UDMR santajeaza Alianta cu Legea minoritatilor si a declaratiilor de avere [1]

Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, va fi greu de inlaturat din functie

Revocarea lui Adrian Nastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor este de natura sa schimbe cursul relatiilor, si asa destul de tensionate, dintre membrii Coalitiei de guvernare. In acest sens, UDMR santajeaza Alianta ca nu va accepta modificarea regulamentului Camerei Deputatilor daca nu va trece prin Parlament Legea minoritatilor. Pe de alta parte, Partidul Democrat nu mai este atat de sigur ca isi mentine pozitia initiala, aceea de a-l schimba pe Nastase din functie.

La randul sau, liderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu a declarat ca sustine in continuare propunerea de modificare a regulamentului Camerei.

Tema modificarii articolului 25 din Regulamentul de functionare a forului legislativ inferior s-a aflat, ieri, ca punct principal de discutie pe ordinea de zi a Comisiei juridice din aceasta Camera. Si ministrul justitiei, Monica Macovei, isi anuntase prezenta la discutii, insa nu a mai ajuns. Dupa o ora si mai bine de certuri, decizia presedintelui comisiei, Sergiu Andon, ne-a confirmat banuiala. Conform declaratiilor acestuia, discutiile pe tema schimbarii documentului de organizare si functionare a Camerei Deputatilor vor fi reluate abia miercurea viitoare.


UDMR joaca tare

Dezbaterile privind adoptarea Legii declaratiilor de avere reprezinta unul din motivele pentru care, ieri, s-au amanat discutiile referitoare la propunerea de modificare a Regulamentului, a afirmat deputatul PUR, Sergiu Andon. Pe de alta parte, nici UDMR nu cade la intelegere cu Alianta.


PUR: Regulament imperfect

Intrebat daca PUR a negociat sa cedeze voturile din comisie Aliantei PNL-PD, acesta ne-a raspuns ca, "personal, nu sunt pentru modificarea conjuncturala, ci la nivelul principiilor, a Regulamentului", reamintind astfel modul in care s-a votat pentru alegerea Camerei Deputatilor. "Acea greseala se incearca a se repeta acum, insa Constitutia nu ne permite", a intarit Andon. "Remarc, totusi, faptul ca regulamentul este imperfect, pentru ca nu prevede nici o masura de revocare a presedintelui Camerei", a adaugat deputatul umanist. In acest sens, a propus completarea art.21, cu alin.( 4), motivand ca astfel se va "satisface simetria reglementarilor, in sensul ca se completeaza normele privind alegerea cu norme privind revocarea. Propunerea tine seama de institutia presedintelui Camerei Deputatilor si se impune datorita rolului special in succesiunea la demnitatea suprema a statului, precum si in continuitatea conducerii Camerei". Referitor la informatiile aparute in presa, potrivit carora Sergiu Andon ar fi declarat ca va sustine propunerea Aliantei, acesta ne-a precizat ca "nu este adevarat, a fost o intoxicare". In ceea ce priveste etapele prin care trebuie sa treaca o propunere legislativa, Andon a precizat ca sunt trei. Mai intai trebuie sa se obtina avizul Comisiei juridice, apoi cel al Comisiei de regulament, apoi se va dezbate in Plen.


PNL - da, PD - indecis

Presedintele in exercitiu al forului legislativ inferior ne-a declarat ca nu cunoaste alt amendament de modificare al Regulamentului, decat articolul 25 aprobat de Curtea constitutionala. in privinta stadiului negocierilor pe care PSD le-ar purta cu membrii Coalitiei pentru a nu sustine propunerea Aliantei, Nastase s-a abtinut de la afirmatii, insa a negat intrevederea pe care ar fi avut-o cu liderul PUR, Dan Voiculescu.


Art. 25 din Regulamentul Camerei

Conform art. 25, "oricarui membru al Biroului permanent i se poate revoca mandatul inainte de expirarea acestuia, la cererea motivata a grupului parlamentar care l-a propus sau a cel putin unei treimi din numarul deputatilor provenind din minimum trei grupuri parlamentare. Votul este secret si se exprima prin bile pentru fiecare caz, in cel mult 15 zile de la data inregistrarii cererii de revocare".

Pe de alta parte, si decizia Curtii Constitutionale, nr.62 din 21 februarie 2005, "constata ca dispozitiile art.25 din Regulamentul Camerei Deputatilor sunt neconstitutionale, deoarece prevad ca propunerea de revocare a presedintelui Camerei Deputatilor si a celorlalti membri ai Biroului Permanent sa poata fi facuta si de alte grupuri parlamentare decat grupul sau grupurile care i-au propus pentru a fi alesi".
Publicat de : Andreea Dinescu
Data publicării: 28 Apr 2005 - 08:00
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3731&titlu=UDMR_santajeaza_Alianta_cu_Legea_minoritatilor_si_a_declaratiilor_de_avere