Traian Basescu: "Disponibilizarea a 74.000 de bugetari este insuficienta"

Presedintele Traian Basescu s-a aflat, miercuri seara, in studioul TVR la emisiunea "Editie Speciala"

.

UPDATE: Basescu: Disponibilizarea a 74.000 de bugetari nu este suficienta

taguri traian basescu invitat emisiune tvr

"Acum sunt acte normative emise pentru disponibilizarea a 74.000 de oameni din sectorul bugetar, din cei 1,35 milioane. Este de urmarit punerea in aplicare a acestor acte normative si vreau sa va spun public: nu este suficient, in opinia mea", a spus Basescu.Potrivit acestuia,Romania ar trebui sa acceseze banii europeni pentru recalificarea fortei de munca pentru a putea face ceva pentru bugetarii care isi vor pierde locul de munca. El a mentionat ca selectarea personalului trebuie facuta pe criterii de calitate, nu pe criterii politice.Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seaara, la TVR, ca trebuie accelerat procesul de restructurare a sistemului bugetar. "In 2010, de la 1 ianuarie si pana acum, (aparatul de stat a scazut, n.r.) cu 27.265 de bugetari. Putin. (...) Trebuie accelerat procesul", a spus Basescu.Seful statului a mentionat ca anul trecut numarul bugetarilor s-a redus cu 18.000. "Putin", a apreciat Basescu, mentionand ca acesta este unul din motivele pentru care a criticat Guvernul.

Intrebat fiind de moderatoarea emisiunii, Rodica Culcer, de motivul vizitei sa la Spitalul Militar din cursul zilei de astazi, presedintele Traian Basescu a raspuns: "Avand in vedere ca 80% dintre jurnailisti se roaga pentru sanatatea mea...Daca vreodata va fi o situatie dificila cu starea mea de sanatate, va asigur ca Administratia Prezidentiala va da un comunicat".

"Sa vedem cat de ridicoli putem fi. Eu in fiecare dimineata inot. Jumatate de ora, o ora, cat pot. Dupa piscina, trebuie sa te asiguri ca nu mai ai apa in ureche, iar ieri dimineata, sunt acele betisoare cu vata, dupa piscina vorbeam la telefon cu un ministru si nu mi-am dat seama ca l-am pus invers, pe partea fara vata. Asa ca m-am dus si mi-au pus un tampon cu rivanol in ureche, pentru ca exista pericolul unei infectii", a spus Basescu, care a adaugat "Sunt sanatos tun".

Citeste si:Experti fiscali: Guvernul a largit, in mod abuziv, sfera de impozite

FMI: Platiti o parte din datorii sau nu mai primiti banii!

In deschiderea emisiunii, Rodica Culcer a intrebat de ce a fost nevoie sa vina reprezentantii FMI in Romania pentru ca oamenii sa afle adevarul despre situatia dezastruoasa a economiei. "Nu a fost nevoie sa ajunga FMI, au fost si politicieni care au atras atentia asupra directiei in care se indreapta tara, dar romanii nu au vrut sa auda sau mesajele presedintelui au ajuns distorsionate la public", a raspuns Traian Basescu.

"In perioada de criza, oamenii politici trebuie sa fie puternici. Ne-am obisnuit sa facem politica datului. Chiar si cand nu avem, dam si ingropam tara", a criticat presdintele la adresa clasei politice din Romania.

"Opozitia are obligatia sa fie impotriva Guvernului, dar nu impotriva tarii. La mintea unora dintre lideri, foarte odihniti, cel mai bine ar fi ca tara sa fie in haos. Daca nu continuam cu masurile de austeritate si in 2011 nu redresam Romania. Marile dezechilibre din 2007-2008 nu au fost corectate in 2009, nu s-a putut", a continuat seful de stat. El a mentionat ca PDL este singurul partid care si-a asumat un program de austeritate. "Doamne Ajuta sa il si implementeze", a spus Basescu.

Imediat dupa aceasta afirmatie, presedintele a punctat cifrele aferente deficitului bugetar al tarii: "Anul viitor trebuie sa avem un deficit de 4,4% deficit. Numai deficitul bugetului de pensii va fi de 3,5 miliarde de euro. Imprumutul cu FMI se termina in martie. Avem dreptul sa imprumutam 4,4% ceea ce inseamna circa 6 miliarde, din care 3,5 miliarde sunt deficitul fondului de pensii. Avem 3,2 miliarde deficit pe pensii, inca jumatate de miliard pe pensiile militarilor, deci 3,7, eu am spus 3,5 miliarde".

Romania este falita. Cum am lasat sa treaca doua decenii de erori - o retrospectiva a evolutiei economiei romanesti

"Economia Romaniei se poate relansa, dar pana nu restabilim echilibrul macro si micro economic, nu va fi o relansare durabila, mai ales dupa cresterea bolnava din perioada 2007-2008 ", a declarat Traian Basescu, care a atras atentia asupra celor doua mari probleme din stat: supradimensionarea aparatului bugetar si cheltuielile sociale uriase.  Seful statului a explicat ca 31% din veniturile statului s-au dus, in primele sase luni, pe salarii, iar peste 45% s-au dus pe pensii si programe sociale.

Intrebat pana cand statul roman va fi nevoit sa se imprumute de la organizatiile financiare internationale, presedintele a replicat: "Pana ne hotaram sa punem tara inaintea fiecaruia din noi".

Aducand in discutie fenomenul emigrarii, Traian Basescu a declarat: "Hai sa nu mai facem o drama din faptul ca plecam. Cel mai mare obiectiv al nostru a fost dreptul nostru de a pleca acolo unde ne este mai bine. In momentul de fata statul roman nu poate sa plateasca medicii, profesorii, asa cum merita".

Basescu: Sa nu mai facem o drama din faptul ca romanii pleaca sa munceasca in afara tarii

Deputatii bajbaie in jurul Legii ANI

Basescu vrea o singura lege pentru ANI

Presedintele tarii a explicat legatura dintre legea privind Agentiei Nationale de Integritate (ANI), coruptia si efectele sale asupra aderarii Romaniei la spatiul Schengen: "Coruptia este o problema, e asezata de multe ori acolo unde nu trebuie, se generalizeaza. Dar ceea ce a facut Senatul este o confirmare. Ma refer la legea ANI. Eu va spun ceea ce nimeni nu spune oficial. Romania fara ANI nu intra in spatiul Schengen. Fara un ANI credibil. O spun pentru ca o simt. Instinctele nu m-au inselat niciodata. Vom avea mari probleme de credibilitate", a avertizat presedintele tarii.

Numarul persoanelor trimise in judecata pentru evaziune fiscala a crescut cu peste 50%

Moderatoarea emisiunii difuzate pe postul national de televiziune a adus in discutie si problema nivelului ridicat al fiscalitatii din tara. Ca replica, Trana Basescu a raspuns: "Romania este departe de a fi o tara cu fiscalitate excesiva. E destul de mare pe forta de munca. Dar fiscalitatea in general se situeaza mult sub media UE. Statul are 3.000 de controlori de tip ANAF. Agentii sunt cateva sute de mii. Ce sa facem, sa punem cate un agent la fiecare firma. In principiu, legea trebuie respectata. Agentul economic nu trebuie sa fie preocupat de cum sa faca evaziune fiscala".


Publicat de : ---
Data publicării: 06 Aug 2010 - 05:56
 

Link știre