Se scumpeste transportul în comun. Un bilet RATB va costa 2,6 lei, dupa retragerea totala a subventiilor [1]

Se scumpeste transportul în comun

. Un bilet RATB va costa 2,6 lei, dupa retragerea totala a subventiilor

De la jumatatea lunii mai, o calatorie cu transportul în comun ar putea costa 1.5 lei

Retragerea totala a subventiilor pentru transportul în comun va dubla pretul biletelor si abonamentelor în Capitala. Potrivit viceprimarului general al Capitalei, Mircea Raicu, "daca se retrage total subventia pentru RATB, atunci pretul unei calatorii cu mijloacele de transport în comun va costa 2,6 lei". Deoacamdata, municipalitatea sustine ca, pana pe 15 mai, ar trebui majorat în regim de urgenta pretul unui bilet de la 1,3 lei la 1,5 lei. Aceasta prima scumpire este necesara "pentru suplimentarea bugetului regiei de transport. Exista un deficit de 55 de milioane de lei în bugetul RATB si, daca nu vom creste pretul biletelor pana pe 15 mai, atunci vom fi obligati sa luam bani de la investitii", a explicat viceprimarul Mircea Raicu. Scumpirea pretului la bilete ar trebui însotita si de reducerea subventiilor pentru unele categorii de pensionari sau angajati ai administratiei publice locale. "Nu este normal ca un pensionar cu un venit de 15 milioane de lei sa primeasca subventie suta la suta si un medic stagiar cu un salariu de 6 milioane de lei sa plateasca biletul întreg", a mai spus Raicu.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a confirmat ca pretul unei calatorii cu mijloacele de transport în comun se va scumpi, dar nu a avansat data de la care un bilet va costa 1,5 lei. El a cerut sa fie anulate gratuitatile pentru angajatii administratiei publice locale, în jur de 12.000 de abonamente si sa fie suportate din bugetele locale doar cele pentru angajatii care fac teren. O decizie în privinta acordarii de gratuitati pentru transportul în comun se va lua dupa ce Executivului se va stabili plafonul pana la care se pot acorda subventii si dupa o hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) a cerut municipalitatii înca de anul trecut scumpirea biletelor pentru transportul public, însa din motive electorale s-a amanat luarea unei decizii de catre consilierii municipali. Ultima majorare a pretului unei bilet RATB a avut loc pe 31 ianuarie 2008. Atunci pretul pentru o calatorie urbana a fost majorat de le 1,1 lei la 1,3 lei iar pretul abonamentelor a fost majorat cu procente cuprinse între 20 si 25 la suta..Imediat dupa încheierea anului scolar, RATB nu va mai asigura transportul în Ilfov si asta din cauza ca nu si-a primit banii de la Consiliul Judetean Ilfov.


Publicat de : ---
Data publicării: 12 Mai 2010 - 05:18
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=35761&titlu=Se_scumpeste_transportul_in_comun__Un_bilet_RATB_va_costa_2_6_lei__dupa_retragerea_totala_a_subventiilor