Basescu: Consolidarea bugetara de succes ne-a ajutat mult in negocierile de la Consiliul European [1]

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca faptul ca Romania este pe locul trei in UE cu privire la consolidarea bugetara in perioada 2009-2012 a ajutat foarte mult in negocierile de saptamana trecuta de la Consiliul European privind bugetul UE 2014-2020

.

"Faptul ca am avut o consolidare bugetara de succes ne-a adus argumentul major in negocierea conditiilor de utilizare a banilor europeni", a afirmat Basescu, in conferinta de presa la Palatul Cotroceni.

El a subliniat ca aceasta realitate a asigurat credibilitatea pozitiei Romaniei in negocieri. "V-as mai da o informatie care m-a ajutat foarte mult in sustinerile pe care le-am avut si va pot arata un tabel care este util (...) - 'Efortul de consolidare bugetara in statele membre, perioada 2009-2012'. Este trecuta cu rosu Romania, este pe locul 3 in UE din punct de vedere al efortului de consolidare bugetara, care a vizat inclusiv reducerea deficitului bugetar. Aceasta situatie ne-a permis sa negociem credibil cele ce v-am prezentat mai inainte legat de cofinantari, de TVA eligibil", a explicat Basescu.

El a aratat ca acest lucru l-a ajutat sa negocieze obtinerea unei rate de cofinantare de 85%, cu posibilitate de 95% in conditiile pastrarii acordului cu FMI, precum si obtinerea de TVA eligibil si a unor prefinantari peste nivelul de 2% propus de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Nivelul prefinantarilor la finalul negocierilor a fost acceptat la 4%, iar la urmatoarea reuniune a Consiliului European privind bugetul 2014-2020 ar putea ajunge la 6-7%, a explicat Basescu.

Seful statului a aratat ca aceste conditii vor asigura degrevarea bugetului de stat cu 2,2-2,4 miliarde de euro anual pana in 2020, "mai ales ca in Romania mai intervin trei lucruri extrem de importante la anul".

Basescu a explicat ca Romania ar putea sa plateasca in perioada urmatoare 17 miliarde de euro pentru despagubirea proprietarilor de bunuri nationalizate de regimul comunist, dar si ca va trebui sa reduca la 60 de zile termenul de plata a facturilor la medicamente.

"Va trebui sa dam o solutie pentru proprietarii care n-au fost despagubiti, pana in luna iunie trebuie sa prezentam la CEDO o lege care sa stabileasca nivelul de despagubiri si evaluarea in momentul de fata este ca nivelul de despagubiri ar cam atinge cifra de 17 miliarde, nu e precisa, dar despre aceasta cifra se vorbeste pe analizele de pana acum. Poate e mai mica, sper sa nu fie mai mare, dar Romania va trebui sa ia o decizie ca in perioada de zece ani sa plateasca despagubiri, sigur, va fi rolul Parlamentului si al Guvernului sa propuna Parlamentului nivelul de despagubiri dar de la anul, Romania trebuie sa inceapa sa plateasca, pentru cei pe care nu i-a putut despagubi din varii motive", a spus Basescu.

El a mentionat ca reducerea termenului de plata a facturilor la medicamente este obligatoriu in urma unei directive UE care va intra in vigoare din martie 2013. "A doua cheltuiala, care schimba fata bugetului si pentru care era foarte important sa negociem aceste conditii de accesare a banilor, este legata de plata medicamentelor. Din luna martie suntem obligati sa achitam facturile la medicamente la 60 de zile, in baza unei directive a Uniunii Europene. Nu mai putem sta ca acum, la 180 de zile, la 200 de zile, la 300 de zile. Trebuie achitate la 60 de zile, iar acesti doi factori vor insemna o reducere masiva a capacitatii noastre de cofinantare din bugetul de stat", a spus Basescu.

El a tinut si sa sublinieze ca, din punctul sau de vedere, la Consiliul European s-a obtinut un "succes", in ciuda afirmatiilor contrare din titlurile de presa si declaratiile unor politicieni. "Deci, contrar titrarilor de pe televiziuni, imediat de dupa terminarea Consiliului sau a titlurilor din presa de astazi, eu afirm ca la ultimul Consiliu European s-a inregistrat un succes. Nu este vorba despre niciun esec al Consiliului", a sustinut Basescu.

Potrivit acestuia, succesul reuniunii Consiliul este asigurat de faptul ca s-a cazut de comun acord de liderii celor 27 de state UE in vederea reducerii cu 100 de miliarde de euro a a bugetului 2014-2020 fata de propunerea UE, nivelul acceptat unanim fiind de 933 miliarde euro.

O alta reusita este, conform presedintelui Basescu, introducerea Tratatului fiscal in concluziile Consiliului, care creeaza cadrul de aplicare de sanctiuni de catre Consiliul UE, la propunerea Comisiei Europene, pentru neindeplinirea parametrilor economici prevazuti de Tratatul fiscal.

"Deci Consiliul Uniunii, la propunerea Comisiei Europene, aplica sanctiuni statelor membre care nu respecta, nu indeplinesc parametrii macroeconomici. Si sunt doua categorii de sanctiuni. Pentru deficit excesiv - deci, in momentul in care ai depasit deficitul de 3% pe ESA, in functie de nivelul de depasire, statul isi incaseaza sanctiunea care se aproba in Consiliul UE. Sanctiunile pot fi legate de taierea de fonduri, care trebuie sa se aplice etapizat. Se pot face taieri de fonduri de 50% pana la 100% pentru anul respectiv. Dar nu mai mult de 0,5 pana la 1% din PIB. Deci exista aceasta limitare. De asemenea, o alta categorie de sanctiuni se aplica pentru dezechilibre macroeconomice", a mai explicat Basescu.


Publicat de : ---
Data publicării: 27 Noi 2012 - 06:35
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=40214&titlu=Basescu__Consolidarea_bugetara_de_succes_ne_a_ajutat_mult_in_negocierile_de_la_Consiliul_European