Geoană și ai lui vor să-l îmbuneze pe Iliescu [1]

Miercuri seara, Ion Iliescu și Mircea Geoană au avut, la Senat, o discuție “lămuritoare” înaintea Consiliului Național de astăzi. Cei doi au fost împreună la o întrunire informală a senatorilor pesediști, după care s-au retras la un tête-á-tête într-unul din birouri.

Ieri, înaintea unei serii lungi de întâlniri pe care le-a avut cu liderii locali ai partidului, Mircea Geoană a declarat că Ion Iliescu nu pleacă din partid.


Ce și-au spus Iliescu și Geoană? Din păcate, se pot face doar speculații, căci reconstituirea întâlnirii este greu de realizat. Unul dintre parlamentarii din aripa “reformistă” dă ca sigur faptul că Ion Iliescu i-a reproșat lui Mircea Geoană că s-a lăsat manipulat de grupul de la Cluj. De altfel, potrivit unor surse, Ion Iliescu se va referi acid în discursul pe care îl va ține astăzi la “clujeni”, cei care i-au contestat pentru prima dată poziția de “guru” al partidului. În replică, parlamentarii ardeleni intenționează să-și reafirme programul prezentat săptămâna trecută la Târgu Mureș, în care cer descentralizarea PSD și ruperea lui de criptocomunism.

Iliescienii condamnă “blasfemia” lui Năstase
Grupul senatorilor fideli lui Ion Iliescu ar putea lansa o contraplatformă ca reacție la inițiativele reformiste ale grupului de la Cluj. Senatorul Ioan Talpeș, care, din frondă, a renunțat acum două zile la toate funcțiile din partid, ne-a declarat că este necesară “o platformă care să reprezinte electoratul tradițional al PSD”. Este greu de spus acum dacă Ion Iliescu o va îmbrățișa sau dacă ceilalți iliescieni vor încerca să coaguleze o mișcare de rezistență în partid.

Singurul care a socotit-o “o idee excelentă” este senatorul Antonie Iorgovan care militează pentru rămânerea grupului Iliescu în PSD. El a lăudat “flerul lui Talpeș”, care ar fi simțit că documentul “clujenilor” nu este suficient de bine primit. În context, Iorgovan a reconfirmat că-l va concura pe Cristian Diaconescu în cursa pentru șefia Comisiei de integritate morală: “Ce, să candideze numai ăia dirijați de Năstase?!”


Cert este că, întrebați individual, cei mai mulți fideli iliescieni răspund că, în partid, este nevoie de un pol “la stânga stângii”. Ce îi leagă pe iliescieni este aversiunea față de “clujeni” și față de “trădătorul” Adrian Năstase. De altfel, Ioan Talpeș ne-a spus că este “o blasfemie” declarația fostului premier potrivit căreia rezultatele de la Congres au fost ca Revoluția din 1989. “L-am crezut totdeauna foarte educat, astfel încât să nu compare o adunare la care delegații n-au respectat mandatul primit din partea organizațiilor cu Revoluția. Este o blasfemie”.

„Nu putem să reinventăm Congresul”
Declarații moderate și împăciuitoriste, ieri, la întâlnirea conducerii PSD cu liderii locali. „Cea mai mare greșeală pe care am putea s-o facem ar fi ca o stare de fibrilație inevitabilă s-o transformăm într-o situație mai gravă decât este (...) În echipa mare a PSD este loc pentru toată lumea (...) Nu putem reinventa Congresul”, a spus Geoană. Adrian Năstase a dat asigurări că va face „echipă bună cu Mircea și Miron, în ciuda a ceea ce se scrie în presă”.

Fostul premier a dat detalii și despre modul în care și-a gândit Guvernul din umbră: 15 departamente în care se vor pregăti mai mulți ministeriabili, pentru că „nu înseamnă că cei care vor fi șefi aici sunt viitorii miniștri”. Practic, Năstase va face cu ei un training pentru a fi gata să preia, „în câteva zile”, frâiele de la Palatul Victoria.

„Credeți că dl. Iliescu poate fi mulțumit cu făcături pe la colțuri?”
Discursul pe care îl va ține astăzi Ion Iliescu a fost principala temă de dezbatere printre pesediștii adunați la Palatul Parlamentului. Reformiștii și cei care au prins funcții după Congres se așteptau la un speech moderat, în timp ce iliescienii s-ar fi bucurat să audă varianta dură a discursului. În ultimele zile, pelerinajul la cabinetul lui Ion Iliescu de la Senat și de la Institutul Social Democrat s-a intensificat.

Oameni precum Ioan Talpeș, Ioan Solcanu, Adrian Păunescu, Ecaterina Andronescu, Antonie Iorgovan sau Rodica Stănoiu au venit la Ion Iliescu cu sfaturi și proiecte. Mircea Geoană s-a arătat, de asemenea, deschis să-i ofere lui Ion Iliescu orice funcție dorește – o ironie probabil, dat fiind orgoliul rănit al fostului guru pesedist. Mai mulți lideri ai PSD vorbeau, ieri, de reactivarea funcției de președinte de onoare mai mult să se afle în treabă.

„Credeți că dl Iliescu poate fi mulțumit cu făcături pe la colțuri?”, s-a întrebat retoric viceliderul grupului senatorial, Ioan Solcanu, intervenind în discuție. Întâlnirea centru-teritoriu urma să se termine pe seară. Până la închiderea ediției se anunțase că în Biroul permanent național a mai fost ales primarul de Iași, Gheorghe Nichita. El este primul dintre cei 9 lideri locali care-și vor face intrarea în conducerea partidului.
Publicat de : Florin NEGRUȚIU
Data publicării: 13 Mai 2005 - 09:10
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4063&titlu=Geoana_si_ai_lui_vor_sa_l_imbuneze_pe_Iliescu