Capitala suna goarna justitiei. Dar tara ce face? [1]

Ieri noapte, Basescu a dat buzna in sediul Parchetului General. S-a intilnit cu procurorii, le-a ascultat pasurile, le-a dat garantii ca nimeni nu va mai bloca sau influenta anchete.

Si le-a cerut fapte. Alaltaieri, a fost la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii. Le-a spus membrilor CSM ca raspund cu capul de asanarea justitiei. Unii, pesedei si portavocile lor, au si sarit repede sa taxeze hei-rup-urile lui Traian Basescu. Ba ca instaureaza un regim de mina forte, ba ca e dictator cu chelie, dar fara fata umana, ba ca se baga unde nu-i fierbe oala.
Dar care ar fi alternativa? Regimul de tip "Iliescu". Cel pe care au proliferat de fapt bolile justitiei de astazi. Adica stilul moale in loc de stilul smuls, baltirea in loc de actiune, opacitatea in loc de transparenta. Pe un astfel de teren s-ar mai fi trezit la viata o justitie sedata ani buni cu imixtiune politica? Basescu a inteles ca nu cu limba de lemn si principiul "fiecare cu treaba lui" ies procurorii la vinatoare de corupti si evazionisti. Le-a transmis apasat magistratilor sa fie buldogi anti-mafie. Sa scoata de la naftalina anchetele blocate sub guvernarile Vacaroiu-Nastase. Sa nu ierte pe nimeni. Sa-si faca treaba. Si ceva se simte deja.
Omar Hayssam, tovaras de calatorie aeriana cu Ion Iliescu, da, iata, cu subsemnatul pentru placintele fiscale primite pe vremea guvernului Nastase. CSM recunoaste ca dosarul "Tiriac junior" a intrat la cura de slabire dupa ce doi procurori l-au usurat de niste probe. Boier Sechelariu face poteca la PNA. Ies la lumina afacerile "RAFO", "stenogramele PSD", contracte fara licitatie.
Dispare semnul "interzis" de pe tarimul anchetelor cu politicieni de rang inalt. Fostul secretar general al guvernului Nastase, celebrul Miki Spaga, e luat la intrebari in cazul consilierul sau acuzat ca a luat mita in afacerea "Omu-Calinderu". Fostul ministru PSD al sanatatii, Ovidiu Brinzan, trebuie sa explice PNA cum au fost cumparate de-a valma aparate de aer conditionat, cind statul ingheta fondurile pentru medicamente compensate. Si fostul ministru al economiei, Dan Ioan Popescu, trebuie sa vorbeasca intr-o afacere soldata cu arestarea unui subordonat mai vechi. Fostul ministru de la transporturi, Miron Mitrea, nu se simte nici el prea bine. Politistii din Constanta au luat la puricat afacerea "Mitrea TV", in care companiile ministerului au pompat bani
intr-o televiziune nascuta moarta.
Apare in joc si Rodica Stanoiu, fostul ministru PSD al justitiei. Nefericitul procuror Cristian Panait a sunat-o de 12 ori cu putin timp inainte sa se sinucida. Nu mai avea cui sa i se plinga de presiunile la care-l supun sulfele din Parchetul General. A sunat-o, insa degeaba.
Pina si Ion Iliescu se pregateste sa dea binete pe la Parchetul Militar. Mineriadele soldate cu morti nevinovati vor sa-si ia revansa. Il imping inevitabil spre bara justitiei.
Probabil ca toti cei aflati in vizorul procurorilor sau serviciilor secrete vor flutura argumentul politic pentru plimbarea lor pe la Parchete. Iliescu si Nastase au dat deja semnalul. Dar nu mai tine. Nu ca vrea musai Basescu sa-i infunde, cum sugereaza Iacobov cind vintura catusele ("astea sint ale lui Basescu"). Seful statului nu poate infunda pe nimeni. Doar judecatorii o pot face. Dar Basescu poate fi garantia ca ei sint liberi sa aplice Codul Penal.
Argumentul cu vendeta politica nu mai tine in fata Europei. Dar nici in fata unei Romanii saracite din cauza coruptiei. Prea multa lume s-a saturat sa astepte dreptatea. Suna ceasul al 12-lea pentru lege si ordine. La Bucuresti, procurorii dau semne ca a venit vremea schimbarii. Cazurile de mai inainte asta demonstreaza. Dar Romania se intinde si dincolo de Capitala. Acolo e patria adevaratelor cumetrii dintre politicieni, afaceristi si magistrati. Aici ce se va intimpla?
Publicat de : Laurentiu Ciocazanu
Data publicării: 21 Apr 2005 - 08:28
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3538&titlu=Capitala_suna_goarna_justitiei__Dar_tara_ce_face?