Iliescu legat de partid [1]

El va anunta intr-un discurs sustinut la Consiliul National ce va face in continuare

Ion Iliescu ramane in PSD. Acest lucru pare a fi o certitudine, iar pozitia pe care o va ocupa ramane deocamdata nedefinita. Lucrurile se vor limpezi insa astazi la sedinta Consiliului National al PSD, unde Iliescu va lamuri pe toata lumea, intr-un discurs, in legatura cu ceea ce doreste sa faca in continuare in partid. In acest moment, in picioare au ramas doar doua variante pentru viitorul politic al lui Iliescu: sa ramana simplu membru in partid sau sa pastreze functia de lider al grupului PSD din Senat. Orice alta functie executiva sau onorifica a fost exclusa de Iliescu, in perioada de dupa Congres, pentru ca versatul politician nu vrea sa lucreze "cu cei care si-au dat mana pe la spate" pentru ca el sa nu mai fie sef al PSD. Oficial, conducerea partidului, in frunte cu presedintele Mircea Geoana, nu vrea sa faca nici o concesie in favoarea lui Iliescu. Mai exact, Geoana a declarat ieri, pe holurile Palatului Parlamentului, ca statutul nu va fi modificat pentru nimeni, nici chiar pentru Iliescu. Liderul PSD a dorit astfel sa infirme zvonurile potrivit carora s-ar fi incercat momirea lui Iliescu cu un post de presedinte onorific. Neoficial, insa, surse din PSD au dat ca sigura o astfel de varianta, precizand insa ca el a ramas ferm pe pozitii si nu a acceptat nici o functie de decizie la nivel central. Aceleasi surse sustin ca Mircea Geoana, speriat de un discurs incriminator al lui Iliescu la adresa celor care l-au dezamagit si tradat, a purtat mai multe discutii cu acesta, convingandu-l, in cele din urma, sa aiba o pozitie moderata astazi la Consiliu.


Functia onorifica este exclusa
Cat priveste varianta functiei onorifice pentru Iliescu, vehiculata in ultimele zile, Geoana a spus ieri ca nu se va face nici o modificare la Statutul partidului pentru a i se oferi, astfel, o functie lui Ion Iliescu. "Nu modificam nici un statut. Vreau sa va spun ca Statutul partidului nu poate fi modificat sub nici o forma si eu sunt, ca presedinte al partidului, garant ca Statutul partidului nu va mai fi modificat pentru nimeni si pentru nimic", a sustinut Geoana. Acesta a adaugat ca este exclusa introducerea unei functii onorifice pentru Iliescu, pentru ca o asemenea functie nu a fost votata la congresul partidului. "Din punct de vedere legal si statutar, nu putem sa cream functii care nu au fost aprobate in forul decizional al partidului", a mai spus liderul PSD.


Geoana se bazeaza pe Moromete
In alta ordine de idei, Geoana nu vrut sa spuna daca a primit asigurari clare de la Iliescu ca nu va pleca din partid, dar a sustinut ca el stie raspunsul. Intrebat insistent de ziaristi, daca Iliescu l-a asigurat ca nu va parasi PSD, Geoana a evitat un raspuns transant, spunand ca Iliescu isi va anunta singur decizia astazi. "Sunt convins ca nu va pleca si sunt convins ca ceea ce-l leaga de PSD, indiferent de cum se numeste liderul de azi sau de maine, este mai important decat ceea ce ne separa", a comentat Geoana. Intrebat pe ce se bazeaza cand spune ca Iliescu ramane in PSD, liderul partidului a replicat: "Pe Moromete", lasand sa se inteleaga ca are intuitia, care nu da niciodata gres, a omului simplu de la tara. Referindu-se la variantele pe care le are Iliescu, liderul PSD a spus ca daca acesta va dori sa ramana implicat in orice formula pe care o gaseste ca fiind utila si constructiva, partifdul este deschis in acest sens. "Daca nu doreste sa ocupe o functie explicita, suntem iarasi deschisi pentru colaborare, daca nu doreste sa colaboreze, este decizia domniei sale", a adaugat Geoana. De altfel, ieri, pe holurile Palatului Parlamentului, majoritatea liderilor partidului dadeau ca sigura ramanarea lui Iliescu in PSD. Cel mai optimist a fost cum era de asteptat, Marian Vanghelie. Acesta a venit cu o varianta ireala, cum ca Iliescu, daca vrea, poate sa fie chiar presedinte al partidului. "Cred ca se va rezolva problema. Iliescu poate sa ocupe orice functie, inclusiv pe cea de presedinte", comenta Vanghelie.


A fi sau a nu fi lider de grup
In ceea ce priveste variantele pe care le are Iliescu, acesta poate opta pentru functia de lider al grupului PSD din Senat sau de simplu membru. In cazul in care fostul lider PSD va ramane seful senatorilor, are de ales intre a fi membru al Biroului Permanent National, sau nu. Cel mai probabil, va refuza sa dea ochii cu noua conducere a BPN, ca atare va fi delegat un vicelider de la Senat pentru a-i tine locul. Totodata, este posibil ca Iliescu sa refuze functia de lider de grup si sa astepte, din postura de simplu membru, momentul prielnic pentru a reveni in forta. Dar asa cum a spus si Mircea Geoana, raspunsul se va regasi in discursul lui Iliescu de astazi.


Discurs cu sala goala
Mircea Geoana s-a confruntat ieri, la prima sa reuniune de partid de mare amploare, cu o situatie usor neplacuta. In primul sau discurs de lider de la "investirea" din 22 aprilie, Geoana a vorbit unei sali aproape goale. Reuniunea comuna a presedintilor organizatiilor judetene ale PSD, presedintilor consiliilor judetene ai PSD, primarilor de municipii, de orase si ai sectoarelor din Bucuresti, membri ai PSD, de la Palatul Parlamentului ar fi trebuit sa adune in jur de 300 de suflete pesediste. Cu toate acestea, Sala "Rosetti" din Casa Poporului nu a adunat la un loc mai mult de 150 de persoane, rasfirate printr-o incapere cu o capacitate de 800 de locuri. Pe ansamblu, reuniunea, care nu a durat, in mod surprinzator pentru adunarile spectaculoase ale PSD, mai mult de o ora s-a desfasurat intr-o nota de plictiseala nedisimulata. S-au comis trei discursuri obosite ale principalilor trei lideri: Mircea Geoana, Adrian Nastase si Miron Mitrea, fara aplauze, fara disciplina caracteristica adunarilor severe ale PSD, din perioada ante-Geoana. Lucrarile reuniunii au fost repede expediate, dupa care s-a trecut la intalniri in spatele usilor inchise.


Dan Mircea Popescu, seful Consiliului National
Pesedistii nu s-au grabit ieri nici sa-si depuna candidaturile pentru functia de presedinte al Consiliului National care va fi aleasa maine. Termenul limita pentru depunerea candidaturilor era ieri la pranz, insa ulterior a fost amanat pentru ca, stupoare, nimeni nu isi depusese candidatura pana la acea ora. Spre seara insa, senatorul Dan Mircea Popescu si-a facut curaj si si-a depus candidatura pentru aceasta functie. In aceste conditii, cel mai probabil el va fi presedintele Consiliului, nemaiexistand alt candidat pana la ora inchiderii editiei.
Publicat de : Roxana ANDRONIC, C.E
Data publicării: 13 Mai 2005 - 08:44
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4041&titlu=Iliescu_legat_de_partid