Basescu si marea. Marea criza [1]

28

.01.2009

Lui Traian Basescu îi place criza asta. Nu, nu va gabiti! Nu e un editorial de înfierare a presedintelui si a odioasei guvernari PSD – PD-L, ci unul de (psih)analiza.

„Daca voi ajunge la concluzia ca, desi exista o majoritate foarte puternica în Parlament, criza economica îi va afecta pe romani mai mult decat ar trebui sa-i afecteze, sigur ca analizez si posibilitatea sa nu mai candidez înca o data. (...) Daca politica economica a guvernului va fi un esec, cu ce credibilitate poti sa te mai duci în fata electoratului?!” Ascultandu-l luni seara, la TVR, pe seful statului legandu-si viitoarea candidatura de succesul/esecul aliantei de guvernamant, m-am întrebat ce om politic e atat de nebun sa faca asa ceva. Nimeni nu poate prevedea în ce fel criza economica globala va afecta statele care îi stau în cale. Guverne cu adevarat performante ridica înca din umeri,  bajbaind dupa solutii, pe termen scurt sau mediu.

Daca economii bine rodate, cu executive competente, se lupta fara prea mare succes cu recesiunea, care sunt sansele bietului Cabinet Boc ca, în cele zece luni care au mai ramas pana la prezidentiale, sa puna Romania la adapost de tsunami-ul economic mondial? Dincolo de responsabilitatea morala a formarii coalitiei PSD – PD-L, ce-l determina pe Traian Basescu sa-si conditioneze viitorul politic de Emil Boc& comp.? Fireste ca la baza deciziei prezidentiale sta un calcul politic simplu - cine comanda plateste. Presedintele va deconta balbaielile guvernamentale, fie si doar prin faptul ca el se va supune votului popular, iar Cabinetul – nu. Populatia îsi va varsa naduful pe cine îi va pica primul sub stampila de vot. Astfel, pierderea alegerilor prezidentiale, în contextul agravarii crizei, devine o certitudine.

Hotararea lui Traian Basescu are însa si o componenta psihologica importanta. Presedintelui i-au placut întotdeauna bataliile inegale, în care era privit ca outsider si cotat fara sanse. Este probabil un reflex format pe vremea cand conducea nava „Biruinta” si orice întoarcere acasa cu echipajul întreg însemna o lupta castigata cu marea. Arhetipul omului în razboi cu natura dezlantuita se manifesta si acum în mentalul prezidential: Romania e vaporul ce trebuie strunit pe o mare furioasa. Ca Basescu se crede comandant de nava s-a vazut în discursurile de doua ore de la posturile publice de radio si televiziune, unde a vorbit despre criza si rolul Guvernului, dar nu l-a pomenit nici macar o singura data pe primul-ministru.

Apoi, clasa politica nu-l mai satisface pe seful statului: nu reuseste sa-i dea un contracandidat serios la prezidentiale. Pe Nastase l-a mai batut o data; într-o confruntare cu Geoana ar gasi zeci de întrebari-capcana de genul „In ce sector al Bucurestiului este platforma de la Magurele”; pe Tariceanu l-ar toca marunt cu grupurile de interese mafiote si cu Loganurile de 70.000 de euro bucata; sarjele intelectual-ironice ale lui Crin Antonescu l-ar clinti cam cat o adiere de vant. Si, pentru ca n-are un opozant pe masura, seful statului a luat în catare ce se vedea la orizont - criza economica – si s-a mobilizat. Traian Basescu si-a gasit, în sfarsit, un contracandidat pe care sa-l creada pe masura sa.


Publicat de : ---
Data publicării: 28 Ian 2009 - 06:13
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=32205&titlu=Basescu_si_marea__Marea_criza