ONG-urile reclama ca Primaria Capitalei a inceput mutarea Halei Matache [1]

Presedintele Asociatiei "Salvati Bucurestiul", Nicusor Dan, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca aproximativ 30 de politisti locali au incercuit perimetrul halei, iar muncitori adusi de Primaria Capitalei ar fi inceput deja sa taie acoperisul halei

.

 

"Politia Locala a refuzat sa ne spuna daca exista autorizatie pentru asa ceva. In aceste conditii, am sunat la 112 si am chemat Politia, pentru ca agentii sa ii ceara sefului de santier documentele necesare pentru aceasta operatiune. Acesta a prezentat o autorizatie care era emisa chiar azi (luni - n.r.). In ceea ce ne priveste, vom continua lupta la tribunal", a spus Nicusor Dan.

 

Lucrarile in vederea reamplasarii halei au inceput dupa ce luni, la sediul Primariei Capitalei, a avut loc o dezbatere publica asupra celor trei planuri urbanistice zonale (PUZ) pentru zona Berzei-Buzesti, care prevad, printre altele, stramutarea Halei Matache.

 

Cu acest prilej, presedintele Asociatiei "Salvati Bucurestiul" a aratat ca PUZ-urile respective, daca vor fi aprobate de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), vor fi atacate in instanta.

 

"Suntem deja in instanta, cu actiuni impotriva unor avize premergatoare PUZ-urilor. In secunda in care acestea vor fi aprobate, daca nu vor fi anulate pana atunci in instanta, le vom ataca si pe ele, pentru ca legea interzice mutarea halei, si ei (Primaria Capitalei - n.r.) o muta. Legea zice ca trebuie sa ai un studiu de trafic si un aviz de mediu, pe care ei nu le au, si trebuie sa ai si niste studii de fundamentale, pe care ei nu le au. In total, 12-13 elemente de ilegalitate", a spus Nicusor Dan.

 

Dupa aceeasi dezbatere, arhitectul-sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, a declarat ca, in problema Halei Matache si a administratiei versus ONG-uri, singurele victime sunt cetatenii din zona, care au de suferit din cauza opririi proiectului municipalitatii.

 

Patrascu a mai spus ca, din punct de vedere al monumentului istoric reprezentat de Hala Matache, "elementele de metal sunt valoroase", acestea urmand a fi extrase, depozitate, restaurate si folosite la reconstruirea pe un alt amplasament.

 

Directorul Directiei de Transporturi din Primaria Capitalei, Ion Dedu, a aratat ca PUZ-urile pentru zona Berzei-Buzesti ar putea fi dezbatute in sedinta CGMB de la jumatatea lunii aprilie, precizand ca, daca acestea vor fi aprobate, va fi obtinuta autorizatia de construire, iar lucrarile vor fi reincepute pe aceasta portiune de artera din diametrala Berzei-Buzesti-Uranus.

 

"In doua-trei saptamani, daca PUZ-urile vor fi aprobate si autorizatia de construire emisa, vom putea relua lucrarile pe portiunea Calea Grivitei-Mircea Vulcanescu si, pana la sfarsitul anului, vom putea termina acest proiect", a spus Dedu, precizand ca, din punctul de vedere al reprezentantilor municipalitatii, solutia de stramutare a Halei Matache este mai ieftina cu aproximativ un milion de euro decat pastrarea acesteia pe actualul amplasament.

 

Mutarea Halei Matache este necesara, potrivit municipalitatii, pentru a face loc magistralei rutiere Buzesti-Berzei.

 

La 20 septembrie 2012, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara ca trebuie lamurita situatia Halei Matache, pentru ca in proiectul magistralei rutiere Buzesti - Berzei sunt cheltuieli fantastice. Edilul a precizat atunci ca hala va fi mutata "exact cu 37 de metri si 20 de centimetri mai incolo", pentru constructia drumului.

 

In 13 februarie, peste 50 de persoane au protestat in fata Ministerului Culturii, solicitand ministrului de resort sa retrimita avizul de mutare a Halei Matache la Comisia Monumentelor Istorice, deoarece atunci cand acesta a fost acordat, nu s-ar fi luat in calcul varianta pastrarii amplasamentului monumentului.

 

La 27 februarie, presedintele Asociatiei "Salvati Bucurestiul", Nicusor Dan, declara ca a cerut in instanta suspendarea actului administrativ emis de municipalitate, respectiv a autorizatiei prin care Hala Matache urmeaza sa fie "stramutata prin demolare".


Publicat de : ---
Data publicrii: 26 Mar 2013 - 06:19
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=40768&titlu=ONG_urile_reclama_ca_Primaria_Capitalei_a_inceput_mutarea_Halei_Matache