Vacanță de iarnă de o lună pentru elevi - propunerea unui deputat de Timiș [1]

Deputatul PDL de Timiș, Alin Popoviciu, are în lucru un proiect de lege pentru schimbarea structurii anului școlar, inițiativă care ar duce, în patru ani, la o economie de 100 de milioane de euro, pentru toate județele, transmite corespondentul AMOS News (Informatia.ro).

Alin Popoviciu a luat legătura cu primăriile din județ și le-a cerut sumele pe care le cheltuie cu încălzirea școlilor, pe timp de iarnă. Pentru că în mai toate localitățile din mediul rural este o problemă atât cu fondurile, cât și cu asigurarea unei temperaturi potrivite pentru desfășurarea orelor de curs, Popoviciu a analizat ideea ca vacanța de iarnă a elevilor să dureze o lună de zile.

"Am avut discuții pe această temă atât cu premierul Emil Boc, cât și cu ministrul Adriean Videanu. Săptămâna viitoare voi înainta propunerea și apoi va fi susținută de grupul PDL din Camera Deputaților. În Timiș, în cele 99 de localități, numai pe luna ianuarie s-au cheltuit circa 600.000 de euro numai cu încălzirea. Acești bani ar putea fi folosiți la izolarea școlilor, dacă va fi o vacanță mai lungă iarna", a motivat deputatul.

Practic, în proiectul său, structura anului școlar va fi următoarea: cursuri din 1 septembrie - 13 decembrie; vacanță din 14 decembrie până în 10 ianuarie, apoi o perioadă de două săptămâni de cursuri pentru pregătirea evaluărilor (11.01.-24.01). Vacanța intersemestrială va dura din 25.01 - 31.01, apoi cursuri din 1.02-10.04. Bacalaureatul va rămâne în aceeași perioadă și nu se va schimba numărul de săptămâni de curs (35).

"Am făcut acest proiect împreună cu cadrele didactice. Știu că înainte și după sărbători este o problemă cu prezența la cursuri, și din cauza frigului, și pentru că părinții sunt plecați cu copiii sau pentru că sunt foarte mulți răciți. În unele localități se ajunge cu tractorul la școală, vin câte 3-4 km pentru a merge la ore. Dacă în Timiș se face o economie de 600.000 de euro (pentru o lună de vacanță, n.r.), aplicat la toate județele, pentru patru ani, ar fi o economie de 100 de milioane de euro", a detaliat deputatul democrat-liberal.

Acesta a mai spus că și în Germania și Austria, de exemplu, în zonele montane, cursurile sunt adaptate mediului și acolo vacanța de iarnă durează o lună de zile, pe perioada sărbătorilor de iarnă. Propunerea va fi discutată și cu ministrul Educației, Ecaterina Andronescu.
Publicat de : Ioana TOMA
Data publicării: 30 Ian 2009 - 06:08
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=32229&titlu=Vacanta_de_iarna_de_o_luna_pentru_elevi___propunerea_unui_deputat_de_Timis