Primăria Arad cumpără autobuze nemțești dotate după normele UE [1]

Municipalitatea arădeană va achiziționa 14 autobuze second-hand, dar care se află într-o stare tehnică mult mai bună decât cele cu care este dotat parcul auto al Companiei de Transport Public Arad.

Autobuzele provin de la societatea de transport din orașul german Halle care se pregătește să le scoată din uz. Ca urmare a bunelor relații stabilite de Primăria Arad cu societatea de transport public din orașul Halle și a discuțiilor purtate de conducerea acesteia în luna octombie a anului trecut, s-a convenit ca orașul german să ofere în condiții deosebit de avantajoase cele 14 autobuze care au fost fabricate între anii 1992 -1993.

Conducerea Companiei de Transport Public Arad a solicitat Primăriei includerea în programul de investiții a sumei de 4,9 miliarde de lei necesară achiziționării autobuzelor marca Mercedes și Man, dintre care trei sunt autobuze articulate cu o lungime de 18 metri (capacitate de 180 de locuri pe scune și în picioare) și 11 autobuze sunt simple cu o lungime de 12 metri.

Prețul pe care îl plăteste Aradul pentru un vehicul este de circa 5 la sută din prețul autobuzului nou, respectiv 30-40 la sută din prețul unor vehicule uzate asimilate acestora. Compania de Transport Public Arad va trebui să suporte cheltuielile de transport și taxele vamale pentru autobuze, dar nici în aceste condiții prețul celor 14 autobuze (90.000 de euro) nu va depăși costurile unui singur autobuz nou (100.000 de euro).

Autobuzele dispun de podea joasă, fiind singurele care oferă facilități pentru persoanele cu dizabilități deoarece sunt dotate cu o pernă de aer care permite coborârea podelei de intrare și transformarea ei în rampă, cerință care este obligatorie până în anul 2010, în conformitate cu preverile UE.
În luna iunie, vor sosi la Arad 21 de vagoane de tramvai, provenite de la aceeași societate de transport din Halle.

„Prin achiziționarea acestor autobuze pot să spun că problema transportului în comun din oraș va fi rezolvată pentru o lungă perioadă de timp. În luna mai voi fi prezent la Halle-Germania pentru a semna o nouă colaborare cu societatea germană de transport, care va dona Primăriei Arad 21 de vagoane de tramvai. CTP Arad va trebui să suporte cheltuielile de transport care se ridică la 30.000 de euro“, a declarat Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad.

Achizițiile făcute de Primăria Arad erau necesare deoarece CTP este obligată să scoată din uz câteva zeci de autobuze cu grad de uzură foarte ridicat, după ce au fost folosite timp de 25-30 de ani.
Publicat de : Florin TOMUȚA
Data publicării: 05 Apr 2005 - 18:10
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3002&titlu=Primaria_Arad_cumpara_autobuze_nemtesti_dotate_dupa_normele_UE