Bela a convins-o pe Mona [1]

Fidel propriilor prioritati, UDMR a mai cistigat o lupta in razboiul dus pentru adoptarea unei legi a minoritatilor promisa electoratului maghiar. Mona Musca, ministrul culturii, a fost convinsa sa dea avizul favorabil acestei legi.

UDMR a reusit sa obtina intr-un final bunavointa ministrului Culturii, Mona Musca, in ceea ce priveste avizul favorabil pe care ministerul condus de ea trebuia sa-l dea proiectului de lege a minoritatilor.

Singurele ministere care mai pastrau inca rezerve fata de acest proiect legislativ erau Ministerul Culturii si Ministerul Justitiei. Intr-o intrevedere care a avut loc joi seara intre vicepremierul Marko Bela, Marton Arpad, unul dintre initiatorii legii si Josef Koto, seful Departamentului guvernamental pentru minoritati, pe de-o parte, si Mona Musca de cealalta parte, s-a convenit asupra formei finale a textului, UDMR acceptind sa faca o parte dintre modificarile cerute de ministrul Culturii. „A avut loc o discutie, in urma careia am reusit sa clarificam punctele de vedere ale celor doua parti. Am cazut de acord ca, in esenta, nu exista divergente intre noi si ministrul Culturii, insa in cazul unor prevederi, trebuie sa gasim o alta formulare, acceptabila pentru ambele parti“, a declarat Marton Arpad. Modificarile in cauza se refera in special la atributiile Consiliului Minoritatilor, despre care Mona Musca spune ca ar fi favorabile UDMR. Este vorba despre modul in care va fi cerut avizul Consiliului, in probleme de interes pentru minoritati. Acest subiect a creat destule tensiuni in ultima perioada, surse din cadrul coalitiei guvernamentale spunind ca Mona Musca a amenintat cu demisia, in cazul in care guvernul va aproba respectivul proiect de lege intr-o forma neagreata de Ministerul Culturii.
Publicat de : Raul Balogh
Data publicării: 14 Mai 2005 - 10:24
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4088&titlu=Bela_a_convins_o_pe_Mona