Schimb de birouri intre Bucuresti si Parlamentul European [1]

Din septembrie, Parlamentul European va avea la Bucuresti un birou de informare, pe modelul celui de pe linga Delegatia Comisiei Europene si, reciproc, Parlamentul Romaniei va avea un birou de informare in sediul Parlamentului European din Bruxelles.

Deschiderea celor doua reprezentante, pe principiul reciprocitatii, asa cum au procedat toate tarile membre, decurge din statutul de membru al UE pe care Romania se asteapta sa il primeasca o data cu semnarea Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei, pe 25 aprilie, dupa votul majoritar favorabil care se asteapta miine la Strasbourg de la europarlamentari.

Decizia tehnica de infiintare a celor doua reprezentante dateaza de la inceputul lunii februarie, cind secretarul general al Parlamentului European, Julian Priestley, s-a intilnit la Bucuresti cu presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, si cu secretarul general al Camerei, Mihai Unghianu, numit de Nastase inca din vechea legislatura. Ironia sortii face, asadar, ca de pregatirile pentru deschiderea Biroului de Informare al PE sa se ocupe reprezentantii PSD, dat fiind ca este vorba despre o initiativa ce tine de activitatea celor doua parlamente.
Dubla inaugurare in septembrie

Cu ocazia intilnirii lui Nastase cu reprezentantul tehnic al Parlamentului European, dupa cum explica fostul negociator-sef al Romaniei cu Comisia Europeana, Vasile Puscas, in prezent deputat PSD, s-a convenit ca viitorul birou de informare al PE sa fie gazduit in cladirea Palatului Parlamentului, iar cel al Romaniei in sediul din Bruxelles al legislativului comunitar. Momentul inaugurarii celor doua reprezentante ar trebui sa coincida cu viitoarea sesiune parlamentara care debuteaza la inceputul lui septembrie, cind ar urma ca si cei 35 de membri cu statut de observator din Parlamentul Romaniei sa inceapa sa lucreze alaturi de colegii europeni, fara drept de vot pina in 2007, cind la alegerile pentru Parlamentul European vor participa si parlamentarii romani. Deocamdata, ei urmeaza sa fie desemnati de partide pentru a participa la lucrari.

Desi decizia tehnica s-a luat, asadar, in februarie, pina in prezent, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor nu a probat inceperea lucrarilor de amenajare, dupa cum afirma surse din conducerea Camerei. Aceleasi surse spun ca finantarea ar trebui asigurata de fiecare dintre parti, pentru propriul sau oficiu.

Existenta Biroului de informare al Parlamentului European la Bucuresti are ca scop facilitarea comunicarii la nivelul celor doua legislative, fiind deja cunoscute sincopele de comunicare din lipsa unui sistem de comunicare directa, nu prin intermediul Comisiei Europene. Pe de alta parte, se asigura astfel, mai departe, o legatura directa intre Parlamentul European si guvernul roman si institutiile din subordinea sa, inclusiv administratiile locale, mediul de afaceri din Romania, ONG-uri, media, cetateni.
Publicat de : Mihaela Ganet
Data publicării: 13 Apr 2005 - 08:33
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3239&titlu=Schimb_de_birouri_intre_Bucuresti_si_Parlamentul_European