Un deputat PSD vrea scaderea varstei de vot la 16 ani [1]

Deputatul PSD de Sibiu Gheorghe Fraticiu a declarat, luni, la o dezbatere, ca “ar fi de bun augur scaderea varstei de vot de la 18 la 16 ani”, afirmand ca “tinerii sunt mult mai implicati in viata politica” decat adultii si ca, de multe ori, parintii voteaza cum le spun copiii, si nu invers

.

Forumul Constitutional a organizat, luni, la Sibiu, o dezbatere publica referitoare la revizuirea Constitutiei, la eveniment participand mai multi primari din judet, alesi locali din municipiul Sibiu, dar si parlamentari de Sibiu si simpli cetateni, transmite corespondentul Mediafax.

La dezbatere, deputatul Gheorghe Fraticiu a afirmat ca “ar fi de bun augur” sa se ia in calcul, la revizuirea Constitutiei, scaderea varstei pentru participarea la vot de la 18 la 16 ani, ceea ce se intampla si in alte state ale Uniunii Europene.”Ar fi de bun augur scaderea varstei de vot de la 18 la 16 ani. Nu stiu daca este bine sau daca este rau, daca la 16 ani copiii sunt destul de maturi ca sa ia o astfel de decizie. Dar, ceea ce eu am observat in ultima perioada este ca daca inainte, prin anii 1990 pana prin 2000, copiii votau ceea ce le spuneau parintii, cred ca acum parintii voteaza cum le spun copiii, ceea ce inseamna ca tinerii sunt mult mai implicati in viata politica si eu cred ca merita analizata aceasta scadere a pragului de varsta care este prevazuta si in alte tari”, a spus deputatul Gheorghe Fraticiu.In plus, acesta a apreciat ca “nu trebuie modificata forma de guvernamant, chiar daca exista destule voci pentru monarhie?, atunci cand a fost luat in discutie si acest aspect.

Participantii la dezbatere au discutat si despre oportunitatea scaderii pragului de validare a referendumului, aspect cu care deputatul PDL Daniela Campean nu s-a aratat de acord.”Nu este necesar sa scadem pragul la referendum. In 2009 s-a vazut ca daca romanii sunt interesati, vin la vot?, a afirmat aceasta in timpul sedintei.

La dezbaterile care s-au desfasurat in sala de sedinte a Consiliului Judetean Sibiu au participat presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Ioan Cindrea, dar si Cristian Pirvulescu, coordonator al Forumului Constitutional.

Propunerile facute e catre participantii la Sibiu vor fi incluse in raportul final care va fi prezentat de catre Forumul Decizional dupa ce vor avea loc astfel de dezbateri in intreaga tara.


Publicat de : ---
Data publicării: 24 Apr 2013 - 05:48
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=40927&titlu=Un_deputat_PSD_vrea_scaderea_varstei_de_vot_la_16_ani