Basescu: Romania sustine fara rezerve un sistem antiracheta al NATO [1]

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la NATO, ca Romania va sustine fara rezerve realizarea unui sistem antiracheta la nivel NATO si nu la nivel bilateral, el explicand ca aceasta baza bilaterala nu i se pare "solutia corecta"

. "Poate cel mai important subiect discutat, in afara de cel privind o apropiere a NATO de Rusia si a Rusiei de NATO, este cel legat de noul sistem de aparare antiracheta. Romania are un acord bilateral cu SUA cu privire la apararea antiracheta, fapt ce ii satisface necesitatile de securitate. Dar obiectivul nostru este ca scutul antiracheta sa fie o realitate NATO si nu o realitate bilaterala a relatiei romano-americane sau romano-olandeze sau americano-olandeze. Aceasta baza bilaterala nu mi se pare solutia corecta si in acord cu articolul cinci al Tratatului de la Washington (n.red. articolul 5 referitor la apararea colectiva precizeaza ca un atac armat impotriva unuia sau mai multor state membre va fi considerat un atac impotriva tuturor)", a spus presedintele Traian Basescu, citat de Mediafax. "Vom fi sustinatori fara rezerve ai angajarii NATO in realizarea unui sistem antiracheta la nivel NATO si nu la nivel bilateral", a adaugat seful statului, in cadrul unor declaratii de presa sustinute alaturi de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Oficialul Aliantei a precizat, la randul sau, ca "Romania a fost printre fruntasi in a intelege amenintarea reprezentata de proliferarea amenintarii cu rachete, dar si in sprijinirea rolului si responsabilitatii NATO in combaterea acesteia". "Impartasim ideea ca NATO, ca Alianta, ar trebui sa-si dezvolte capacitatea de aparare a teritoriilor si populatiei aliate impotriva unor atacuri cu racheta. Impartasim de asemenea opinia ca Summit-ul de la Lisabona este momentul pentru luarea unei decizii in acest sens si am fost de acord ca la Summit-ul de la Lisabona NATO ar trebui de asemenea sa invite Rusia sa coopereze cu noi in apararea antiracheta", a spus Rasmussen. Secretarul general al NATO a precizat totodata ca a discutat cu seful statului roman despre relatia cu Rusia. "Presedintele Basescu este un ferm pledant al aprofundarii relatiilor dintre NATO si Rusia. La fel sunt si eu", a spus el. Presedintele Traian Basescu a facut, joi, o vizita oficiala la sediul NATO, avand convorbiri cu secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen.
Publicat de : ---
Data publicării: 29 Oct 2010 - 06:29
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=36902&titlu=Basescu__Romania_sustine_fara_rezerve_un_sistem_antiracheta_al_NATO