Brașov: Un primar i-a separat pe rromi de restul comunității printr-un zid de 2m [1]
Primarul comunei Tărlungeni, județul Brașov, i-a separat pe rromi de restul comunității printr-un zid înalt de doi metri.
Zidul împrejmuiește școala din localitate, dar a fost construit și peste fostul drum de acces dintre cartierul rromilor și zona în care își au casele românii.
„A fost făcut de primar acum un an. Și-a cumpărat curtea asta de lângă școală și a înălțat gardul ăsta. N-ar fi problemă dacă n-ar fi zidit și drumul”, a declarat un localnic de etnie rromă. Pentru accesul la școală, a fost lăsată o poartă specială pentru elevii rromi. „O mai deschid, însă mai tot timpul e închisă”, a spus o copilă.
„Bieții copii trebuie să înconjoare doi kilometri ca să ajungă la școală. De aia întârzie la ore, merg seara pe întuneric”, a mai declarat o femeie, tot sub acoperirea anonimatului, de frica eventualelor represalii din partea primarului. Femeia a exagerat totuși, pentru că în 10 minute ajungi în fața școlii. Românii au o altă părere. „Nu e un lucru rău. Erau toată ziua pe capul nostru. Sunau la poartă, ne mai spărgeau geamurile. Făceau gălăgie. Să stea în partea lor acolo”, a spuns un localnic, de cealaltă parte a zidului.
Primarul Iosif Kiss nu consideră că a făcut vreo ilegalitate. Doar și-a împrejmuit proprietatea personală, cumpărată la începutul anului trecut. Și nu consideră că a blocat un drum, pentru că acolo nu exista un drum.
„În cealaltă parte, două familii și-au făcut drum. Rromii spun că fac acum doi kilometri să treacă de tot gardul, dar nu este chiar așa. De pe strada lor ies la Primărie, la magazine. Deci nu sunt blocați. În colț, în partea cealaltă, sunt două familii care au primit 4500 de metri pătrați de teren pe legea 10 și au făcut gard. Dar de ce nu ați intrat să vedeți ce este înăuntru? Când au dărâmat rromii moara care era acolo n-a mai zis nimeni nimic. Acum, în casa aceea stă o familie de rromi, care nu plătește chirie”, a spus primarul.
„Eu, Kiss proprietarul, nu primarul, am dat 60.000 de euro pe toată proprietatea, nu pe gardul acela. Proprietatea am cumpărat-o în ianuarie 2008, gardul l-am făcut în octombrie 2007”, a mai spus primarul.
Cu siguranță, chiar toți localnicii nu se pot înșela. Drumul a existat, însă –cel mai probabil - nu la nivel de plan urbanistic. Adică nu în acte. Dacă oficial drumul nu a existat, atunci terenul poate fi considerat viran și putea fi împrejmuit fără probleme.
Publicat de
:
Mirela LEONTE
Data publicării: 26 Ian 2009 - 05:19
| |
|