Nu-i lăsați să moară! [1]

Încă de la primele ore ale dimineții de ieri, îndurerați și cu un dram de speranță în suflet, părinții și rudele celor trei ziariști răpiți în Irak au venit să ceară clemență Parlamentului pentru eliberarea celor patru tineri răpiți în Irak.

Cu lacrimi în ochi, tatăl jurnalistei Marie Jeanne Ion, senatorul PSD Vasile Ion numai că nu a căzut în genunchi în fața colegilor săi pentru a-i determina să încerce să cruțe viața celor patru tineri. "Vă rog, vă implor", a spus răpus de suferință, cu glasul termurând, senatorul Vasile Ion. El le-a reamintit parlamentarilor că timpul se scurge implacabil și i-a rugat să discute acest subiect cu prioritate, altfel "astăzi (n.n. ieri) va fi o zi, probabil, îndoliată de care Parlamentul României o să-și aducă aminte". Vasile Ion și-a rugat colegii de Parlament să facă un "demers politic" în sprijinul celor patru.
Problema discutării cu prioritate a crizei ostaticilor români din Irak a fost solicitată de senatorul PPRM Gheorghe Funar.
După o scurtă consultare a liderilor partidelor din Senat și Camera Deputaților - solicitată de liberalul Eugen Nicolăescu - s-a căzut de acord asupra unei declarații politice cu privire la criza ostaticilor români din Irak. Declarația a fost supusă, ulterior la vot, fiind ultimul punct pe ordinea de zi, și adoptată cu 225 de voturi pentru, 5 împotrivă și 35 de abțineri. Parlamentarii PPRM, care ori s-au abținut, ori au fost împotrivă, și-au justificat decizia prin aceea că "declarația are un caracter formal și nu reprezintă voința populației țării, care protestează și acum în stradă", după cum a precizat Lucian Bolcaș, în timp ce Gheorghe Funar a catalogat declarația drept "frecție la piciorul de lemn". Bolcaș, în numele PPRM, a cerut retragerea de urgență a trupelor românești din Irak și Afganistan. O poziție echilibrată a avut-o președintele PSD Mircea Geoană. "Suntem cu toții în fața unei dileme: a fi oameni și, în aceeași măsură, oameni de stat. Am propus acest compromis între cele două dimensiuni. Am dorit să exprimăm, în mod firesc, solidaritate cu ostaticii și familiile lor dar și să solicităm instituțiilor abilitate de Constituție, respectiv CSAT, să analizeze de urgență situația creată și să ne informeze asupra măsurilor luate. Vrem să dăm un semnal că, în aceste momente de cumpără, PSD nu dorește să politizeze cazul, acesta fiind de altfel un subiect sensibil", a afirmat Mircea Geoană care totodată a adăugat că "nu vrem să dăm un semnal că parlamentul cedează presiunilor teroriștilor".
Între timp părinții și rudele celor răpiți au părăsit dezamăgiți Palatul Parlamentului, după care s-au deplasat la porțile Palatului Cotroceni.
Publicat de : Cornelia Drăghici, A
Data publicării: 28 Apr 2005 - 08:13
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3739&titlu=Nu_i_lasati_sa_moara_