Cu Traian Basescu in Turkmenistan, tara unui singur om [1]

Cu paine si sare la aeroport, cu ministri-marioneta supusi presedintelui-dictator, cu securisti mai rai decat cei ai lui Ceausescu, dar cu foarte mult gaz de vanzare

. Asa au decurs cele doua zile ale lui Traian Basescu in Turkmenistan, a doua vizita oficiala a presedintelui Romaniei la Asgabat  ?Stimate domnule presedinte, doamnelor si domnilor, bun venit la bordul aeronavei  Airbus A 310...". Este ora 8.15 dimneata, iar ziaristii din compartimentul ?economic" al aeronavei prezidentiale isi studiaza mapele de presa pe care le-au primit in salonul oficial al Aeroportului ?Henri Coanda". Avionul este impartit in trei compartimente: unul oficial - cel din fata unde sta presedintele, cel din mijloc - o zona tampon unde stau demnitarii care il insotesc pe Traian Basescu si cel din coada avionului - mai mare unde stau presa si cativa ofiteri ai Serviciului de Paza si Protectie (SPP).

Destinatia noastra este Asgabat, capitala Turkmenistanului, un oras construit din nimic, in mijlocul unei zone desertice din Turkmenistan. De ce merge Traian Basescu acolo? Dupa vreo ora de zbor, se trag perdelele si apare el insusi sa ne explice: ?Retineti cateva aspecte: discutiile se vor purta pe teme energetice, Turkmenistanul fiind favorit pentru alimentarea gazoductului Nabucco, in al doilea rand, vom semna un parteneriat legat de securitatea economica, iar in al treilea rand,  vorbim despre o linie de transport maritim care sa lege Marea Caspica de Marea Neagra", spune Basescu, strigand ca sa se auda pana-n spatele avionului. Este relaxat, amabil cu ziaristii care il inconjoara bombardandu-l cu intrebari. Dupa o discutie lejera, cu poante, dar si cu informatii off-the-record, seful statului se retrage la locul sau si isi lasa unul dintre consilieri sa continue discutiile.

Are mersul lui Putin si ochii spre Europa

Turkmenistanul, fost stat membru al Uniunii Sovietice, si-a castigat independenta in 1991, alaturi de alte state din regiune. De atunci pana in 2006, a fost condus de Saparmurat Niyazov, un despot care a schimbat denumirea lunilor anului dupa numele membrilor familiei sale, un dictator desavarsit care a condus cu mana de fier totul: de la guvern si parlament pana la echipa de fotbal si sistemul educational. In 2006, Niyazov a murit si, din 2007, la conducerea statului a ajuns dentistul fostului presedinte, ales cu 89% din voturi.  Numele lui este Gurbanguli Berdimuhamedov (55 de ani) si seamana leit cu fostul presedinte, atat la fizic, cat si la apucaturi.
Cu un cult al personalitatii la fel de pronuntat, Berdimuhamedov joaca la trei capete, profitand la maximum de pozitia sa de lider in regiune la capitolul rezerve de gaze naturale: Europa, China, Rusia. Insa, chiar daca ii imita mersul si gesturile lui Vladimir Putin cand paseste pe covorul rosu, fostul dentist si ministu al Sanatatii este departe de a fi pe plac Kremlinului. Admira poporul chinez si nu-i iubeste nici pe europenii crestini si nici pe americani, asa cum il descrie Ambasada SUA pe canalele diplomatice, potrivit WikiLeaks, insa are nevoie de piete pe care sa-si vanda surplusul de gaze. Ganditi-va ca Turklemenistanul produce 75 de miliarde de metri cubi de gaz, incepand cu 2009, iar consumul intern este de circa 21 de miliarde de metri cubi, la o populatie de doar 5 milioane de locuitori, cam cat Ungaria. Restul de 54 de miliarde de metri cubi reprezinta un surplus care trebuie exportat. In mod traditional, Turkmenistanul exporta gaze catre Rusia la un pret cu discount serios, iar Rusia le livra mai departe catre partenerii europeni cu un adaos la fel de serios.
Dar conducta care aproviziona Rusia cu gaze turkmene s-a rupt in 2009, pentru ca rusii nu si-au facut timp sa-l anunte pe Berdimuhamedov ca au redus consistent importurile, iar teava, fara gaze pe ea, a crapat la propriu! Fie ca acesta a fost adevaul, fie ca Moscova a neglijat intentionat sa comunice la Asgabat planul sau de a reduce importurile, pentru a sabota conducta, efectul a fost acelasi. O mare parte din sectorul energetic din Turkmenistan s-a inchis literalmente din cauza rupturii. Rusia a fost destinatarul a 48 de miliarde de metri cubi de gaze naturale inainte de ruperea conductei, care nu a mai fost repusa in functiune dupa aceea. Turkmenistan a fost nevoita sa inchida mai mult de 200 de sonde pentru ca nu a avut pur si simplu cui sa vanda gazele, iar pierderile s-au cifrat la un miliard de dolari pe luna. De asta este atat de important gazoductul Nabucco, conducta cu Iranul si exporturile catre China. Si, totusi, Basescu ar putea fi solul Nabucco la Asgabat?
Dupa fix 3 ore si 15 minute de zbor, aterizam pe aeroportul din capitala Turkmenistanului. Inca din avion, de dinainte de aterizare, se vad contrastele: cocioabe de lut, dar infrastructura rutiera moderna si un conglomerat de blocuri care seamana cu mai multe Case ale Poporului puse una langa alta. O armata de ofiteri imbracati in verde, fiecare avand gaturile nemiscate si privind in directii diferite, strajuiesc covorul rosu de la scara avionului. Se aplauda la comanda, iar florile si painea sunt aduse de copii in costume traditionale. Nu apuc sa vad ceremonialul pana la capat pentru ca o gasca de domni bruneti, cu parul lucios de negru si imbracati in costume ieftine, striga la noi: ?Press, to the buss! Press, buss! " (presa, la autobuz!).  Pasapoartele noastre au ramas la ofiterii SPP, am urcat in autocar si am pornit pe o sosea cu doua benzi, impecabila, pe care nu circula nimeni. Nicio masina, niciun om pe strada, doar securisti in camasi gri antracit, cu statii de emisie-receptie in mana sau la brau si cate un ofiter de garda ?verzuliu",  precum cei de langa covorul rosu de la aeroport,  plasati in drumul nostru din 50 in 50 de metri. Cand autobuzul ajungea in dreptul lor, luau pozitia de drepti si salutau. Am ajuns in fata unei cladiri impresionante, din marmura alba, cu bolte aurii, un adevarat palat neocomunist. Fantani arteziene tasneau de unde te asteptai mai putin, si asta in conditiile in care in Turkmenistan, un litru de apa este mai scump decat unul de benzina. Orice cetatean turkmen primeste lunar 150 de litri de combustibil din partea statului, gratuit, iar daca ii trebuie mai mult, oricum litrul costa cam 60 de bani, in lei romanesti.

Ajungem in fata palatului prezidential, o constructie megalomanica, complet inutila, cu o gradina pardosita in marmura alba impodobita cu deja celebrele fantani arteziene. Pe trotuare, grupuri de ?cetateni" adusi sa faca figuratie: cateva doamne imbracate in costume traditionale impecabile se faceau ca maturau, iar un alt grup compact de cetateni ai muncii asteptau autobuzul in statie. In parcul de vizavi, doi tineri stateau pe o banca, supravegheati de la distanta de un militian. Pentru a intra in palat trebuie sa ne lasam telefoanele mobile la intrare si pe tot parcursul vizitei suntem flancati de angajati ai securitatii de stat. Presedintele Basescu este asteptat cu onoruri militare, fanfara ii canta imnul Romaniei in sala mare a palatului, iar apoi urmeaza discutiile private cu Berdimuhamedov. In acest timp, noi am fost dusi intr-o sala de conferinte si paziti acolo de militieni cateva ore, fara posibilitatea de a iesi din palat. Oricum, pentru o tigara aprinsa pe trotuar poti fi arestat, intrucat fumatul este interzis in spatiile publice prin ordin prezidential. Ce-o discuta atat de mult Basescu cu ?dentistul"? Europa trimite sageti prin Romania Declaratiile celor doi sefi de stat sunt vagi, insa ascund mesaje clare. ?Romania reprezinta principala poarta a noastra catre Europa", a spus Berdimuhamedov. ?Am reiterat importanta deosebita pe care Romania o acorda dezvoltarii coridorului sudic. Si, in acest sens, consideram ca proiectul Nabucco armonizeaza perfect obiectivele strategiei energetice pe termen lung. In acest context, am apreciat, inca o data, disponibilitatea Turkmenistanului de a se angaja ca furnizor de gaze naturale pentru piata europeana. In acelasi timp, intelegem perfect ca Turkmenistanul are nevoie de certitudini legate de cantitatile ce pot fi furnizate pe piata UE", a spus Basescu.
Da, Traian Basescu avea unda verde de la actorii Nabucco sa puna presiune pe Berdimuhamedov. Turkmenistanul este o miza importanta pentru ca este vazut ca un potential furnizor de resurse pentru aprovizionarea prin gazoductul Nabucco si proiectul AGRI, de transportare a gazelor caspice prin Azerbaidjan si Georgia, apoi peste Marea Neagra prin vase, care sa fie preluate ulterior de terminalul LNG de la Constanta si pompate in sistemul national. Moscheea din Asgabat este cea mai mare din Asia  Foto: caleaeuropeana.ro

De asemenea, UE poarta in ultima perioada un dialog sustinut cu Turkmenistan in vederea atragerii acestei tari catre aprovizionarea cu gaze a Nabucco. Asgabat a cerut  garantii ca piata europeana va absorbi anual 30 de miliarde de metri cubi de gaze care ar urma sa fie livrati prin Nabucco, insa si UE a solicitat garantii ca Turkmenistanul poate produce anual aceasta cantitate. Traian Basescu, in afara de interesul pentru relatiile economice bilaterale, joaca si un rol de factor de persuasiune al Uniunii Europene datorita relatiei bune pe care o are cu omologul sau de la Asgabat.

Un oras ca Las Vegasul, pustiu ca desertul

Noaptea, orasul Asgabat arata ca Las Vegas. Mii de lumini pe toate cladirile de marmura alba. Blocuri de locuit in care nu sta nimeni. Nicio masina pe strada, niciun om, niciun magazin deschis. Doar parcuri si monumente spectaculoase ridicate in onoarea celor doi despoti care au condus tara in ultimii 21 de ani. Hotelul la care am fost cazati a fost ridicat anul trecut si este unul dintre cele mai luxoase pe care le-am vazut vreodata. Plimbarea de seara a fost atent urmarita de echipele de ?baieti buni" cu cascuta in ureche care ne-au insotit tot drumul. A doua zi, seful statului roman a plantat un pin intr-un parc si a facut o vizita la o celebra herghelie de cai. Ajuns in avion, practic pe taram romanesc, m-am simtit eliberat. Cu siguranta, o vizita intr-un stat ca Turkmenistan il va face pe orice om sa pretuiasca mai mult libertatea, o plimbare in parc, o bere la terasa si un statut de membru UE.

"Romania reprezinta principala poarta a noastra catre Europa. ''
Gurbanguli Berdimuhamedov  presedintele  Turkmenistanului

50 de miliarde de metri cubi de gaze reprezinta surplusul produs de Turkmenistan pe care trebuie sa-l exporte.
Publicat de : ---
Data publicării: 15 Oct 2012 - 07:12
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=39949&titlu=Cu_Traian_Basescu_in_Turkmenistan__tara_unui_singur_om