Prime si premii ?cu varf? la Consiliul Judetean Neamt  

Dan Sofronia
Sambata, 02 Februarie Contractul colectiv de munca al functionarilor CJ si al Directiei de Evidenta a Persoanelor prevede acordarea unor venituri de invidiat

.

Statutul de functionar public sau personal contractual aduce beneficii peste poate salariatilor de la Consiliul Judetean si de la subordonata Directie de Evidenta a Persoanei Neamt. Si asta dupa ce consilierii au aprobat contractul colectiv de munca, care prevede acordarea unor sporuri, prime si bonusuri ocazionale de invidiat. Ceva scandal a fost la votarea hotarârii, dar nu pentru neacordarea acestora, ci pentru cuantumul lor în functie de vechime.

Spor de... antena

Conform contractului, „salariatii au dreptul la un salariu corespunzator functiei pe care o ocupa si se vor acorda toate indexarile stabilite de lege“. Astfel, dupa numarul de ani în slujba judetului se acorda spor de vechime, spor de loialitate, spor „pentru conditii vatamatoare de munca“, premiu lunar din cheltuelile aferente functiilor publice, spor pentru functionarii doctoranzi. Urmeaza un premiu anual, egal cu salariul mediu lunar de baza realizat în anul pentru care se face premierea, si salariu de merit anual în limita a 20% din numarul de posturi prevazut în statul de functii.

Nici sarbatorile n-au fost uitate, reusindu-se obtinerea unui premiu de Craciun si a unuia de Paste. Acesta are valoare fixa, 1.200 de lei brut, pentru fiecare eveniment în parte. Si eventuala încetare a relatiilor de munca prin pensionare se plateste, bonificatia constând într-un salariu mediu brut pe tara.

Revenind la sporul pentru „conditii vatamatoare de munca“, acesta s-ar putea traduce printr-un asa-zis spor de antena. Angajatii CJ primesc 10% din salariu pentru ca imobilul unde-si desfasoara activitatea se afla lânga sediul Romtelecom, pe cladire fiind amplasate antene care produc radiatii.

Scandal la sporul de loialitate

Consilierii judeteni au fost de acord cu toate prevederile contractului de munca, dispute aprinse fiind doar în ceea ce priveste sporul de loialitate. Tensiunile au pornit în momentul în care s-a propus ca acesta sa fie dat în mod egal la toti angajatii, în timp ce unii au opinat ca el trebuie sa fie în concordanta cu vechimea.

„Propun un spor de loialitate de 600 de lei brut. Loialitatea nu creste odata cu vechimea si nu are grad de masurare“, a declarat Dumitru Badea, vicepresedinte al CJ Neamt. Alti consilieri au opinat ca sporul sa fie dat la sase luni sau un an de la angajare, dar n-a fost sa fie. Si, dupa alte contre, 13 alesi au votat pentru ca prima sa fie acordata din prima zi de munca, dar n-a fost deajuns pentru ca 18 au sustinut acordarea în functie de vechime.

Nemultumit de decizia plenului, vicele Dumitru Badea a afirmat ca o va contesta. „Îmi rezerv dreptul de a contesta aceasta hotarâre la prefect. Eu am înfiintat sporul de loialitate, tot eu am sa-l desfiintez“, a declarat Badea. Anul trecut, în vara, un control al Curtii de Conturi a stabilit ca sporul de loialitate a fost acordat ilegal timp de aproape un an si jumatate. Fiecare dintre salariati ar fi trebuit sa returneze esalonat circa 6.300 de lei, dar decizia a fost contestata în instanta, câstig având salariatii.

PREMII

Ce au votat consilierii

> spor de vechime: 3-5 ani - 5% din salariu; 5-10 ani - 10%; 10-15 ani - 15%; 15-20 ani - 20%; peste 20 ani - 25%

> spor de loialitate: 0-1 an - 350 lei, 1-3 ani - 450 lei, 3-5 ani - 600 lei, peste 5 ani - 750 de lei.

> spor pentru conditii vatamatoare: 10% din salariul de baza

> premiu lunar de 10% din cheltuelile aferente functiilor publice, stipulate în statutul de functii, iar personalul contractual, premii lunare de 2%.

> spor de 15% pentru doctoranzi

> premiu anual, egal cu salariul mediu lunar de baza realizat în anul pentru care se face premierea

> premiu pentru rezultate deosebite în activitate

> prima de concediu conform Statutului functionarilor publici

> premiu „Craciun“ si „Paste“ - 1.200 de lei brut

> premiu „8 Martie“ - 150 de lei

> premiu la încetarea raportului de serviciu/ munca prin pensionare - un salariu mediu brut pe tara
Publicat de : ---
Data publicării: 02 Feb 2008 - 05:51
 

Link știre