Ghid pentru parlamentarii speriati de hoti [1]

Inainte de 9 mai, data pina la care toti demnitarii, magistratii si functionarii publici vor trebui sa-si declare averea pe noul tip de formular, mai curpinzator decit precedentul, ministrul justitiei, Monica Macovei, a intocmit un ghid pentru completarea documentelor.

Ghidul a fost perfectat ieri de ministrul justitiei, impreuna cu ministrul de stat pentru coordonarea domeniului justitiei, Marko Bela, si liderii de grupuri parlamentare ai coalitiei, urmind ca de astazi sa intre in posesia parlamentarilor.
Estimarea valorii bunurilor de tip metale pretioase, bijuterii sau colectii de arta (pictura sau sculptura) se va face de catre proprietar "cu buna credinta", se precizeaza in ghid. In plus, chiar daca aceasta rubrica va fi completata in nume personal, valoarea declarata trebuie sa fie cit mai apropiata de cea cu care ar putea fi vindute pe piata in perioada depunerii declaratiei, se arata in proiectul Ministerului Justitiei. Aceste doua precizari sint menite sa clarifice un subiect intens dezbatut de parlamentari, majoritatea de la PSD si PRM, care la Senat au ironizat capitolul "bijuterii si colectii".
Comorile, pastrate la loc secret
Un alt amanunt menit sa-i mai linisteasca pe parlamentarii speriati de hoti este ca locul unde sint pastrate bijuteriile sau tablourile va fi tinut secret. "Locul exact unde sint tinute obiectele de valoare enumerate in aceasta sectiune nu trebuie precizat", subliniaza ministrul justitiei. Pentru a fi declarate, aceste obiecte trebuie sa depaseasca insumat 5.000 de euro, iar cele care nu se ridica la aceasta suma nu sint destinate publicarii. Din acest proiect, demnitarii mai afla ca la capitolul cadouri, servicii sau avantaje trebuie sa precizeze si deplasarile sau vacantele efectuate din bani publici. Alta noutate a declaratiilor de avere este si cea legata de precizarea exacta a adresei unde se afla terenurile si casele demnitarilor. In rest, la fiecare pas din ghid, ministrul Macovei a avut grija sa mentioneze sanctiunile pe care le risca demnitarii in cazul in care nu completeaza corect declaratiile de avere. In afara de extrasul din Codul Penal, in care falsul in declaratii se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, ministerul a trecut si posibilitatea declansarii din oficiu a procedurii de control a averii in caz de nedepunere sau neactualizare a declaratiilor.
Publicat de : Alina Mihai
Data publicării: 04 Mai 2005 - 11:47
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3809&titlu=Ghid_pentru_parlamentarii_speriati_de_hoti