45 de ONG-uri îi cer lui Băsescu și Tăriceanu să oprească poluarea apelor [1]

O serie de organizații non-guvernamentale, din țară și din străinătate, au solicitat președintelui României, Traian Băsescu, premierului Călin Popescu Tăriceanu și conducerii Ministerului Mediului să oprească poluarea unor râuri, rezultată din diverse activități.

Este vorba despre 45 de organizații, ce au adresat o scrisoare, prin care solicită stoparea poluării,  atât celor care se află la guvernarea României, cât și a Ungariei, Slovaciei și Ucrainei.

"În urma ploilor abundente din ultimele zile, unul dintre cele două baraje Colbu ale lacului de decantare de la Baia Borsa s-a rupt. În încercarea de a împiedica ruperea completă și a celui de-al doilea baraj, autoritățile române au decis să deverseze steril și ape reziduale în râurile din zonă. Aversele de ploaie continuă iar autoritățile de mediu maghiare au înregistrat deja poluare cu mangan, cupru, fier, plumb și nivele ridicate de cadmiu în urma colectarii unor probe la Tivadar la granița dintre Ungaria și Ucraina. Conform autorităților maghiare nu există nicio informație despre cantitatea exactă de deșeuri toxice care au ajuns în râul Ișeu la momentul accidentului, iar ora accidentului este de asemenea necunoscută. În consecință, semnatarii acestei scrisori vă îndeamnă să luați imediat măsuri ce adresează problema surselor de poluare identificate de expertii UE și UNEP", se arată în scrisoarea semnată de cele 45 de ONG-uri, ce luptă pentru protecția mediului.

Semnatarii scrisorii, trimise către Băsescu, Tăriceanu și Ministerul Mediului, susțin că, din anul 2000 au avut loc în mod constant deversări la scară mică și mare la diverse exploatații miniere - deversări ce au poluat importante surse de apă și au expus sănătatea oamenilor, cât și mediul înconjurător, unui risc significant.

Prin această scrisoare, guvernanții sunt sfătuiți să ia măsurile necesare, pentru a rezolva problema punctelor fierbinti din bazinul carpatic, identificate de experții UE, și să nu mai aprobe noi proiecte miniere până când nu a fost rezolvată problema actualelor puncte fierbinți și până când legislația efectivă nu intră în vigoare.

Printre cele 45 de ONG-uri protestatare se numără: Friends of the Earth Europe (Belgia), Asociația Salvați Dunărea și Delta (România) și National Society of Conservationists / Friends of the Earth Hungary (Ungaria).


Publicat de : Cosmin BUHUȘ
Data publicării: 31 Iul 2008 - 04:41
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=30626&titlu=45_de_ONG_uri_ii_cer_lui_Basescu_si_Tariceanu_sa_opreasca_poluarea_apelor