PNL ingroapa fuziunea cu PD la marginea Marii Negre [1]

Calin Popescu Tariceanu s-a hotarit sa ramina liberal pina in maduva oaselor. Premierul s-a intretinut ieri, la Sofia, cu floarea liberalilor, la al 53-lea Congres al Internationalei Liberale.

Evenimentul organizat de Sofia a fost prima reuniune majora a liberalilor din toata lumea, la care premierul Tariceanu a participat ca presedinte al PNL. Premierul bulgar Simeon de Saxa Coburg-Gotha, gazda congresului, a primit si un cadou: Partidul Miscarea Nationala, a mostenitorului tronului fostului regat bulgar, infiintat inaintea alegerilor din 2001, care a fost primit ca membru al Internationalei Liberale. PNL, membru cu drepturi depline al Internationalei Liberale de mai multi ani, nu a concurat pentru nici o functie in conducerea Internationalei, insa a sprijinit un partid din Ungaria, unul din Bulgaria si unul din Germania pentru pozitiile de vicepresedinte al Internationalei Liberale, dupa cum au explicat reprezentantii delegatiei liberala la Sofia. „Avem nevoie acum de o ordine de zi cu privire la regiunea Marii Negre, care sa nu fie determinata de amenintari si pericole, ci de o ordine de zi, a carei baza sa o constituie valorile liberale“, a rostit in deschiderea lucrarilor congresului premierul bulgar.

De altfel, tema congresului a fost legata de conceptul de libertate si securitate in UE. Ca si omologul sau bulgar, premierul Tariceanu si-a construit interventia tot in jurul ideii de securitate la Marea Neagra, teza favorita, de altfel, a presedintelui Basescu. Aceeasi a fost si tema fostului vicepremier liberal rus Grigori Iavlinski, presedintele „Iabloko“, care a extins conceptul de securitate regionala in zona Caucazului. Ascensiunea lui Tariceanu spre virful miscarii liberale internationale vine dupa ce, saptamina trecuta, PNL a readus in actualitate proiectul fuziunii PNL-PD, pe fondul tensiunilor pe tema anticipatelor. Presedintele interimar al PD, Emil Boc, a explicat ieri ca proiectul fuziunii „nu este de actualitate pentru PD si nu reprezinta o tema de dezbatere politica in PD“, desi, diplomatic, nu exclude ideea „pe termen mediu si lung“. „Temele noastre sint actul de guvernare si integrarea in UE“. Mai direct, vicepresedintele PD Ioan Oltean a afirmat ca fuziunea cu liberalii este exclusa in prezent, PD nefiind interesat de nici o fuziune.
Secundul lui Basescu

„Spiritul libertatii si democratiei, ce a inspirat in trecut tarile din Europa Centrala si de Est, a cuprins si popoarele din regiunea Marii Negre. Ucraina, Georgia si Republica Moldova s-au orientat catre un viitor european. Trebuie sa le incurajam sa continue acest proces“, a dus Tariceanu mai departe ideea presedintelui Basescu. Premierul a mai spus, in discursul sau, ca Romania va actiona drept „catalizator al cooperarii regionale si al parteneriatului european“.
Publicat de : Mihaela Ganet
Data publicării: 14 Mai 2005 - 10:25
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4090&titlu=PNL_ingroapa_fuziunea_cu_PD_la_marginea_Marii_Negre