Primarii vor avea pensii de serviciu, ca si parlamentarii


Propunerea legislativa pentru modificarea Legii 393/2004 privind statutul alesilor locali a fost adoptata tacit, deoarece termenul constitutional pentru dezbatere si vot final in Camera Deputatilor s-a implinit ieri

. Actul normativ instituie posibilitatea ca primarii care au exercitat cel putin doua mandate sa poata opta pentru pensie de serviciu in acelasi cuantum si in aceleasi conditii cu pensiile stabilite pentru parlamentari prin Statutul deputatilor si senatorilor. “Diferenta intre dreptul la pensie se va face in functie de rangul localitatilor urbane sau rurale in care primarii alesi si-au exercitat mandatul. Astfel, daca rangul localitatii este intre 0 si I, aceste persoane beneficiaza integral de prevederi, daca sunt alese in localitati de rangul II si III in cuantum de 80%, iar in cele de rangul IV-V in proportie de 60%”, se arata in forma propusa de initiatorul proiectului, deputatul social-democrat Marian Saniuta.
De asemenea, edilii nu pot beneficia decat de o singura pensie din sistemul public de pensii. Potrivit initiativei, in termen de trei luni de la intrarea in vigoare a legii, Ministerul Muncii va elabora normele privind modul de aplicare a prevederilor referitoare la stabilirea pensiilor de serviciu pentru primari.


Publicat de : ---
Data publicării: 19 Iun 2008 - 05:28
 

Link știre