Deputatii din Comisia de Aparare au respins cu scandal disponibilizarile din MAI

Deputatii din Comisia de Aparare au adoptat, ieri, un raport preliminar de res­pingere a proiectului de lege privind redu­cerea numarului de angajati din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor

. Proiectul de lege a fost respins saptamana trecuta de Senat. Propunerea privind respingerea proiectului de lege fiind adoptata cu 12 voturi pentru, patru voturi impotriva si doua abtineri. In cursul saptamanii vi­itoare, Comisia pentru Administratie si Comisia pentru Aparare urmeaza sa se reuneasca in sedinta comuna, pentru a adopta raportul final la acest proiect de lege. Potrivit datelor prezentate de­putatilor de catre reprezentantii MAI, in urma aplicarii legii ar urma sa plece 8.500 de angajati - 1.700 de la Politia Romana, 1.500 din Politia de frontiera, 2.700 de la Jandarmerie si 2.100 de la ISU. Presedintele Comisiei pentru Aparare, democrat-liberalul Costica Canacheu, a sustinut, la finalul sedintei, ca votul a fost procedural si posibil datorita faptului ca “opozitia s-a mobilizat” si a trimis la vot inclusiv parlamentari care sa-si inlocuiasca colegii, nominalizandu-i in acest sens pe social-democratii Aura Vasile si Mircea Dusa. “In sedinta de miercuri, membrii Comi­siei partidelor din opozitie s-au mobilizat, urmareau sa produca amanarea dezbaterii, eu asa am retinut, si nu au reusit. Intentia noastra este sa ajungem cu raportul in plen in doua saptamani si acolo sa avem un vot al majoritatii guvernamentale, in masura in care acest vot al majoritatii va confirma legea, acesta este rezultatul pe care ni-l dorim”, a detaliat Costica Canacheu. Des­pre numarul angajatilor MAI care ar urma sa fie disponibilizati in cazul in care legea va fi adoptata, Canacheu a confirmat cifra de 8.500. “Au fost anuntate undeva intre 8.000 - 8.500 de posturi care vor fi reduse de la toate categoriile de personal, de la Politie, de la Politia de frontiera, de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, de la personalul contractual, dar aceste reduceri opereaza deja pentru ca nu se fac angajari de la 1 ianuarie”, a precizat pre­sedintele Comisiei pentru Aparare din Camera. Vicepresedintele Comisiei, deputatul liberal George Scutaru, a calificat legea privind restructurarea MAI ca fiind aberanta, adaugand ca Opozitia se va mobiliza la fel si pentru votul ce se va da pentru adoptarea raportului final. “Va exista din partea Opozitiei o mobilizare similara celei de la Comisia de administratie, fiind raport comun. Este o lege aberanta. Este pentru prima data cand printr-un proiect de lege un minister vine sa dea 8.500 de oameni afara. Pana acum ni s-a spus ca nu sunt destui pompieri, nu sunt destui politisti. Creste gradul de infractionalitate, dar, pe de alta parte, acum aflam dupa statistici ca avem prea multi pompieri, prea multi politisti. Este o lege pe care Opozitia, Uniunea Social-liberala nu o va vota”, a declarat George Scutaru.
Reprezentatii sindicatelor politistilor si angajatilor contractuali din MAI, pre­zenti la sedinta comisiei, au declarat ca, in cazul in care legea va fi adoptata, vor protesta. Acestia au adaugat ca la audie­rile din Comisia de Aparare au prezentat si propunerile inaintate conducerii MAI pentru ca efectul restructurarilor sa fie cat mai mic.


Publicat de : ---
Data publicării: 14 Apr 2011 - 06:05
 

Link ştire