Lia Ardelean: Guvernul se opune creșterii alocației copiilor [1]

Plenul Senatului a respins propunerea legislativă a Partidului Conservator pentru modificarea alin.(1) al art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii, republicată, informează un comunicat de presă, remis AMOS News.

Potrivit documentului de presă, inițiativa prevede majorarea cuantumului alocației pentru copii la 50 RON lunar, suma respectivă urmând a se indexa în condițiile legii. Votul exprimat de senatori în plen a survenit în ciuda raportului favorabil emis de comisia sesizată în fond, respectiv Comisia pentru muncă, familie și protecție socială a Senatului, se mai arată în documentul de presă.

"Este inexplicabil cum reprezentanții unui guvern liberal au votat împotriva acestei propuneri care urmărește drepturile copiilor. La dezbateri a fost prezent și ministrul Muncii, senatorul Paul Păcuraru, care a motivat că nu sunt resurse financiare pentru majorarea alocațiilor copiilor. Consider că este o motivație insuficientă, atât timp cât s-au găsit bani pentru diverse alte destinații. Subliniez că în anul 1993, când a fost emisă legea, alocația pentru copii era 3.500 lei vechi, respectiv mai mult de 10 la sută din salariul minim pe economie, atunci în valoare de 30.000 lei vechi. În aceste condiții, la salariul minim actual pe economie de 500 RON, alocația ar trebui să fie cel puțin 50 RON, așa cum prevede inițiativa pe care o susțin. Sper însă într-o altă abordare din partea colegilor deputați față de această propunere, care nu are culoare politică și este absolut necesară, chiar dacă ne aflăm într-un an electoral și copii nu ne pot vota", a declarat unul dintre inițiatori, deputatul Lia Ardelean.

Propunerea legislativă va urma calea dezbaterilor în Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională.

Deputatul conservator a precizat că Partidul Conservator a obținut o victorie importantă miercuri în plenul Senatului. Propunerea conform căreia familiile cu venituri sub salariul minim net pe economie, care au unul sau mai mulți copii, să primească alocații suplimentare mărite a fost adoptată cu toate că avea raport de respingere din partea comisiei de fond.  

Potrivit inițiativei, alocația complementară ar putea ajunge până la 70 lei pentru familiile sărace, care au patru sau mai mulți copii. În cazul ajutoarele pentru familiile monoparentale, familiile ar putea primi până la 90 lei.


Publicat de : ---
Data publicării: 29 Feb 2008 - 05:28
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=28509&titlu=Lia_Ardelean__Guvernul_se_opune_cresterii_alocatiei_copiilor_