Joi, 28 Februarie 2008 - 08:26 AM Aleg.RO: Basescu, nodul gordian al anticipatelor
Publicat de: ---
Toate scenariile si calculele politice ale partidelor duc la concluzia ca organizarea de alegeri anticipate depinde de vointa lui Traian Basescu
. Chiar daca o motiune de cenzura ar fi depusa si adoptata, seful statului poate dizolva parlamentul, dar nu este obligat sa o faca. Si comasarea alegerilor este indoielnica.
Confruntate cu o suita de trei scrutine in urmatorii doi ani si cu un presedinte-jucator care le sufla in ceafa, partidele si-au pus la munca laboratoarele. Peste noapte au aparut o sumedenie de scenarii. Fiecare partid isi face calcule electorale care de care mai elaborate si mai complicate.
Miza este evidenta: comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare ar diminua serios influenta lui Traian Basescu in campania electorala. Pentru prima data in ultimii patru ani, aproape toate partidele se declara in favoarea anticipatelor. Daca vointa politica nu este o problema, procedurile legale pot strica si cele mai solide calcule.
Primul care a dat semnalul deschiderii sezonului de scenarii electorale a fost seful PSD, Mircea Geoana. El a cerut demisia de onoare a premierului Tariceanu. A fost de ajuns pentru ca PSD sa inceapa presiunile asupra Executivului si a celorlalte partide.
In urma cu o saptamana, Geoana a mai spus ca singura solutie pentru iesirea din blocajul institutional este organizarea de alegeri anticipate. Tot la acea vreme, PSD mai amintea si despre comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare.
In plus, liderul PSD a anuntat ca "stia de la o pasarica" faptul ca presedintele Basescu ar demisiona pentru a forta organizarea de alegeri prezidentiale laolalta cu cele parlamentare. Afirmatiile lui Geoana nu au facut decat sa-l amuze pe Basescu, potrivit unor surse din PD-L. "Presedintele s-a rupt de ras", povestesc politicieni din PD-L, care spun ca o asemenea varianta este exclusa.
Leii, placintele si motiunea de cenzura
Ideea lui Geoana a fost daramata de Ion Iliescu. "Sa nu ne pripim. Sunt unii care se reped ca leii si cad ca o placinta dupa aia", a comentat fostul sef de stat ideea unei motiuni de cenzura a PSD. Democrat-liberalii par sa fie mai curajosi. Emil Boc a anuntat o motiune de cenzura care are la baza critici aduse taxei auto. PSD i-a transmis ca "este gretos" faptul ca PD-L cere sprijinul social-democratilor pentru a-i da jos pe liberali.
Singura certitudine - localele la termen
Discutiile si negocierile dintre partide au fost legate de posibilitatea comasarii alegerilor parlamentare cu cele locale, pe fondul adoptarii de catre parlament a votului uninominal. Astfel, PSD si PNL ar reusi sa obtina un avantaj in fata PD-L, prin faptul ca liberalii ar organiza scrutinul, iar social-democratii au o infrastructura puternica in teritoriu. Votul politic ar fi potentat de plusul de organizare.
Primul-ministru a admis ca exista o ratiune pentru a analiza posibilitatea decalarii alegerilor si a organizarii alegerilor simultan, doar daca votul uninominal va fi adoptat rapid. El s-a pronuntat pentru devansarea alegerilor parlamentare. Seful Executivului a promis insa ca alegerile locale vor fi tinute la termen: primul tur, pe 25 mai, cel de-al doilea, pe 8 iunie.
Comasarea alegerilor - sub semnul intrebarii
Politicieni si analisti politici declara, deopotriva, ca este putin probabila organizarea de anticipate in cazul caderii guvernului. "Fraiele sunt tot in mana presedintelui", explica deputatul Sergiu Andon, seful Comisiei juridice din Camera Deputatilor. El spune ca, chiar in cazul in care o motiune de cenzura ar trece, presedintele ar putea intarzia numirile premierilor astfel incat termenul suprapunerii parlamentarelor cu localele sa fie depasit.
Constitutia spune ca seful statului poate dizolva parlamentul, explica Sergiu Andon, precizand ca Basescu nu este obligat sa faca acest lucru. El ar putea numi mai multi premieri si ar putea mentine Guvernul Tariceanu pana la data organizarii la termen a scrutinului pentru Legislativ. Pe de alta parte, alegerile locale nu pot fi decalate decat in caz de razboi sau catastrofa. "Exista o marja de intarziere de 25 de zile, care se datoreaza validarii noilor primari", mai spune Andon.
„Nu este timp", sustine si analistul politic Cristian Pirvulescu. "Daca primul-ministru se tine de cuvant, si a repetat de mai multe ori ca face alegerile locale la termen, nu mai exista interval de timp care sa permita comasarea alegerilor", spune Pirvulescu. "Pentru anticipate sunt necesare cel putin 90 de zile, ca sa nu spun 100. S-ar putea ajunge cu anticipatele cel tarziu la sfarsitul lunii iunie-inceputul lunii iulie", mai declara analistul politic, precizand ca, daca nu este vorba de razboi sau de catastrofe, legea prevede foarte clar ca localele nu se pot amana.
PSD si PNL, cele mai tari pozitii de negociere
Potrivit lui Pirvulescu, principalul motiv pentru care se arunca pe piata toate aceste scenarii tine de intentia PSD si a echipei conduse de Mircea Geoana de a fructifica implicarea in organizarea localelor. In plus, ar putea negocia de pe alta pozitie posturile de presedinte si vicepresedinte de consiliu judetean si chiar o intrare la guvernare. "PNL calculeaza ca n-ar avea pierderi, ci doar castiguri.
Nici PD-L n-ar avea de pierdut", mai afirma Parvulescu. El mai spune ca cele mai puternice pozitii de negociere le au PNL, al carui guvern organizeaza scrutinul, si PSD, care se poate juca cu motiunea de cenzura. "De fapt, se traseaza principalele jaloane pentru guvernarea viitoare", concluzioneaza Pirvulescu.
Guvernul il da pe Geoana afara din casa RA-APPS
In timp ce discutiile despre anticipate si diferitele scenarii sunt in toi, presedintele PSD, Mircea Geoana, risca sa ramana fara locuinta. Guvernul a adoptat, ieri, o hotarare conform careia o serie de imobile ale RA-APPS, intre care cele locuite de Mircea Geoana si Serban Mihailescu, sunt trecute in categoria celor de protocol, astfel ca actualii chiriasi trebuie sa le evacueze.
Si locuinta presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, este trecuta pe aceeasi lista. Mircea Geoana a declarat ca nu este interesat sa cumpere imobilul RA-APPS in care locuieste in acest moment, el precizand ca va parasi acest imobil in maximum doua-trei luni.
„Am un contract cu RA-APPS care prevede locuirea in imobilul respectiv pana la rezolvarea situatiei locative. Pentru ca au aparut toate aceste discutii, confirm ca suntem in procesul de accelerare a finalizarii locuintei in care o sa ne mutam. Initial era vorba de partea a doua a anului, dar pentru ca vrem sa evitam aceste discutii, o sa-l grabim", a precizat Geoana.
(908 )
| |
|