Curat impartialitate [1]

Numeroase persoane care, până la finalul anului trecut, s-au manifestat în spatiul public cu "titlu personal", se află în prezent în diferite structuri guvernamentale.

Nimic neobisnuit până aici. Unele dintre ele sunt dornice să fie utile în cel mai bun sens al cuvântului, iar cei care i-au promovat au tot interesul să "defileze" cu valori autentice, cu figuri de mare notorietate. Din acest punct de vedere, nu există deosebiri esentiale între ceea ce a fost înainte de alegerile din 2004 si după ele, în majoritatea institutiilor publice, mai ales la vârfurile lor. În ultimă instantă, timpul (nu neapărat întreaga legislatură, ci chiar segmente reduse ale acesteia) va arăta cât de inspirate au fost aceste duble optiuni - ale celor care au acceptat functii si ale celor care le-au acordat. Nu acesta-i aspectul la care se cuvine să reflectăm, pornind, desigur, de la actualitatea "fierbinte". Indiferent de modul în care privim lucrurile, avem de-a face cu o înregimentare. În functiile respective, "marja de manevră" o constituie politica actualului guvern sau, mai bine spus, politica lui Traian Băsescu. S-a văzut că până si în cazul unor parlamentari, care - potrivit Constitutiei - nu au primit un mandat imperativ, orice "iesire din rând" a reprezentantilor ADA este sanctionată sever. Ce să mai zicem despre persoane numite, nu alese? În conditiile date, poza de impartial, de echidistant nu se prea potriveste. Treburile se complică atunci când unele dintre respectivele persoane au si functii mediatice cvasipermanente, inclusiv statutul de moderator pe posturi de televiziune si radio. Este posibilă o dedublare într-o asemenea măsură încât, până la începerea emisiunii, să fi angajat neconditionat în promovarea politicii guvernamentale, iar din momentul intrării pe post să fi echidistant în maniera cea mai sinceră? Situatia devine si mai încurcată când demnitarul cumulează si functia de detinător al unor rubrici fixe la diverse publicatii, fiind prea bine cunoscuti - în această ipostază - prin opiniile lor politice deloc echidistante. Amestecarea ipostazelor (deliberată sau nu) are efecte dintre cele mai perverse. S-ar putea da numeroase exemple de atitudine părtinitoare. Vom recurge doar la câteva, atât din motive de spatiu tipografic, cât si din pricina faptului că este la îndemâna fiecărui cititor să aducă argumente solide în sensul evocat. Bunăoară, Asociatia Pro Democratia a semnalat voturi multiple si în cazul ADA. Acest "detaliu" a fost eludat de amintitele personaje echidistante. "Presa a semnalat numeroase cazuri de rudenie, de cumetrie în promovarea unor demnitari ai ADA. Nici acest "amănunt" n-a făcut obiectul analizei "impartiale". Ba mai mult, s-a încercat justificarea unor asemenea practici, bineînteles tot "de pe pozitii echidistante".
Când nu se aflau la putere, criticau sever (si, în multe situatii, pe bună dreptate) excesul de reglementare sau excesul de ordonante de urgentă ori excesul de cazuri în care se angaja răspunderea Guvernului în fata Parlamentului. Acum, când sub ochii nostri se prefigurează asemenea lucruri la dimensiuni mult mai mari, respectivele teme nu mai sunt abordate. Când cineva "de-al nostru" desfiintează o revistă culturală, încercăm să-i găsim justificări, când a făcut-o unul "de-al lor", protestele s-au tinut lant. Mai vreti exemple? Ne este dat să citim zilnic tot felul de lucruri. Spre deosebire de unii confrati, considerăm că este bine, chiar foarte bine că se exprimă si cele mai aberante pozitii. În felul acesta există termeni de comparatie, se pot declansa dezbateri reale, cu mari sanse de a duce undeva, măcar la câteva concluzii viabile. Ar fi îngrozitor de plictisitoare viata dacă n-ar exista si astfel de cazuri. Ceea ce ni se pare, însă, demn de subliniat este faptul că toti cei care se situează pe pozitii partizane au datoria morală s-o mărturisească deschis, nu să-si confectioneze o mască de impartiali, de echidistantă. Să-si asume deschis optiunea, inclusiv consecintele ei. Dar probitatea pare "o marfă" teribil de deficitară, aici, pe malurile Dâmbovitei.
Publicat de : Valentin Stănilă
Data publicării: 05 Apr 2005 - 08:32
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=2958&titlu=Curat_impartialitate