Distracția la români, pe bani publici [1]

Primele semne de criză economică și financiară au apărut în peisajul românesc abia în vara anului trecut; în toamnă deja se vorbea de o posibilă criză, se lansau avertizări, se făceau prognoze; la sfârșitul anului 2008, prin noiembrie-decembrie, oamenii începeau deja să conștientizeze faptul că România și lumea întreagă se va confrunta cu cea mai gravă situație economică din ultimii 80 de ani.

La noi, mulți dintre cei care aveau pe mână fonduri publice au  înțeles situația și au început sa să conformeze, diminuând bugetele alocate unor domenii, a căror finanțare nu era totuși absolut necesară. Cum au fost de pildă distracțiile, mai exact revelioanele organizate cu fonduri de la bugetele localităților.

Cei mai mulți dintre edilii-șefi au fost receptivi la semnale și au strâns cureaua, alocând organizării unor evenimente de acest tip sume de bani mult mai mici decât în anii precedenți. Au fost însă și primari care au deschis larg baierele pungii, dând dovadă de o generozitate mult prea mare, care se traduce în fapt printr-o risipă deșănțată a resurselor comunității.

Reporteri.ro a realizat un top al orașelor care au tocat cei mai mulți bani din fonduri publice pentru organizarea petrecerii de la cumpăna anilor 2008 și 2009 (menționăm ca în top nu apar acele primării de orașe sau sectoare, cum ar fi cazul Primăriei de la sectorul 5, care și-au asigurat finanțarea respectivelor manifestări din surse extrabugetare).

De departe, topul este dominat de Primăria Capitalei, revelionul organizat in Piața Constituției costând  trei milioane de lei, adică aproximativ 750.000 de EURO. La eveniment au cântat Direcția 5, DJ Niky, Bandidos, Bere Gratis, Iris, Holograf, Voltaj, Zdob și Zdub și Mandinga. Între orele 23.40 și 23.50 a avut loc un spectacol de lasere, iar după  miezul nopții, publicul s-a delectat cu tradiționalul foc de artificii.

Pe locul doi în topul orașelor petrecărețe este Iașiul. Edilii au organizat un pre-revelion în cartierul Alexandru, după care, in Piața Voievozilor, au susținut un concert cei de la Paraziții.  Adevărata petrecere de revelion a început în fața Palatului Culturii la ora 21, unde pe scenă au urcat în ordine Etno, Fly Project și Alex. Cel mai așteptat invitat, Ali Campbell (ex-UB40 și vocea care a consacrat trupa), a cântat pentru 150.000 de euro. Spectacolul a continuat cu Crazy Loop, Ro-mania, Conect-R și DJ Sava. La revelion au fost trase și peste 30.000 de focuri de artificii. Costul total al parangheliei? Un milion de lei noi, circa 250.000 de EURO.

Medalia de bronz revine edililor din Craiova. Pentru spectacolul de la cumpăna dintre ani s-au cheltuit fix 810.897 RON( fără TVA sau circa 930.000 cu TVA), adică undeva la 240.000 de EURO. O mare parte din sumă s-a dus în contul organizatorilor spectacolului, al cărui cap de afiș a fost vedeta  de origine daneză Bonnie Tyler. Focurile de artificii au completat oferta revelionului dintre ani in cetatea Băniei.

Locul 4 revine unei primării abonate la mega-petreceri, Focșani. Edilii vrânceni nu s-au uitat la bani alocând pentru distracția de revelion sume generoase din banul public. Mai multe trupe românești, dar și vedete ale anilor 90, precum formațiile Vengaboys și Fun Factory, i-au încălzit pe cei 2.000 de spectatori zgribuliți la -7 grade Celsius. Costul distracției? 200.000 de EURO, adică circa o sută de euro pe cap de participant.

Locul 5 revine edililor din Timișoara. Aceștia au ținut sa asculte “The Power of Love” piesa solistei Jennifer Rush, pe numele său adevărat Heidi Stern. Pentru aceasta, bugetul orașului a fost văduvit de 130.000 de euro.

Locul 6 este ocupat de Primăria Constanța. La Revelionul, organizat pentru al treilea an consecutiv in Piața Ovidiu, au concertat trupele Korona, Smokey, Kaoma și Directia 5. Bugetul alocat pentru organizarea Revelionului a fost de 100.000 de euro.

În alte mari orașe, sumele cheltuite au fost fie mult mai mici, sub 100.000 de EURO, fie au fost obținute din sponsorizări ori parteneriate încheiate de Primării cu mari contributori locali (cazul sectorului 5 sau al Clujului, unde petrecerea, la care cap de afiș au fost Samantha Fox, Semnal M și Crush & Alexandra Ungureanu, a fost finanțată de Ursus).

Rămâne să vedem dacă și la începutul anului viitor, când, sperăm noi, apogeul crizei financiare va fi trecut, topul realizat acum de noi va rămâne același. Sau poate că atunci, lumea se va confrunta din nou cu imaginile terifiante ale anilor 30, cu acele cozi uriașe de oameni așteptând la cantinele de ajutor social sau oficiile de șomaj.  Și atunci, nimănui nu îi va arde de Revelion…

Sursa: Reporteri.ro


Publicat de : ---
Data publicării: 19 Mar 2009 - 05:25
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=32676&titlu=Distractia_la_romani__pe_bani_publici