Alianța PNL-PD, UDMR și PUR au semnat protocolul de colaborare la Arad [1]

După ce au fost somați în mai multe rânduri de liderii centrali, președinții partidelor care formează coaliția guvernamentală din Arad au reușit să se adune, vineri, și să semneze protocolul de colaborare la nivel local.

Săptămâna trecută, șefii partidelor arădene au fost convocați la București pentru a da explicații în legătură cu întârzierea semnării actului, însă întâlnirea s-a amânat pentru o dată ulterioară. Pentru a scăpa de criticile mai marilor de la București, liderii locali s-au întâlnit, vineri, la Arad și după discuții care au ținut mai bine de o oră au reușit să se înțeleagă și să parafeze colaborarea pe următorii patru ani. Cu această ocazie a fost lămurită și problema numirii în funcțiile de directori în instituțiile deconcentrate a persoanelor recomandate de partidele din coaliție.

Liderul PUR Arad, deputatul Lia Ardelean, a declarat, după semnarea protocolului, că noul act este foarte important și interzice migrația politică a membrilor care fac parte din partidele care formează coaliția guvernamentală. „Am ținut foarte mult ca acest protocol să fie semnat cât mai repede la nivel local pentru că doream o colaborare la modul cel mai real în ceea ce privește rezolvarea tuturor problemelor județului. Consider că prin semnarea protocolului am făcut un pas foarte important și mă bucur că toți colegii din partidele care formează coaliția guvernamentală au căzut de acord asupra unui punct, prevăzut și în protocolul central, în care se menționează că, timp de patru ani, partidele din coaliția guvernamentală să nu facă schimb de membri. Prin acest lucru, fiecare primar ales în localitățile județului, indiferent de culoarea politică, poate să fie liniștit pentru că nimeni nu va exercita presiuni asupra sa să-și părăsească formațiunea politică pe listele căreia a fost ales, deoarece altfel nu va mai primi sprijin. Consider că protocolul elimină migrația politică“, susține Lia Ardelean, președintele PUR Arad.

În ceea ce privește primirea în partidele coaliției a oamenilor din alte partide, chiar și din opoziție, liderul PUR Arad a declarat că aceasta nu este oprită, însă trebuie să se țină cont, în primul rând de calitatea umană.
Președintele organizației județene a UDMR din Arad, deputatul Kiraly Andras, a susținut în nenumărate rânduri că întârzierea semnării protocolului la nivel local are la bază împotrivirea unor persoane din cadrul Alianței PNL-PD care nu vor ca protocolul de colaborare al coaliției guvernamentale să fie semnat și pe plan local.

Parlamentarul arădean nu a dorit să facă publice numele celor care se opun semnării protocolului, dar a spus că membrii Uniunii care ocupă posturi de conducere în administrația municipală și județeană trebuie să fie consultați în elaborarea unor proiecte și hotărâri, care îi privesc atât pe români cât și pe etnicii maghiari. Disensiunile din cadrul coaliției pe plan local au fost recunoscute și de vicepreședintele PD, Adrian Nițu. Și acesta a spus că există persoane atât din PNL cât și din PD care s-au opus semnării protocolului de colaborare dintre cele patru formațiuni, care formează arcul guvernamental.

Neînțelegerile din cadrul coaliției au dus, pe plan local, la întârzieri în ceea ce privește numirile în funcțiile de conducere din instituțiile deconcentrate. Atât UDMR cât și PUR au avut nemulțumiri în ceea ce privește modul în care s-au derulat negocierile și speră să obțină fiecare un număr cât mai mare de posturi de directori. După calculele formațiunii maghiare, aceasta ar trebui să obțină posturi de conducere în proporție de 15 la sută. În urma parafării protocolului la nivel local, umaniștii arădeni ar urma să primească două posturi de directori și trei posturi de directori adjuncți, în instituțiile deconcentrate.
Publicat de : Florin TOMUȚA
Data publicării: 14 Mai 2005 - 07:00
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4108&titlu=Alianta_PNL_PD__UDMR_si_PUR_au_semnat_protocolul_de_colaborare_la_Arad