gabor, care a fost liderul gruparii Garda Maghiara - miscare nationalista radicala scoasa in afara legii printr-o decizie definitiva si irevocabila luata de Curtea de Apel de la Budapesta in iulie 2009 - va participa si la Cupa de Minifotbal organizata la Tabara EMI, pe care echipa Jobbik a castigat-o in ultimii doi ani.

Tot sambata, de la ora 14.00, presedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Biro Zsolt, vicepresedintele PPMT Papp Elod si presedintele suspendat al CJ Harghita Borboly Csaba vor participa la dezbaterea "Situatia politica actuala din Ardeal, (regiuni, restitutie, amendamente constitutionale)".

Duminica, ziua autonomiei

Duminica, in ultima zi a taberei, denumita "Ziua Autonomiei", in care si-a asumat rolul de co-organizator Consiliul National Secuiesc (CNS), vor fi abordate subiecte precum deplina libertate pentru maghiarii din Transilvania si dreptul la autoguvernare, prezentate in cadrul simpozionului "Initiative civice pentru autonomie", la care vor participa Izsak Balazs, presedintele CNS, Miren Martiarena, membru din Tara Bascilor in Comitetul Civic al Initiativei Europene pentru Protectia Regiunilor Etnice, Biro Zsolt, presedintele PCM, si Zakarias Zsolt, vicepresedinte al PPMT.

La eveniment si-au anuntat prezenta si simpatizanti Jobbik din tara si din strainatate, dar si gruparea radicala "Miscarea Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM)", "linistea" urmand sa fie asigurata de gruparea "Nemzeti Őrsereg Hagyományőrző és Polgárőr Egyesület", care se defineste drept o asociatie pastratoare de traditii militare.

"Pentru linistea taberei va fi raspunzatoare gruparea Nemzeti Őrsereg Hagyományőrző és Polgárőr Egyesület (National Protection Force Heritage And Civil Guard Association)", se arata pe site-ul Jobbik.

"Vin atatia oameni din strainatate si e nevoie de paza"

Intrebat despre prezenta acestei grupari la tabara EMI, primarul comunei Joseni, Gall Szabolcs, a spus ca nu este deranjat de prezenta unei grupari care vrea sa pastreze traditiile militare, spunand ca stia ca este vorba despre "Nemzeti Őrsereg Hagyományőrző és Polgárőr Egyesület" si afirmand ca membrii acesteia sunt mai "eficienti" decat orice alta formatiune de protectie si paza.

"Vin atatia oameni din strainatate si e nevoie de paza. Intr-adevar, ei asigura paza pe teritoriul taberei, dar, in ceea ce priveste modul de gandire al unora cand aud ca sunt grup paramilitar, e ceva care mi se pare o gandire extremista. In ceea ce priveste munca lor, sunt foarte eficienti, pentru ca se simte ca este ordine acolo, ceea ce nu ar putea face alta formatie", a declarat corespondentului MEDIAFAX primarul Gall Szabolcs.

Vicepresedintele CJ Harghita Birtalan Jozsef a sustinut ca nu a auzit despre aceasta grupare.

"Nu am obiceiul sa studiez site-ul Jobbik, deci nu am aceasta informatie si nici nu cunosc gruparea Nemzeti Őrsereg Hagyományőrző és Polgárőr Egyesület. De ani, de cand sprijinim Tabara EMI, pozitia noastra a fost ca ea este organizata pentru toti tinerii din Harghita si nu numai, si nu suntem noi in masura sa judecam cine si unde vrea sa participe. Este un eveniment organizat in Harghita, cu participare din tara si din strainatate, si consider ca si aceasta tabara, ca si celelalte organizate in judet, poate sa creasca notorietatea si prestigiul judetului, este un mijloc de promovare", a spus vicepresedintele CJ Harghita.

Foto: AFP//Mediafax ( Attila Kisbenedek)

Potrivit presedintelui EMI, Soos Sandor, in tabara au fost amenajate sase corturi, in afara celui destinat dezbaterilor, in care vor fi organizate programe culturale, prezentari de mestesuguri, jocuri pentru copii, competitii de sah si carti de joc. Un cort a fost special amenajat pentru dezbateri pe teme religioase.

In fiecare seara vor avea loc concerte ale unor formatii cunoscute pentru mesajele nationaliste pe care le promoveaza.

Tabara EMI este organizata de Asociatia "Tineretul Maghiar Ardelean", in parteneriat cu Primaria Joseni, CJ Harghita si CNS.


Publicat de : ---
Data publicrii: 08 Aug 2013 - 06:09
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=41424&titlu=Indrumati_de_extremistii_de_la_Jobbik__radicalii_maghiari_isi_fac_tabara_intr_o_comuna_din_Harghita__aaparatia_de_o_grupare_paramilitara