In numele tatalui. Ioana Basescu, intermediarul lui Traian Basescu [1]

Fiica cea mare a presedintelui Romaniei, Ioana Basescu, a depus la OSIM o cerere de inregistrare a unei marci ?Miscarea Populara?

. Numele ales sugereaza ca fiica sefului statului pregateste terenul pentru infiintarea unui nou partid politic sau a unei platforme politice din familia din care face parte si PDL ? cea populara. Deocamdata, Ioana Basescu a refuzat sa comenteze subiectul. Nici democrat-liberalii nu au vrut sa vorbeasca pe aceasta tema. In cealalta tabara, liderii USL nu au parut deloc afectati de gestul fetei presedintelui. Analistii politici contactati de ?Puterea? admit ca in lipsa unor detalii oferite de Ioana Basescu se pot crea diverse scenarii, inclusiv acela ca fiica sefului statului pur si simplu vrea sa inregistreze o marca pe care ulterior sa o vanda. Cu toate acestea, ei afirma ca, cel mai probabil, mutarea Ioanei Basescu pregateste, cu acordul tatalui sau, terenul pentru o miscare politica care va deveni activa in campania din 2012, miscare ce ar putea avea scopul de a aduce voturi pentru democrat-liberali sau, din contra, sa se transforme intr-un plan de rezerva pentru Traian Basescu.

Sever Voinescu, purtator de cuvant PDL

?Ar trebui ca PDL sau eu sa avem o reactie? Deocamdata a inregistrat o marca. Nu vad care este miza politica in toata afacerea asta.?

Theodor Paleologu, deputat PDL si membru al platformei politice Fundatia Crestin Democrata, condusa de Teodor Baconschi:

?Nu va suparati pe mine, dar eu nu vreau sa comentez deocamdata acest subiect. Eu imi vad acum de campania mea pentru alegerile din PDL.?

Victor Ponta, copresedinte USL:

?Chiar nu ma preocupa deloc ce face doamna Basescu.?

Mihai Voicu, purtator de cuvant PNL:

?Nu ne pasioneaza deloc acest subiect. Poate sa inregistreze ce vrea ea si sa faca ce vrea ea cu Miscarea Populara. Pentru PNL, acesta nu este un subiect. Contestatii se depun la Tribunalul Bucuresti, doar daca se doreste infiintarea unui nou partid. Eu am vazut printre picaturi ca deocamdata ea a inregistrat doar marca Miscarea Populara.?

Cristian Pirvulescu, profesor la SNSPA si presedinte Asociatiei Pro Democratia        

?Daca este o mutare ce poarta numele Basescu, atunci e clar ca ea are girul tatalui. Ce altceva sa intelegem? Ca, dupa atatia ani, doamna Ioana Basescu are, brusc, revelatii politice? Si-a descoperit acum identitatea politica si nu se mai regaseste in PDL? E foarte clar ca, in cazul in care Miscarea Populara are un scop politic, atunci el este unul pregatitor. E un plan de rezerva. Se intampla in plina campanie pentru sefia PDL si reprezinta un semnal dat. Nu stim sigur daca e formatiunea de care vorbea  domnul Sebastian Lazaroiu, dar e cert ca este planul de rezerva pentru Traian Basescu.

Mai e o posibilitate: ea fiind notarita, poate a fost imputernicita sa rezerve acest nume nu pentru ea, ci pentru altcineva. Dar, chiar si in acest caz, finalitatea e aceeasi ? se pregateste terenul, acum in perioada Pastelui, pentru Cel Care Vine?.

Partidele se inregistreaza la tribunal,  deocamdata nu stim clar ce intentioneaza Ioana Basescu. Juridic, din cate stiu eu, nu poti inregistra la OSIM un nume care deja exista inregistrat la tribunal. Or, Miscarea Populara, ca formatiune politica exista, din 2000 parca, a fost constituita pe scheletul PNT. Desigur, cei de la OSIM pot avea o amnezie temporara, sau poate nu vor studia cu atentie numele?.

Alfred Bulai, profesor de stiinte politice SNSPA

?Ioana Basescu a inregistrat numele acesta pentru cineva, doar nu pentru ea. Este evident ca sansa sa fie vorba de cineva din zona PDL este destul de mare, zic eu. Probabil ca se pune problema de a se infiinta o formatiune politica sau cu iz politic ce poate semana cu o formatiune civico-culturala, ce este o alternativa a PDL. Nu am informatii in acest sens, dar nu vad care alta ar fi ideea. Ii zice ?popular? de la familia politica din care este PDL. Actiunea Populara a fost un proiect oricum esuat, care n-a avut nici un fel de succes cu ani in urma. Nu cred ca acolo trebuie sa facem conexiunea, ci cu ideea de popular. Nu uitati insa ca ar putea crea o oarecare confuzie cu partidul lui Dan Diaconescu, ambele nume, ?popular? si ?al poporului? inseamna cam acelasi lucru. Ar putea exista astfel unele confuzii la nivelul electoratului, care nu este foarte bine instruit. Mai degraba insa as merge pe ideea ca a inregistrat acest nume tocmai pentru a fi rezervat ca o varianta ce se poate dezvolta sau nu, pentru ca nu este obligatoriu sa se dezvolte. Daca voiau treaba asta, puteau sa initieze o procedura anume. Nu este exclus ca diverse persoane care au informatii sa fi stiut ca vor sa il inregistreze altii, iar atunci au zis ?hai sa-l inregistram la OSIM ca sa fim siguri ca suntem inaintea lor?. Este posibil astfel sa fie doar o actiune preventiva, sa nu fie neaparat legat de ceva ce urmeaza sa se intample. Dupa mine insa, sunt aceste doua variante: una ca cineva chiar se gandeste sa dezvolte in perioada de timp urmatoare o anumita formula politica, iar a doua, cineva vrea sa blocheze acest nume la OSIM pentru a nu concura cu adversarii politici.?

Vasile Dancu, sociolog, director IRES

?Avand in vedere ca tatal si sora ei sunt niste oameni politici cunoscuti, unul parlamentar european, celalalt presedintele Romaniei, ce activeaza in zona Partidului Popular European, probabil ca este vorba de un ONG care, la un moment dat, s-ar putea transforma intr-o miscare civica sau, de ce nu, chiar una politica. Numai asa putem interpreta, desi Ioana Basescu, din cate am vazut eu, nu are apetenta pentru politica sau n-a facut politica in ultima vreme. Dar poate fi vorba de o miscare civica. Daca ne aducem aminte, ea l-a sustinut activ pe presedintele Basescu in momentul in care a fost suspendat. Desigur, aceasta miscare civica ar putea oricand sa ia o forma politica. Dar astea sunt doar speculatii, deocamdata n-am nici o informatie si spun doar ce cred eu ca s-ar putea intampla.?

Stelian Tanase, analist politic:

?Mi-e greu sa-mi dau seama ce vrea ea sa faca prin inregistrarea acestei marci. Dar din ceea ce pare, vrea sa aiba un control asupra denumirii unui partid din sfera populara. Acum, nu este neaparat nevoie sa fi inregistrat numele pentru a-l folosi pentru un partid de rezerva in 2012. Poate tine marca in adormire. Poate ca vrea sa o vanda. Sa stiti ca la OSIM sunt o gramada de oameni care au rezervat o gramada de denumiri. De exemplu, ginerele lui Ceausescu si-a inregistrat propriul nume. Daca maine vrei sa deschizi un ziar si vrei sa-i dai un nume care deja e inregistrat la OSIM, poti negocia cu apartinatorul sa ti-l vanda.? 

Bogdan Theodorescu, profesor SNSPA:

?Nu stim ce va face ea, nici macar nu avem o declaratie a ei. De aceea, eu, in acest moment, nu stiu daca ea chiar vrea sa preia puterea sau doar sa ne faca pe noi sa vorbim despre Miscarea Populara. Dar, variantele sunt doar doua: fie vrea sa infiinteze un ONG in jurul caruia sa adune ceva societate civila din sfera orientarii populare, fie chiar sa infiinteze un partid politic. Poate sa adune voturi pe care le-a pierdut PDL, pentru PDL, sau pentru propriul partid, daca acesta se va infiinta. Dar, neavand nici macar o declaratie a domnisoarei Basescu, sunt prea multe necunoscute la mijloc. Si e mult loc de speculatii.?

Zoe Petre, fosta membra a  formatiunii politice ?Actiunea Populara? al carei lider a fost Emil Constantinescu

?Poate organiza o miscare care sa actioneze pentru sustinerea presedintelui. Au nevoie de bani in acest sens, dar nu cred ca vor avea ei astfel de probleme. Daca ai finantare suficienta, poti sa organizezi o miscare nationala. Noi am avut ?Actiunea Populara?, dar neavand suficienti bani am fost nevoiti sa fuzionam cu PNL-ul. Din cauza fuziunii, nici nu putem sa contestam acum denumirea Miscarii Populare.?

Marius Vladu, fost secretar general al ?Actiunii Populare?

?Poate face orice cu aceasta marca ? poate crea ulterior un partid, un ONG, isi poate folosi denumirea si sigla pe produse si inscrisuri de campanie etc.

O formatiune politica trebuie inregistrata obligatoriu la Tribunalul Bucuresti. Asta nu inseamna ca nu poti sa inregistrezi marca mai intai la OSIM. Dar dupa ce ai inregistrat-o la OSIM, trebuie neaparat sa o inregistrezi la tribunal. Daca sunt formatiuni politice deja inregistrate si poarta nume asemanator, ele pot contesta numele, pe motivul ca poate crea confuzie in randul publicului.

Actiunea Populara nu va depune nici o contestatie. Si va explic si de ce. Noi am fuzionat cu PNL in 2008 si nu mai avem personalitate juridica. Insa PNL poate contesta infiintarea ?Miscarii Populare?, pentru ca Actiunea Populara este un brand al Partidului National Liberal.?Publicat de : ---
Data publicării: 21 Apr 2011 - 05:33
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=37850&titlu=In_numele_tatalui__Ioana_Basescu__intermediarul_lui_Traian_Basescu