Ce nu a īnteles Basescu: Intr-un stat corupt nu poti fi productiv [1]

Ce nu a īnteles Basescu: Intr-un stat corupt nu poti fi productiv

De pe jiltul celei mai īnalte functii publice, folosind un ton aspru si atotstiutor, presedintele Romaniei a explicat faptul ca romanii traiesc prost pentru ca muncesc prost

. Reprosul adus initial doar bugetarilor, carora le-a spus ca "banisorii lor" nu exista si ca salariile lor sunt platite pe credit, s-a extins apoi si asupra mediului privat, care a fost īndemnat sa munceasca mai bine pentru a trai mai bine. Mesajul trebuia īnsa focalizat doar pe bugetari, adica pe angajatii īn fruntea carora se afla chiar el.

In mediul privat cine nu este productiv este dat afara, exceptand cazurile de nepotism sau de simpatii din cadrul companiilor, iar cel care este productiv este promovat. La stat nu. Cei care sunt productivi la stat, fie din cauza salariilor mici, fie pentru ca īn locul lor sunt promovati cei cu pile, īsi fac bagajele si, fara niciun regret, pleaca la privat, unde, pentru aceeasi munca, li se recunoaste adevarata valoare, atat īn bani cat si prin functia ocupata. In contextul īn care numarul bugetarilor a crescut de la 900.000 la 1,4 milioane īn cinci ani iar serviciile oferite de ei s-au īnrautatit, este evident ca statul īncurajeaza nu lipsa de productivitate, ci incompetenta.

Se pare astfel ca presedintele Romaniei nu stie care este rolul statului īn economie. Valoarea muncii unui angajat din mediul privat nu este data doar de efortul propriu-zis al acestuia, ci este o suma de factori. Este rezultanta totala a muncii lui efectuata īn cadrul unei organizatii care activeaza īn Romania. Degeaba munceste un inginer 16 ore pe zi daca guvernul majoreaza TVA si CAS si patronul decide sa traga oblonul.

Degeaba cei de la linia de asamblare produc cu 25% mai multe unitati daca Romania nu are autostrazi pe care firma lor sa poata transporta (īn timp util, deci la costuri competitive) marfa peste granita, acolo unde exista o cerere īn crestere.

Rolul statului este de a crea conditiile necesare cresterii productivitatii. Intr-un stat corupt, lipsit de o strategie economico-sociala pe termen lung, sau de vointa de a duce o astfel de strategie pana la capat, īntr-un stat fara autostrazi si īn care o treime din economie face evaziune sub privirea neputincioasa a statului, nici nu poate fi vorba despre productivitate.

Intr-un stat corupt nu exista competitivitate pentru ca "lupta" nu este castigata de cel care vinde cel mai bun produs la cel mai bun pret, de cel care este mai productiv, ci de cel care are pile si scapa de puscarie desi face evaziune.

Oricine are dreptul de a hotarī daca vrea sa munceasca sau nu. Cei care muncesc trebuie sa fie ajutati de stat sa fie din ce īn ce mai productivi iar cei care nu muncesc trebuie descurajati sa stea degeaba sau sa suporte consecintele statului degeaba. Munca este o optiune personala. Muncesti daca vrei sa ai suficienti bani pentru a putea avea un anumit stil de viata.

In momentul īn care statul īsi protejeaza angajatii incompetenti, care sunt platiti din banii celor din mediul privat, seful acelui stat nu este īn masura sa explice mediului privat cum sta problema cu productivitatea.

Mediul privat nu are nevoie nici de criticile, nici de laudele presedintelui sau ale premierului. La īndemnul presedintelui de a munci mai bine, raspunsul mediului privat nu poate fi decat "Lasa-ne".


Publicat de : ---
Data publicćrii: 30 Noi 2010 - 06:18
 

Link ŗtire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=37101&titlu=Ce_nu_a_inteles_Basescu__Intr_un_stat_corupt_nu_poti_fi_productiv