Anticipatele dorite de Traian Basescu sunt respinse de intreaga clasa politica [1]

Partidele parlamentare considera integrarea europeana si vointa populara prioritatea numarul unu

Formatiunile politice parlamentare sunt sceptice in privinta alegerilor anticipate. Acestea sunt de parere ca prima prioritate a politicienilor romani trebuie sa fie integrarea europeana. De altfel, si presedintele Traian Basescu a sustinut ca mai "intai trebuie sa se usuce cerneala pe Tratatul de aderare. Vedem din astea, de ale noastre, acasa", a sustinut Basescu. Aceeasi parere o are si Emil Boc, presedintele interimar al PD, care a sustinut acelasi punct de vedere. Pe de alta parte, problema anticipatelor nu se reduce nu numai la chestiuni pur politice, ci si la interesul personal al parlamentarilor care daca nu sunt de acord cu o astfel de formula, atunci sunt sanse foarte mici ca alegerile anticipate sa treaca prin Legislativ. Un exemplu, in acest sens, este cel al PNTCD care a dorit anticipate in perioada cand a fost guvernare, dar care s-a lovit de o atitudine sceptica chiar din partea parlamentarilor sai. Ne indoim ca atitudinea parlamentarilor s-a schimbat!


Democratii tac

Contactat telefonic, ieri, Boc a ezitat, ieri, sa faca vreo afirmatie, despre alegerile anticipate precizand ca este prematura orice discutie in acest sens. Boc a precizat ca prioritatea principala este integrarea europeana.


PNL: Prioritatea este aderarea la UE

Intrebat despre pozitia liberalilor privind o eventuala organizare de alegeri anticipate, acum, cand Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu, a declarat ca pentru tara noastra prioritatea este incheierea procesului de aderare, iar orice alte decizii politice pot ramane intr-un plan secundar. "In opinia mea, alegerile anticipate nu sunt un scop in sine. Acum trebuie sa ne mobilizam, sa folosim toate fortele Guvernului si Parlamentului pentru a reusi sa indeplinim angajamentele pe care ni le-am asumat fata de Uniunea Europeana. Daca, totusi, s-ar ajunge la declansarea alegerilor anticipate, solutia cea mai buna ar fi ca acest proces politic sa fie unul foarte rapid", a mai adaugat senatorul liberal Teodor Melescanu.


PUR: Anticipate impotriva vointei!

Purtatorul de cuvant al PUR, Bogdan Ciuca, sustine ca romanii nu vor alegeri anticipate. Intrebat, totusi, care ar fi pozitia umanistilor daca anticipatele s-ar declansa, senatorul Ciuca a comentat: "Nu stiu in ce schema de guvernare va intra Partidul Umanist Roman, in situatia unor alegeri anticipate. Dar, oricum, o astfel de actiune politica, in acest moment, cred ca ar fi impotriva vointei populare. Si, pe deasupra ar presupune cheltuieli uriase. Nici din punct de vedere financiar si nici din punctul de vedere al vointei poporului nu cred ca anticipatele ar constitui o actiune dorita acum. Daca se va pune problema de anticipate, vom analiza atunci situatia in cadrul partidului. Deocamdata nu a fost dezbatut acest subiect."


UDMR: Un nou scrutin este nemotivat!

UDMR ramane constant in deciziile pe care le ia. Privind alegerile anticipate, despre care seful statului roman, Traian Basescu, s-a pronuntat ca ar trebui organizate imediat dupa semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeana, Uniunea crede ca nu sunt o prioritate pentru tara noastra in contextul actual. "Pozitia UDMR in aceasta chestiune nu se schimba, pentru ca nu avem motive care sa ne oblige la o asemenea decizie politica. Partidul nostru are alte prioritati, si anume acelea din programul de guvernare", a declarat Tokaci Csaba, vicepresedinte al UDMR. "Daca totusi se vor face alegeri anticipate, UDMR este pregatita sa-si realizeze scorul si sa isi asigure succesul electoral. Nu avem rezerve", a mai adaugat, increzator, deputatul Csaba.


Ponta: Romanii de rand nu vor alegeri!

Presedintele TSD Victor Ponta ne-a declarat, ieri, ca partidul social-democrat este pregatit pentru un nou scrutin electoral. "Anticipate? Pentru noi, pentru PSD, cu cat mai repede, cu atat mai bine! Noi ne pregatim deja si am mai spus ca imediat dupa Congres, dupa formarea unei noi echipe, vom fi gata si pentru alegeri anticipate! Deci, daca ei vor, nu este nici o problema pentru PSD", ne-a spus foarte sigur pe el liderul tineretului social-democrat. Cu toate acestea, el a precizat ca Alianta PNL-PD ar trebui sa tina cont nu numai de propriile interese, sau de cele ale PSD, ci si de doleantele romanilor, care nu par foarte fericiti de o astfel de initiativa. "Ar trebui sa se tina mai mult cont de ceea ce vor cetatenii, de ceea ce vrea romanul de rand, care nu este pregatit pentru noi alegeri in Romania", a mai afirmat Ponta.


Pascu: Daca vin, vin... Trebuie sa jucam!

"Aceasta problema este prerogativa celor de la putere. Ei socotesc ca acum este momentul cel mai de jos al PSD, in contextul a ceea ce s-a petrecut la Congres. Vor sa capitalizeze o anumita debusolare in partidul nostru, dar sa stiti ca aceasta nu mai este o chestiune in care numai ei vad realitatea, iar noi traim in abstract", ne-a declarat vicepresedintele PSD Ioan Mircea Pascu. El a aratat ca PSD va vedea cat de pregatit este pentru anticipate, la momentul respectiv.

"O sa vedem cat de pregatiti suntem. Alegerile sunt inca recente si trebuie sa vedem cum putem capitaliza voturile populatiei. Este foarte clar ca se incearca sa se profite de o asa-zisa debusolare din PSD. Dar sa nu uitam ca ei s-au erodat foarte mult, in foarte putin timp, prin valul de scumpiri, neglijarea populatiei, sotiile duse la Bruxelles, adresarile arogante in fata oamenilor... Acum, se pare ca populatia ii cam incurca. Ea este buna numai cand voteaza", a explicat Pascu. El a fost de parere "ca cei de la putere ar trebui sa masoare nu doar debusolarea care cred ei ca exista in PSD, ci si cat au pierdut ei din popularitate intr-un timp foarte scurt". "In ceea ce priveste anticipatele, daca vin, vin... Trebuie sa jucam! Nu avem alta alternativa", a precizat vicele PSD, adaugand ca Alianta D.A. afiseaza prea multa siguranta, si nu este cazul.
Publicat de : C. Cristofan, C.P.,
Data publicării: 29 Apr 2005 - 08:07
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3763&titlu=Anticipatele_dorite_de_Traian_Basescu_sunt_respinse_de_intreaga_clasa_politica