Scandal cu drumuri judetene  

Ciprian Iancu
Vineri, 29 Februarie 2008 O parte a consilierilor judeteni din Hunedoara se tem ca societatea de drumuri si poduri este in pragul falimentului

.

În aceasta situatie, sustin acestia, ar fi fost adusa intentionat de diferite grupuri de interese, care ar vrea sa puna mâna pe utilajele, terenurile si cladirile acesteia la „preturi promotionale“. Daca falimentul este înca la stadiul de zvon, nemultumirile consilierilor legate de calitatea lucrarilor facute de drumarii din subordinea consiliului judetean sunt multe si cât se poate de concrete.

„Fosta conducere a consiliului judetean a lasat Directia de Drumuri cu 8 milioane de lei în cont. Acum, Directia de Drumuri este plina de datorii, are conturile goale, iar toate utilajele sale, pentru care s-au platit bani grei, sunt gajate la banci. Pentru situatia actuala trebuie sa raspunda întreaga conducere a CJ, indiferent de partide. Am cerut ca la urmatoarea sedinta de consiliu sa ni se prezinte o situatie amanuntita a datoriilor si creantelor societatii de drumuri judetene“, declara Costel Avram, consilier judetean PRM.

Consilierul judetean independent Ion Pitulescu este mai retinut în ceea ce priveste situatia financiara a societatii de drumuri. „Societatea de Drumuri ar fi fost deja în faliment daca nu ar fi dat în judecata consiliul judetean si nu i s-ar fi platit de la bugetul judetului 20 de milioane de lei. Înca de pe atunci am protestat fata de anormalitatea situatiei. Acum însa n-as putea sa afirm clar ca firma este în faliment. Sa vedem cifrele.“ Pitulescu mai crede ca singura solutie pentru eliminarea controverselor ar fi privatizarea societatii de drumuri.

Lucrari deficitare

Pe lânga raportul economicofinanciar, consilierii judeteni mai doresc, tot pentru urmatoarea sedinta, si un raport referitor la calitatea lucrarilor efectuate în ultimii ani de SC Drumuri si Poduri SA Deva (cum se numeste acum oficial fosta DJDP). Ei si-au motivat cererea prin simplul fapt ca pe mai multe tronsoane de drum executat de societatea amintita au aparut gropi la mai putin de un an de la turnarea asfaltului.

Zilele acestea, o comisie formata din consilieri judeteni ar urma sa se deplaseze în judet pentru a inspecta principalele lucrari, însa, la cererea presedintelui CJ, Mircea Molot (PNL), consilierilor li se vor arata si lucrari de drumuri efectuate de firme private, pentru a avea un termen de comparatie. Una dintre problemele invocate de consilieri este cea a drumului dintre Lupeni si Straja, unde gropile au aparut la nici sase luni de la turnarea asfaltului. Pentru modernizarea acestui drum s-au cheltuit aproximativ 2,2 milioane de euro.

SCUZE

„Avem de dat, dar si de luat bani“

Directorul adjunct al SC Drumuri si Poduri SA Deva, Gelu Simina, spune ca zvonurile privind falimentul firmei sunt departe de adevar. „Firma nu are cum sa fie în pericol de faliment din moment ce datoriile catre terti sunt mai mici decât creantele pe care le avem de recuperat de la diversi beneficiari. Avem datorii de 8 milioane de lei, dar, în acelasi timp, avem de încasat peste 10 milioane de lei.“

Nici în ce priveste calitatea lucarilor firmei, Simina nu este deloc de acord cu consilierii judeteni: „Pe drumul spre Straja noi am facut un kilometru de drum cu 700.000 de lei. Pe un teren la fel de dificil, însa pe drumul Câmpu lui Neag Herculane, un kilometru de drum costa de zece ori mai mult. Pe drumul de la Straja problemele au aparut pentru ca, în proiect, era prevazuta doar pietruirea. Nicio problema. Mergem oricând sa aratam calitatea lucrarilor noastre, dar o sa va aratam si cum lucreaza firme private, care vin la licitatii cu o roaba si o lopata, dupa care cresc costurile închiriind utilaje de la alte firme“.
Publicat de : ---
Data publicării: 29 Feb 2008 - 08:28
 

Link știre