S-a facut morisca [1]

Alegerile partiale nu au contat pentru bucuresteni, si acest lucru s-a vazut in absenta-record de la vot. Ele nu au contat pentru PSD, care, trimitandu-l pe Vanghelie, a aratat ca nu-si face iluzii cu primaria.

Nu au contat pentru celelalte partide, nici macar pentru Alianta, dar au fost alegeri vitale pentru Adriean Videanu si Traian Basescu.

Scrutinul de duminica a lasat pentru inca cel putin trei ani Primaria Generala pe mana politicienilor. Cele 230.000 de voturi , care i-au asigurat lui Videanu victoria fara glorie din primul tur, il propulseaza pe acesta in pozitia de favorit la functia de presedinte al PD. Congresul partidului, care va avea loc in iunie, trebuie sa consemneze ultimul episod din marea morisca a lui Basescu.

Totul a inceput acum doi ani, cand Basescu a acceptat invitatia liderului de atunci al PNL de a incheia o alianta cu liberalii. Era, pentru PD, o legatura contra naturii, dar necesara fiindca partidul se afla in criza profunda. A urmat depunerea candidaturii presedintelui PD la Primaria Generala. Nu era functia cea mai potrivita pentru ambitiile lui Basescu, dar victoria devenise necesara pentru el si pentru partid. Mai mult de atat, liderul PD l-a trimis pe presedintele executiv, Emil Boc, sa castige alegerile la Cluj. Primaria Clujului nu era tocmai potrivita cu anvergura politica dobandita de Boc, dar functia aceasta era foarte importanta si se impunea un sacrificiu. Rezultatul alegerilor locale a aratat ca riscul a meritat. Si Basescu, si Boc au castigat, iar PD a devenit un partid aproape egal cu PNL. Au urmat alegerile generale. Adriean Videanu era pregatit sa fie desemnat premier din partea Aliantei, iar Theodor Stolojan candida la Presedintie. Traian Basescu, ajuns dupa locale primul lider al Aliantei, s-a trezit dintr-o data blocat in ascensiune. "Pot mai mult!", a spus atunci si a pornit un nou tavalug. Victima a fost Theodor Stolojan, pe care l-a inlocuit in lupta pentru alegerile prezidentiale. Atunci s-a simtit Basescu la nivelul sau si nu a mai putut fi oprit. Victoria in extremis a Aliantei i se datoreaza, iar Guvernul ii datoreaza existenta sa. Intre timp, postul de primar general a ramas neocupat, si cine altul ar fi putut candida decat premierul veleitar Adriean Videanu.

In cursa pentru candidatura, purtata in Alianta, s-a inscris initial liberalul Ludovic Orban. Primaria Generala trebuia sa fie insa a PD. Traian Basescu nu este multumit ca presedintele PD este primarul Clujului, iar al PNL prim-ministru. Era obligatoriu ca liderul partidului sa aiba o functie importanta si independenta politic de premierul si, presedintele PNL –Calin Popescu Tariceanu. Este posibil ca invocarea repetata a alegerilor anticipate sa fi avut tocmai acest rost: de a arata importanta politica a functiei de primar general, de a pastra, cu alte cuvinte, "vie" atmosfera politica a campaniei electorale din 2004, de a-l favoriza astfel pe Videanu in cursa pentru primarie.

In calitatea sa de primar al Capitalei, Videanu devine acum candidatul favorit la presedintia PD. Acesta va putea negocia de la egal la egal cu liberalii si va putea impune politica PD in Alianta. S-a facut morisca.
Publicat de : ARTHUR SUCIU
Data publicării: 05 Apr 2005 - 09:10
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=2988&titlu=S_a_facut_morisca