Liberalii redeschid incet usa Aliantei D.A. PNL s-ar reapropia de PDL daca primesc sefia Guvernului [1]

Alianta D

.A. da semne ca ar putea reinvia. Liberalii au inceput si ei sa vorbeasca de o reapropiere de PDL. Nu oricum, insa. Ci, doar sub niste conditii. Prima: iesirea PDL de sub tutela lui Traian Basescu. A doua: un nou presedinte democrat-liberal in locul lui Emil Boc. Cel putin a doua conditie nu e imposibila. In primavara lui 2011, PDL isi alege presedintele.

Mai multe voci din PNL spun ca reinvierea Aliantei D.A. nu e imposibila. Dan Radu Rusanu, vicepresedintele liberalilor, dar si Eugen Nicolaescu, fost ministru al sanatatii in guvernul Tariceanu sunt penelistii care au facut cele mai recente declaratii pe aceasta tema. Amandoi vorbesc despre o reorganizare a conducerii PDL drept conditie pentru a se purta negocieri intre cele doua partide. O schimbare a capilor democrat-liberali nu e chiar atat de indepartata in timp. La primavara are loc Congresul PDL, unde partidul preferat al lui Traian Basescu isi va alege un nou lider, iar Emil Boc este creditat cu foarte putine sanse de a mai ramane in functia de presedinte PDL.

Contactat de reporterii ziarului ?Puterea?, Mihai Voicu, purtatorul de cuvand al PNL, a repetat pozitia oficiala a PNL, aceea ca liberalii nu sunt dispusi la negocieri cat timp premierul este pedelist. Insa, Voicu a recunoscut ca schimbarea conducerii PDL ar putea relaxa spiritele. ?Pozitia PNL ramane aceeasi, adica dorim schimbarea acestui guvern si numirea unui premier independent. Cat timp premierul va fi de la PDL, noi nu avem ce negocia. Desigur insa, in politica, schimbarea conducerii unui partid poate aduce si schimbarea formei discutiilor cu acel partid. Insa, despre un nou presedinte PDL eu nu ma pot pronunta, nefiind in interiorul PDL?, a declarat Voicu pentru ?Puterea?.

 

Targul liberalilor: Jos cu Boc!

Dan Radu Rusanu, vicepresedinte PNL, a facut sambata o oferta de pace PDL-ului. Targul propus de Rusanu a fost schimbarea lui Emil Boc din pozitia de sef al democrat-liberalilor contra inceperii negocierilor intre cele doua partide. ?Asteptam congresul PDL. Dupa acest congres, cand se va vedea noua conducere a PDL, PNL va lua o decizie in ceea ce priveste inceperea negocierilor cu PDL. Personal, nu cred ca domnul Emil Boc va mai fi reales presedinte al PDL. Ar insemna cantecul de lebada al partidului?, a declarat Radu Rusanu. Liderul liberal a mai spus ca pentru o colaborare cu PDL este nevoie ca in acest partid sa fie facuta o restructurare. ?In politica nimic nu este imposibil. Ar trebui o restructurare a unor oameni din PDL. Emil Boc ca prim-ministru a avut o politica catastrofala. Guvernul Boc a fost cel mai incompetent guvern post-decembrist, asa ca in nici un caz nu am fi de acord sa negociem cu un prim-ministru si un presedinte al PDL care se cheama Emil Boc?, a mai afirmat Rusanu.

Declaratiile lui Rusanu le completeaza pe cele ale fostului ministru liberal al sanatatii, Eugen Nicolaescu, care afirmase joi la  emisiunea ?100%? moderata de Robert Turcescu, ca o colaborare a partidului sau cu democrat-liberalii e posibila daca unii membri ai PDL se retrag o perioada. Mai mult, Nicolaescu, actualmente vicelider al deputatilor liberali, mai spusese si ca o strategie de colaborare a PNL cu PSD reprezinta o greseala.

?Este o strategie nefireasca pentru PNL sa se apropie de PSD. Dreapta ar trebui sa fie puternica si unita, mie mi se pare o chestie de normalitate. Daca ne raportam strict la PDL, care se revendica de dreapta, ar trebui sa fie niste discutii despre care sunt viziunile acestui partid care sunt de dreapta?, a declarat joi fostul ministru. ?Cred ca PDL are nevoie in primul rand de o clarificare interna. Pentru PDL-ul care vrea sa iasa de sub tutela si vrea sa faca ceva solid, ar trebui sa renunte la niste persoane - una, doua, patru, noua - iar Alianta D.A. poate fi din nou o solutie. Atata vreme cat PDL va raspunde 100% la comenzile lui Traian Basescu, nu este posibila o apropiere?, spunea Nicolaescu.

 

Hasotti: Negocieri fara Flutur, Stoica si Boureanu

Cu toate ca este sceptic in privinta unei intelegeri intre cele doua partide, Puiu Hasotti, liderul senatorilor PNL, crede totusi ca s-ar putea sta de vorba. Insa, de la masa negocierilor ar trebui sa lipseasca fostii liberali care acum sunt membri in conducerea PDL. ?Daca renunta la tradatorii PNL, da, atunci putem sta de vorba. Eu nu pot sa stau alaturi de Flutur, Stoica, sau Boureanu, de pilda, care ne-au tradat si apoi ne-au improscat cu noroi?, a declarat Hasotti pentru ?Puterea?.Publicat de : ---
Data publicării: 22 Noi 2010 - 06:24
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=37053&titlu=Liberalii_redeschid_incet_usa_Aliantei_D_A__PNL_s_ar_reapropia_de_PDL_daca_primesc_sefia_Guvernului