Contracandidati de paie pentru Ion Iliescu [1]

Mult asteptatul Congres Extraordinar al PSD care va debuta astazi la Sala Palatului, in prezenta a peste 1400 de delegati, si se va intinde pe durata a doua zile, nu va aduce in nici un caz, asa cum unii naivi mai sperau, marea reformare a fostului partid de guvernamant. In conditiile in care se pune la cale un simulacru de alegeri democrate la Congres, sansele ca PSD sa devina, in sfarsit, un partid social democrat modern, european si profund reformat sunt mai mult decat iluzorice.

Nici nu se putea intampla altfel daca observam, potrivit unor surse din partid, ca Ion Iliescu, temator de perspectiva unanimitatii la congres incerca sa-i convinga pe apropiatii sai de necesitatea arunarii in lupta a unui contracandidat. Daca perdantul Mircea Geoana a meditat daca va intra sau nu in cursa, pana in ultima clipa a depunerii candidaturilor pentru functia suprema in partid, in ajutorul lui Iliescu au sarit, cine altul decat fostul sau consilier de la Palatul Cotroceni, Nicolae Serban. Acelasi Nicolae Serban care l-a pus pe Iliescu intr-o situatie delicata cand in calitate de consilier sef la departamentul Juridic al Administratiei Prezidentiale i-a pus pe masa presedintelui pe atunci, Ion Iliescu, o lista cu propuneri de gratiere pe care figura printre alte nume si acela al fostului sofer al lui Sorin Ovidiu Vantu. Interesant este faptul ca Serban Nicolae, desi considera ca are experienta si sustinerea necesara pentru a fi presedintele PSD, recunoaste ca s-a inscris in cursa nu pentru a-l contracandida pe Ion Iliescu, ci doar pentru a intra in competitie cu acesta. La randul sau, senatorul Iliescu nu a putut sa nu se declare “uimit” de acest “anunt surpriza”.Pentru a da cursei pentru presedintia partidului o nota de “suspan”, in lupta a mai intrat un alt candidat “credibil”: Dorinel Soare, 48 de ani, primar in comuna damboviteana Niculesti din 1990. Dupa indelungi negocieri cu amicii din partid, Mircea Geoana s-a decis cu doar o ora inainte de termenul limita prevazut pentru depunerea dosarelor de candidatura, ca se inscrie si el in competitia pentru sefia partidului.Daca pozitia numarul unui in partid a fost transata in urma cu opt luni la precedentul Congres, cand delegatii prezenti i-au adresat presedintelui in exercitiu pe atunci invitatia verbala si scrisa de a reveni in fruntea partidului, o situatie similara se poate observa ca zarurile sunt aruncate de mult si in privinta pozitiilor de presedinte executiv si secretar general.Adrian Nastase si Miron Mitrea, doi “grei” ai partidului vor obtine victorii lejere in fata outsiderilor Sorin Oprescu si Victor Ponta.Ecaterina Andronescu, Vasile Gherasim si Francisc Toba, s-au inscris si ei de dragul competitiei pentru postul “rezervat” lui Mitrea.
De altfel, Nastase cel care a primit promisiunea lui Iliescu de sustinere, si prin urmare si sutele de voturi ale filialelor fidele lui Iliescu, era extrem de optimist inaintea evenimentului.”Concurenta este cheia evolutiei in capitalism si cel mai bun sistem de aplicare a capitalismului este cel politic”, declara intr-un intreviu acordat Rompres, Nastase, bineinteles, dupa ce a realizat ca pozitia secunda in partid nu-i mai poate scapa. “Exista perceptia ca aceste grupuri se lupta pe viata si pe moarte unul cu altul, ca exista dusmanii etc. Nimic mai fals”, a adaugat sincer cel ce isi petrece ultimele ore in fruntea PSD. In contextul in care cartile sunt facute ce valoare mai poate avea decizia adoptata la inceputul saptamanii de Delegatia Permanente , potrivit careia atat alegerea presedintelui PSD, cat si a presedintelui executiv, a vicepresedintilor si a secretarului general se va face prin vot secret. Ce poate fi mai edificator pentru a evidentia incercarea mai marilor pesedisti de a impaca si capra si varza, decat decizia luata marti seara de Delegatia Permanenta potrivit careia Biroului Executiv Central al partidului i s-a propus majorarea numarului de vicepresedinti de la 5-7, numar care era prevazut in proiectul-cadru de statut, la nu mai putin de unsprezece. Explicatia oferita de purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean-cele peste 30 de candidaturi depuse pana marti seara- nu mai surprinde astfel pe nimeni. Printre cei care si-au depus candidatura la una din functiile de vicepresedinte se numara Ioan Talpes, Dan Matei Agathon, Viorel Hrebenciuc, Marian Sarbu, Ilie Sarbu, Titus Corlatean, Corina Cretu, Valer Dorneanu, Bogdan Niculescu-Duvaz, Ioan Mircea Pascu, Dan Ioan Popescu, Dan Mircea Popescu, Ioan Rus, Mihai Tanasescu, Dan Nica, Elena Dumitru, Rovana Plumb, Maria Lazar, Liviu Dragnea.
Un alt amendament ce se vrea revolutionar a fost depus de vicepresedintele Doru Ioan Taracila, dar, potrivit unor surse din partid a fost respins. Taracila a propus ca liderii de filiale judetene sa nu mai aiba dreptul de a mai candida si la o functie de conducere in partid, pentru a se incerca stoparea cumulului de functii. De asemenea, se doreste stipularea in statut a functiei de presedinte executiv ca functie aleasa si nu ca functie numita. Congresul va trebui sa decida daca vicepresedintii partidului vor fi alesi in cadrul acestui for sau in cadrul Consiliului National al partidului, unii lideri social-democrati apreciind ca acestia ar avea mai multa legitimitate daca vor fi alesi in Congres. Cei care au intrat in competitia pentru ocuparea unor functii de conducere si-au depus candidatura la comisia pentru organizare a Congresului, care este condusa de deputatul Tudor Mohora. Dosarul unui candidat trebuia sa cuprinda declaratia de avere, cea de interese si o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca persoana in cauza nu a colaborat cu fosta Securitate. Noua structura de conducere a PSD va cuprinde un Comitet Executiv National care va avea 75-85 de membri, printre care primul-ministru, ministrii de stat (atunci cand aceste functii ar fi detinute de PSD), liderii grupurilor parlamentare, membrii Biroului Permanent National, presedintii organizatiilor judetene si municipiului Bucuresti. Biroul Permanent National va avea 21-25 de membri. De asemenea, noul statut prevede instituirea unui secretariat executiv al PSD format din 7-9 secretari executivi, coordonati de secretarul general al partidului. Conform purtatorului de cuvant al PSD, Titus Corlatean, congresul va debuta cu analiza documentelor care vor fi supuse aprobarii - intre acestea numarandu-se raportul de activitate al PSD in perioada 2001-2004, programul politic al partidului, programul social -, precum si a propunerilor privind modificarea si completarea Statutului PSD.
Pe ordinea de zi se afla de asemenea o serie de rezolutii, intre care una referitoare la integrarea europeana a Romaniei, abia dupa aceea urmand sa inceapa oficial principalul punct de atractie al evenimentului: alegerea structurilor de conducere ale principalului partid de opozitie.
Publicat de : Iulian Badea
Data publicării: 21 Apr 2005 - 08:24
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3533&titlu=Contracandidati_de_paie_pentru_Ion_Iliescu