În pumni - acasă, la braț - afară! [1]

Secretarul general al PES, Phillip Cordery, aflat într-o vizită în țara noastră, a declarat la finalul întâlnirii cu membrii conducerii PD că, pentru formațiunea sa, este important ca România să aibă partide care urmează orientarea social-democrată, iar între aceste formațiuni să existe relații de colaborare.

Întrebat care este punctul de vedere al PES în eventualitatea în care PD își va schimba orientarea, Cordery a spus că Emil Boc le-a dat asigurări că orientarea partidului este social-democrată, dar că, dacă, "din nefericire", această doctrină va fi schimbată, se va lua o decizie la momentul respectiv.
Cordery a mai spus că, din punctul de vedere al PES, este de dorit să existe în România o colaborare puternică între partidele social-democrate. "Evident că ne-am dorit să avem o colaborare puternică între partidele membre de aici și vom face totul pentru a promova o astfel de colaborare, pentru că gândim că, întotdeauna, o stângă unită este mai de dorit", a mai spus Cordery. El a precizat că a transmis aceste mesaje de modernizare, democratizare și de orientare social-democrată atât PD, cât și PSD, însă a spus că PES nu dă "sfaturi nimănui".
Phillip Cordery a mai spus că a discutat cu reprezentanții PD despre posibilitatea ca acest partid să devină membru cu drepturi depline în cadrul grupului socialiștilor europeni din Parlamentul European, precizând că urmează să fie realizat un raport către președinția PES, care va lua o decizie în legătură cu primirea PD și PSD în această structură. "Este important să întărim PES în România și Bulgaria, pentru ca ideile noastre de dreptate soci-ală, solidaritate, progres să câștige teren în România și în Europa, în general", a mai arătat Cordery.
"Am subliniat că, în acest moment, fără echi-voc, PD este un partid social-democrat, care promovează politicile social-democrate. Nu s-a pus și nu se pune problema schimbării doctrinei", a decla-rat, la finalul întrevederii, președintele interimar al PD, Emil Boc. El a ținut să precizeze că le-a spus reprezentanților PES că PD este membru cu drepturi depline în Internaționala Socialistă și că se comportă ca atare, respectându-și toate angajamentele și atribuțiile. "La Convenția Națională Extraordinară există deschisă posibilitatea depunerii mai multor moțiuni. Nu vom știi dacă vor fi moțiuni de altă orientare decât cea social-democrată", a mai spus Boc, precizând că schimbarea doctrinei și îndreptarea spre cea popular-europeană este doar "o chestiune de posibilitate".
În ceea ce privește re-lațiile tensionate pe care PD le-a avut cu Internaționala Socialistă, Boc a ținut să sublinieze că, în acest moment, relațiile sunt "normale". Mai mult, reprezentanții IS și PD au stabilit să lase deoparte conflictele din trecut și să continue colaborarea.
Referitor la reconcilierea PD-PSD, Emil Boc le-a spus reprezentanților PES că, în plan intern, cel puțin, colaborarea dintre cele două partide va fi inexistentă. "PES nu se poate aștepta să ne strângem mâine mâinile. PSD trebuie să facă reforme în partid pentru a discuta alte relații. La reuniunile internaționale nu înseamnă însă că Româ-nia nu poate fi reprezentată de două partide social-democrate. Pe plan intern, avem poziții diametral opuse. PD nu va accepta niciodată să fie perceput ca un partid corupt, antireformist și comunist. Vom colabora cu PSD în plan extern, pentru a susține interesele României.
Publicat de : ---
Data publicării: 13 Mai 2005 - 08:52
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4050&titlu=In_pumni___acasa__la_brat___afara_