Timiș: Licitația pentru construcția gropii de gunoi ecologice se va relua [1]

Comisia Consiliului Județean Timiș care trebuia să decidă cine va construi deponeul ecologic din localitatea Ghizela a decis să anuleze ultima licitație și să reia procedurile. Acest fapt întârzie cu cel puțin trei luni construcția noii gropi de gunoi, informează corespondentul Informatia.ro (AMOS News).

Președintele Consiliului Județean Timiș, Constantin Ostaficiuc, a precizat că această decizie a fost luată deoarece "existau neconcordanțe între ce s-a cerut și ce s-a oferit, multe fiind neconforme cu legislația". Comisia a decis că dacă toate aspectele nu sunt în ordine, să se reia licitația. Noul caiet de sarcini ar putea fi gata în 20 martie, iar deschiderea noilor oferte s-ar putea face în 25 aprilie.

"Urmarea acestui proces va fi decalarea construcției cu două-trei luni. Comisia de evaluare și-a asumat această responsabilitate. Discutăm de bani europeni și, dacă ar exista orice urmă de îndoială asupra licitației, s-ar crea probleme", a adăugat Ostaficiuc. Șapte firme din țară și străinătate s-au înscris la licitația pentru construirea deponiei ecologice a Timișului. Licitația a avut loc în decembrie și comisia a deliberat până acum.

Un număr de 23 de societăți au cumpărat caietele de sarcini pentru obiectivul de la Ghizela, dar la licitația online au depus oferte doar cele șapte firme. Cea mai mare groapă de gunoi a județului a fost închisă oficial la 1 ianuarie, iar societatea care se ocupă de salubrizare a achiziționat o instalație de împachetat gunoiul. Baloții se depun pe o platformă din apropiere de Timișoara, până când deponeul de la Ghizela va fi gata.

Subiectul gropii de gunoi a Timișului este o adevărată epopee, deoarece autoritățile nu au găsit soluțiile potrivite de mai bine de un deceniu. Interesele politice au dus la pierderea unei finanțări de 30 de milioane de euro, pentru ca apoi să dureze ani de zile până s-a găsit o comunitate care să accepte groapa de gunoi pe raza localității lor. Acum problema apare din nou, de data aceasta pentru că nu se găsește un constructor potrivit.

Tergiversările au făcut să se piardă mai multe surse de finanțare date ca sigure. "Vom începe construcția pe banii CJT, urmând să îi recuperăm apoi, prin Programul Operațional Sectorial - Mediu. Avem bani pentru acest obiectiv, pentru că este o investiție prioritară pentru județ. Mai avem bani din creditul de 30 de milioane de euro contractat și mai avem fondul de rulment. Suntem agreați de Ministerul Mediului pentru Programul Sectorial", preciza, în decembrie 2008, liderul CJ Timiș.
Publicat de : Ioana TOMA
Data publicării: 27 Feb 2009 - 05:17
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=32499&titlu=Timis__Licitatia_pentru_constructia_gropii_de_gunoi_ecologice_se_va_relua