Rosca Stanescu îi reclama lui Basescu ca este supravegheat de SRI, alaturi de alti 26 de ziaristi [1]

Rosca Stanescu îi reclama lui Basescu ca este supravegheat de SRI, alaturi de alti 26 de ziaristi

Sorin Rosca Stanescu a transmis o scrisoare presedintelui Traian Basescu, în care sustine ca este "supus abuziv unei supravegheri", alaturi de alti 26 de jurnalisti, la care participa "lucratori din mai multe compartimente ale Serviciului Roman de Informatii"

.

Scrisoarea este adresata presedintelui Traian Basescu, procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Laura Codruta Kovesi, directorului Serviciului Roman de Informatii, George Cristian Maior, directorului Serviciului de Protectie si Paza, Lucian-Silvian Pahontu si consilierului în probleme de siguranta nationala al presedintelui, Iulian Fota.

Totodata, Sorin Rosca Stanescu solicita "sesizarea si informarea" presedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, sefului Grupului Verzilor - Alianta Liber- Europeana din Parlamentul European, Daniel Cohn-Bendit, sefului Grupului parlamentar Social Democrat al Parlamentul European, Martin Schulz, sefului Grupului parlamentar Liberal al Parlamentului European, Guy Verhofstadt, José Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, si Aidan White, presedintele Federatiei Internationale a Jurnalistilor.

In scrisoare, Rosca Stanescu sustine ca este "unul dintre cei 27 de ziaristi din Romania împotriva carora a fost declansata o vasta operatiune de supraveghere, la care participa lucratori din mai multe compartimente ale Serviciului Roman de Informatii, precum si specialisti ai Serviciului de Protectie si Paza". El precizeaza ca în niciunul din cele 27 de cazuri nu exista un dosar de cercetare penala în curs.

"Aceasta supraveghere presupune activitati ample si complexe, cum sunt urmarirea fizica a celor 27 de jurnalisti, interceptarea tuturor convorbirilor telefonice ale acestora, interceptarea comunicatiilor prin mijloace electronice, control asupra deplasarilor în tara si în strainatate", sustine Rosca Stanescu, care precizeaza ca cei 27 apartin "unor institutii de presa dintre cele mai diferite sau sunt pur si simplu freelanceri".

Rosca Stanescu sustine ca acestia "sunt cunoscuti pentru modul critic în care s-au pronuntat împotriva unor acte si fapte ale politicienilor aflati la putere".

Pe de alta parte, Rosca Stanescu sustine ca nu se erijeaza în purtatorul de cuvant al celor 27 de jurnalisti.

Stanescu sustine ca detine informatii conform carora "interceptari si chiar imagini" din viata sa privata, din contactele pe care le are cu colegi jurnalisti ori cu oameni politici "urmeaza sa fie aruncate în curand pe piata". Conform acestuia, motivul este ca va lansa "un proiect media de amploare", fapt ce îi "îngrijoreaza" pe politicienii grupati în jurul lui Traian Basescu.

"Solicit reprezentantilor autoritatilor romane carora le adresez în mod direct aceasta scrisoare deschisa sa reactioneze imediat. Sa explice cum de a fost posibil sa declanseze o operatiune ilegala de o asemenea amploare împotriva a 27 de jurnalisti care îsi fac meseria independent unul de altul", mai spune Rosca Stanescu.

De asemenea, Rosca Stanescu vorbeste si despre Strategia de Siguranta Nationala. "Cu mai mult timp în urma, Presedintele Romaniei, care este si Presedinte al Consiliului de Aparare a Țarii, a avansat Parlamentului un document cunoscut sub numele de Strategia de Siguranta Nationala, care ar urma sa fie votat în for legislativ dupa ce, în prealabil, a primit avizul favorabil al Comisiei de Aparare. Acest document îsi urmeaza cursul, în ciuda faptului ca el consacra principiul conform caruia presa reprezinta un pericol pentru Siguranta Nationala si ca, în acest sens, au existat numeroase proteste în plan intern si extern", spune Stanescu. (Alexandra Buzas, alexandra.buzas@mediafax.ro)


Publicat de : ---
Data publicării: 22 Oct 2010 - 06:13
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=36863&titlu=Rosca_Stanescu_ii_reclama_lui_Basescu_ca_este_supravegheat_de_SRI__alaturi_de_alti_26_de_ziaristi