Joi, 26 Iunie 2008 - 04:28 AM Aleg.RO: Cresterea preturilor: ce se poate decide la Cotroceni?

Publicat de: ---

ziarulfinanciar   Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, spune ca o astfel de discutie vine tarziu, dar inca nu atat de tarziu ca lucrurile sa nu poata fi indreptate .

"O astfel de discutie trebuia sa vina inca de acum sase luni (presedintele a convocat discutia cu partidele pentru 1 iulie - n.n.). Trebuia sa existe inca de atunci un semnal clar din partea factorului politic, care sa avertizeze in privinta cresterii preturilor, sa avertizeze ca aceasta crestere va veni si va fi o mare problema pentru Romania. Dar politicul a dat un semnal ca nu exista niciun pericol in aceasta privinta. Este inadmisibila detasarea clasei politice de economie. Cresterea preturilor nu tine nici de stanga, nici de dreapta. Problema care trebuie pusa acum este cum ajutam categoriile lovite de aceste mariri de preturi care vor continua", spune Pogonaru.

Eurostat, oficiul pentru statistica al Comisiei Europene, a comunicat in primavara ca preturile la alimente au crescut in Romania din aprilie 2007 pana in aprilie 2008 cu 12,4%. Insa peste tot in Europa au fost consemnate cresteri semnificative de preturi - de pilda, preturile in Bulgaria au crescut in aceeasi perioada cu 25,4%, in Germania cu 6,4% si in Cehia cu 9,9%. Cat priveste cresterea pretului carburantilor, aceasta s-a majorat constant in intreaga lume (in Romania pretul benzinei a crescut de la inceputul anului cu aproximativ 20%. Pretul petrolului nu a scazut in ultima luna, pe plan mondial, sub 130 de dolari barilul).

Este, se vede, o problema europeana, de aceea una dintre temele summit-ului sefilor de state si de guverne ai UE de saptamana trecuta a fost tocmai acest val de scumpiri care, potrivit economistilor, nu vor da inapoi in urmatorii ani. Analiza economistilor: "Epoca preturilor ieftine la alimente a apus".

Ce este atunci de facut si ce poate face administratia de la Bucuresti?

Presedintele a convocat partidele la consultari pentru a le expune, pe de o parte, concluziile summit-ului UE si, pe de alta parte, pentru a gasi solutii. Dar nici concluziile summit-ului nu sunt clare, nu s-au luat decizii precise, s-a spus oficial ca "trebuie gasite masuri temporare" pentru calmarea situatiei.

Dar care ar putea fi aceste masuri? Presedintele AOAR spune ca una dintre solutii ar putea fi identificarea acelei parti a societatii care ar avea de suferit si careia i-ar putea fi acordate subventii.

"Aici intervine decizia politica. Intrebarea este cum poti ajuta. Sigur ca piata dicteaza, dar te poti intreba cu privire la profiturile exceptionale pe care le obtin unele companii in domeniul extractiei titeiului, de exemplu. Sigur ca un contract comercial este sfant pentru oamenii de afaceri, dar piata nu mai este piata daca doar unul castiga, detinand monopolul. Aceste lucruri ar trebui analizate si analizate cu grija la intalnirea de la Cotroceni. In privinta eventualelor subventii trebuie cantarit cu grija daca ele trebuie sa se adreseze anumitor categorii sau trebuie adresate tuturor", spune presedintele AOAR.

La inceputul anului de Senat a trecut o propunere legislativa a PC, sustinuta si de PSD, care avea drept tinta o reducere a TVA la alimentele de baza la 5%. Masura nu a mai ajuns sa treaca si de Camera Deputatilor, Guvernul nu a dorit-o si este asteptata acum toamna pentru a se decide in privinta ei. Este reducerea TVA o solutie?

Strict teoretic, da, spune Liviu Voinea de la Grupul de Economie Aplicata si evidentiaza alte masuri care ar putea fi luate, fara a intra, spune economistul, intr-o disputa politica. Intre acestea, o posibila reducere a accizelor la carburanti sau o eventuala introducere a unui impozit exceptional. "Daca presedintele a convocat partidele, probabil se urmareste adoptarea unei solutii in Parlament", crede Voinea.

Pogonaru crede ca reducerea TVA este una dintre cele mai facile metode de incercare a remedierii unei situatii de acest fel, dar nu este deloc sigur ca va da si rezultate - de fapt, aceasta a fost discutia de la inceputul anului, cand s-a propus in Parlament scaderea TVA la alimente. "Este bine ca presedintele si partidele discuta aceasta tema. Dar trebuie sa se identifice cu rigoare si sumele bugetare care ar urma sa acopere subventiile", spune el.

Fostul ministru de finante Sebastian Vladescu merge si el pe o posibila varianta de acordare a unor subventii. El afirma ca cel mai bine ar fi, daca se va lua o decizie, sa fie identificate grupurile tinta, oamenii cu venituri mici, carora sa le fie adresate masuri punctuale de sprijin.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat marti ca Guvernul poate aplica masuri punctuale, pe termen limitat, pentru a atenua efectul cresterilor de preturi la produsele alimentare si combustibili, in baza deciziilor convenite, saptamana trecuta, la nivelul Consiliului European.


(866 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Cresterea preturilor: ce se poate decide la Cotroceni? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.69425201416016 seconds.