PDL a fost la un pas de a-si lustra oamenii [1]

Deputatii PDL din comisia juridica l-au inclus pe Mihai Razvan Ungureanu pe lista lustrabililor

.  Greseala a fost reparata in plen. Camera Deputatilor a adoptat, ieri, legea lustratiei in absenta Opozitiei. Persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist nu vor putea fi numite in functii pentru cinci ani consecutiv, dar dreptul la candidatura nu le poate fi interzis, potrivit unei decizii a Curtii Constitutionale.

Cu toate ca au fost singuri  la sedinta comisiei juridice,  reprezentantii PDL au votat mai multe amendamente  care afectau chiar oameni din tabara Puterii. Ei au decis sa fie lustrabili  fostii membri si supleanti ai Comitetului Central al UTC, iar ?victima" ar fi fost actualul premier, Mihai Razvan Ungureanu, care a detinut o astfel de functie inainte de 1989.

De asemenea, parlamentarii Puterii au decis ca vor intra sub incidenta legii si fostii sefi ai misiunilor diplomatice. Deputatii juristi au votat si un amendament al UDMR potrivit caruia nu pot fi numiti in functii fostii procurori comunisti, tinta fiind Monica Macovei. Parlamentarii Puterii au reusit sa schimbe proiectul legii in plenul Camerei Deputatilor. Astfel, articolul prin care erau lustrati fostii lideri ai UTC a fost eliminat la propunerea liderului grupului PDL Mircea Toader.

Despre articolul care ii viza pe fostii sefi de misiuni diplomatice, presedintele comisiei juridice, Daniel Buda (PDL) a afirmat ca s-ar fi strecurat in raport ?dintr-o eroare materiala". Intrebat ce parere are despre modificarea legii lustratiei, Teodor Melescanu a spus ca nu a urmarit sedinta de plen a Camerei Deputatilor, ci doar plenul comun. ?Textul, insa, asa cum a plecat de la Senat nu ridica niciun fel de problema din punctul meu de vedere" a spus Melescanu, adaugand ca vor fi foarte multi cei care vor fi afectati de aceasta lege. In ceea ce-i priveste pe procurorii din timpul regimului comunist, acestia pot fi lustrati doar daca au facut politie politica, potrivit variantei finale a legii. Prin aceasta modificare, impusa de PDL in ciuda Opozitiei UDMR, eliminarea Monicai Macovei dintr-un viitor Executiv devine dificla.
Potrivit actului normativ, persoanele lustrabile, fosti activisti ai PCR si detinatorii altor pozitii asimilate, nu vor mai putea indeplini timp de cinci ani functii publice numite.

Ce a mai ramas din lege

De mentionat ca vechea legea extindea sfera demnitatilor, catre care comunistii si nomenclaturistii nu mai puteau aspira, si la functiile alese, insa CCR a considerat ca o asemenea prevedere incalca dreptul constitutional de a fi ales.

Asadar, prin noua lege, persoanele nu vor fi complet lustrabile, ele putand candida pentru functiile de presedinte al Romaniei, senator, deputat, primar, presedinte de Consiliu Judetean si consilier local sau judetean.

"Este inutila! Eu am 82 de ani, mi-am indeplinit toate misiunile de om ales prin scrutin popular fundamental si decisiv, cu 85% in 1990, cu 60 si ceva la suta in anul 2000. Care e chestiunea?'
Ion Iliescu presedinte de onoare al PSD

Decizia Curtii Constitutionale

Legea lustratiei a fost adoptata in mai 2010 de catre Camera Deputatilor, for decizional. Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) au decis, pe 7 iunie 2010 ca legea este neconstitutionala.  CCR arata, in motivarea deciziei, ca articolul 2 al legii, care vizeaza interdictia de a candida la functii de demnitate pentru cei care au apartinut anumitor structuri comuniste, incalca dreptul de a fi ales, consacrat prin Constitutie.
Publicat de : ---
Data publicării: 29 Feb 2012 - 05:56
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=39192&titlu=PDL_a_fost_la_un_pas_de_a_si_lustra_oamenii