Basescu: Nu as merge in Parlament la sedinta in care este invitat Regele [1]

Presedintele Traian Basescu a sustinut miercuri seara, la postul public de televiziune, ca nu ar participa la sedinta solemna din 25 octombrie din Parlament, in care este invitat Regele Mihai I

. Mai mult, seful statului spune ca nu isi schimba punctul de vedere exprimat anterior in ceea ce-l priveste pe  rege, respectiv ca il considera un tradator pentru faptul ca a abdicat in 1947.

Basescu: Nu as merge in Parlament la sedinta in care este invitat Regele / FOTO: buletindecarei.ro Imaginea 1/1

Regele Mihai va fi invitat in Parlament pe 25 octombrie, cand implineste 90 de ani. Invitatia a fost facuta de PNL. Initial, PDL s-a opus venirii Regelui in Parlament, dar ulterior a adoptat propunerea.

Presedintele Traian Basescu, care a declarat in iunie ca abdicarea Regelui Mihai I in 1947 a fost un act de tradare, a declarat miercuri seara, la TVR 1, ca isi mentine afirmatiile si ca nu ar da curs unei invitatii la sedinta solemna la care va participa regele.

"Nu imi schimb punctul de vedere exprimat anterior, pentru ca n-am de ce", a spus Traian Basescu. Intrebat daca ar merge la o sedinta solemna la care va fi prezent si Regele, in caz ca va fi invitat, seful statului a raspuns: "Nu cred".

Intr-un emisiune televizata, presedintele Traian Basescu a declarat, in iunie 2011, ca abdicarea Regelui Mihai in 1947 a fost "un act de tradare nationala" si l-a numit pe rege "sluga la rusi".

"Tot continuam sa consideram ca abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de tradare a interesului national al Romaniei. Din partea Regelui. Acesta este punctul meu de vedere. (...) Trebuie sa recunoastem ca noi inca nu ne asezam corect valorile, de exemplu, pentru noi toti si pentru istorie Antonescu ramane responsabil de holocaustul impotriva evreilor si tiganilor, ducerea lor in Transnistria, nu stiu ce... Nimeni nu spune ca statul roman avea un sef de stat atunci, asta era doar prim-ministru. Unora le dam averile, iar pe altii ii consideram criminali de razboi, seful de stat si primul ministru doar pentru ca unul a fost sluga la rusi si a lasat tara prin abdicare il iertam de toate pacatele?", a spus presedintele Basescu la acea vreme.

Propunerea invitarii Regelui Mihai I in Parlament la 25 octombrie a fost facuta in plen de catre liderul deputatilor PNL, Calin Popescu-Tariceanu. "Ar fi un prilej de evocare istorica si de omagiere a unei singure personalitati in viata inca dintre sefii de stat din perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Ar fi un bun prilej sa ne aducem aminte sa ne intorcem privirea spre momente importante ale istorie romanesti, sa ne aratam ca ne pretuim istoria si pe oamenii care au faurit-o", a spus Tariceanu, motivandu-si solicitarea.

 

 

 

 

 

 

 


Publicat de : ---
Data publicării: 22 Sep 2011 - 05:40
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=38523&titlu=Basescu__Nu_as_merge_in_Parlament_la_sedinta_in_care_este_invitat_Regele_