Alesii, cazati la preturi nesimtite:1,5 milioane de euro cheltuite pe cazare

Grupurile parlamentare din Camera Deputatilor nu au depus la Biroul Permanent propunerile pentru reducerile cheltuielilor

. Senatul a anuntat, ieri, atribuirea a doua noi contracte hotelurilor agreate pentru cazarea alesilor. Suma ?investita? prin negociere directa este de 1,5 milioane de euro. 

Senatorii si deputatii vor locui in continuare la hoteluri de lux din Capitala. Contractele pentru cazarea senatorilor au fost atribuite chiar ieri, de catre Secretariatul General al Senatului, condus de Ion Moraru (PSD). Atribuirile au fost facute prin negociere directa si nu prin licitatie. Criteriul de atribuire a fost pretul cel mai scazut.

taguri deputat hotel lux Camera Deputatilor Biroul Permanent

Vezi aici memorandumul privind reducerea cheltuielilor deputatilor

Huzur: statul arunca cu bani in alesii nostri150.000 lei, costul lunar al parlamentarilor vranceniAbsurd. Chirie de senator: 100.000 de lei anual

Contractele au fost incheiate cu SC Bucuresti Turism SA pentru suma de 4.606.156 de lei (1,1 milioane de euro) si Societatea companiilor hoteliere Grand SRL, pentru suma de 1.480.550 de lei (370.000 de euro). In total, cazarea senatorilor pe zece luni in hoteluri de cinci stele va costa statul peste 6 milioane de lei, adica 1,5 milioane de euro.

Pentru ca sunt mai multi decat senatorii, deputatii au alocate sume mult mai mari la cazare. Pentru cazarea a 171 de deputati, care au ales sa locuiasca, pe perioada mandatului in hoteluri de lux de la bugetul saracit de criza se cheltuiesc, anual, peste16 milioane de lei, adica aproximativ 4 milioane de euro.

Suma lunara prevazuta in bugetul Camerei Deputatilor pentru cazarea la hotel a unui singur deputat este, in medie, de 8.100 de lei pe luna, echivalentul a 2.000 de euro. Mult mai putin se cheltuie pentru deputatii care au inchiriat pe cont propriu o locuinta. Cei 66 de deputati care au optat pentru cazarea in locuinte inchiriate primesc putin peste 3.000 de lei lunar (720 de euro).

Exceptie fac doar doi deputati, unul PSD - Mircea Dusa si altul PDL - Dumitru Georgica, carora li se deconteaza lunar pentru chirie cate 4.800 de lei, respectiv 4.500 de lei. In total, pentru cazarea celor 239 de deputati care au solicitat decontarea cazarii, statul cheltuieste 4,8 milioane de euro anual.

Alesii nu vor in ruptul capului ?sa coboare stacheta" pentru a aduce economii la bugetul Parlamentului. Daca cei 171 de deputati ar accepta sa se mute cu chirie, s-ar economisi peste 10 milioane de lei anual, adica 2,4 milioane de euro. Motivul pentru care sunt preferate hotelurile de lux este destul de simplu. In aceste locatii, alesii au parte de o atentie speciala: room service, sali de gimnastica, piscine, jacuzzi, spa cu masaj si aromaterapie sau servicii valet pentru parcarea masinilor. Oricum, suma de 3.038 de lei (720 de euro) prevazuta de Camera Deputatilor pentru cazarea pe cont propriu este mai mult decat generoasa. Astfel, conform anunturilor imobiliare, in ansamblurile rezidentiale noi, chiria lunara a unui apartament cu doua camere variaza intre 470 de euro (zona Baneasa) si 500 de euro, in Ghencea, Titan, Dristor sau Colentina.

?Cheltuielile sunt conform legii"

Sefii Camerei Deputatilor au facut apel la constiinta alesilor pentru a face economii la buget. Potrivit unui Memorandum intern al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, din 20 mai 2010, grupurile parlamentare sunt asteptate sa depuna propuneri de diminuare a cheltuielilor de buget. Desi a trecut aproape o saptamana de la semnarea Memorandumului, deputatii nu s-au inghesuit cu propuneri de economisire a banului public. ?Eu nu pot obliga pe nimeni sa stea la hotel sau cu chirie. Exista o legislatie care reglementeaza acest lucru", a declarat Barbu.

In ceea ce priveste ocolirea licitatiei publice la atribuirea contractelor de cazare, secretarul general al Camerei Deputatilor se prevaleaza tot de lege. ?Negocierea contractelor s-a facut in conformitate cu Ordonanta 34, din 2006. Oricum, tarifele de cazare pentru parlamentari sunt mult mai mici decat cele practicate de obicei de hotelieri", a mai spus Gheorghe Barbu.

Silviu Prigoana (PDL) renunta la Logan

Parlamentarii Puterii sunt hotarati sa fie exemple colegilor in ceea ce priveste economisirea banului public. Deputatul PDL Silviu Prigoana repune pe tapet o propunere mai veche, materializata intr-un proiect de lege.

?Am propus mutarea parlamentarilor din Casa Poporului si concesionarea cladirii la cei care stiu sa faca bani. Asta ar aduce garantat un venit minim anual de 200 de milioane de euro", a declarat Prigoana. Nu este insa singura idee a deputatului. ?Maine vreau sa aduc la Parlament tot ce am primit de la Camera, adica masina Logan, care are o valoare de inventar de 50.000 de lei, calculatorul si telefonul de serviciu", a mai spus Silviu Prigoana.

Lakatos Peter (UDMR) acuza ?populismul ieftin"

Un alt parlamentar al Puterii, deputatul UDMR Lakatos Peter, a calificat Memorandumul Intern pentru propunerile de diminuare a cheltuielilor din bugetul Camerei Deputatilor drept ?populism ieftin, care dauneaza grav mersului economiei". Potrivit acestuia, eforturile financiare ale statului pentru deputati nu ar fi foarte mari.

?Eu stau in aceeasi camera de la Hotel Bucuresti de sase ani, pentru ca acolo am fost repartizat. Eu am propus construirea unui hotel in parcul Izvor, iar investitia s-ar fi amortizat repede. Nu ma mut de la hotel pentru a ma caza pe cont propriu, pentru ca in orice tara civilizata Parlamentul asigura cazarea", a mai declarat Lakatos Peter.

Nicolae Banicioiu (PSD) cere licitatii publice

Deputatul PSD Nicolae Banicioiu, chestor al Camerei Deputatilor, a declarat ca discutia privind reducerea cheltuielilor la nivelul grupurilor parlamentare, aflata pe agenda sedintei Biroului Permanent de ieri, nu a putut avea loc deoarece presedinta Camerei, Roberta Anastase, nu s-a prezentat la sedinta.

?Noi am stabilit la Biroul de miercurea trecuta sa discutam azi despre problema reducerilor, dar sedinta nu s-a mai tinut", a spus Banicioiu. Reprezentantii PSD au acuzat-o pe Anastase ca a absentat de la sedinta deoarece s-a dus ?la ordin la presedintele Romaniei" .

In ceea ce priveste reducerea cheltuilelilor de cazare, Nicolae Banicioiu propune organizarea unei licitatii publice pentru atribuirea contractelor la hoteluri, in locul negocierii directe, asa cum prevede legislatia in momentul actual. ?Am participat, in februarie, la renegocierea contractului cu Bucuresti Turism SA. Efectiv, ne-am rugat de ei sa faca o reducere infima de la 245 de lei la 240 de lei, fara TVA, pentru o zi de cazare. Singura modalitate de a reduce cheltuielile de cazare, care sunt foarte mari, este licitatia", a mai spus deputatul PSD.


Publicat de : ---
Data publicării: 26 Mai 2010 - 05:17
 

Link știre