Gafele lui Nicolaescu pot costa medicii de familie sute de milioane de lei [1]

Acceptarea Romniei printre statele membre ale Comunitatii Europene ne-a adus drepturi, nsa si respectarea multor obligatii

. Dincolo de ngrijorarea pe care o afiseaza unii cnd vine vorba despre respectarea unor directive europene, lucrurile ramn la stadiu declarativ. Nu se ia nicio masura, nu exista nicio politica mai coerenta a Ministerului Sanatatii. Avnd n vedere toate aceste evidente, mai vine si continuarea sirului de gafe marca Nicolaescu. Din vina acestuia, medicii de familie sunt pasibili de amenzi de zeci de milioane de lei, deoarece au folosit ilegal datele personale ale populatiei n programul national de evaluare a starii de sanatate.

Dupa taxa pentru prima nmatriculare, proasta functionare a sistemului de urgenta 112, neprotejarea pasarilor salbatice sau nefunctionarea adecvata a agentiilor de plati n agricultura, Guvernul Romniei ncalca alta Directiva Europeana, demonstrnd din ce n ce mai putin respect fata de prevederile legislative ale Uniunii. La acest capitol se nscrie si ncalcarea grosolana a Directivei privind protectia datelor cu caracter personal de catre "promotorul" programului de evaluare a starii de sanatate, contabilul Eugen Nicolaescu.

Aceasta adresa e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina. ">

Oficialii Agentiei Nationale pentru Supravegherea Datelor cu caracter personal au dat curs unei interventii parlamentare si se vad ntr-o adevarata dilema: sanctionarea tuturor celor implicati n programul de evaluare a starii de sanatate cu sume ntre 100 si 850 milioane de lei, suspendarea programului si stergerea tuturor datelor culese pna n prezent ori ignorarea prevederilor legii si ale Directivei pentru a nu-l irita pe primul-ministru, care si asa are destule probleme pricinuite de ceilalti colegi din Cabinet.

MS ncalca legile cu buna stiinta

n opinia initiatorului acestui demers, deputatul Sorin Paveliu, gaselnita electorala a ministrului Nicolaescu - pseudoevaluarea starii de sanatate a populatiei, ncalca o multitudine de prevederi ale unei Directive Europene (95/46/CE), ce a fost transpusa cuvnt cu cuvnt n Legea 677/2001. Raspunsul sefului Autoritatii Nationale de Supraveghere a Pelucrarii Datelor cu Caracter Personal, Georgeta Basarabescu, arata faptul ca Nicolaescu a ncalcat cu buna stiinta nenumaratele prevederi aplicabile, dovedindu-si astfel nu numai incompetenta, ct mai ales aroganta de a nu respecta legea. Avnd n vedere toate evidentele, sefii ANSPDCP au declansat procedura anchetei administrative si i-au preavizat att pe ministrul pentru relatia cu Parlamentul, ct si pe Eugen Nicolaescu asupra ncalcarilor legii. Chiar si asa, Nicolaescu a refuzat sa ia masurile ce se impuneau, programul desfasurndu-se ca si cum "nici usturoi nu am mncat, nici gura nu-mi miroase". Conform legii, la ncheierea celor 30 de zile de ancheta, ANSPDCP este obligata sa ia masuri, cum ar fi sanctionarea ministerului cu 850 milioane de lei vechi. Pe de alta parte, aceeasi institutie trebuie sa dicteze suspendarea derularii programului n ntreaga tara, precum si stergerea datelor culese nelegal. Ilegalitatea consta si n faptul ca reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate ar fi trebuit sa informeze explicit medicii asupra obligativitatii de a se nregistra ca operatori autorizati de date cu caracter personal. Asa ca medicii ar trebui sa fie sanctionati, fiecare n parte, cu sume cuprinse ntre 100 si 250 milioane de lei. Paveliu a continuat demersurile sale si la Comisarul European pentru Justitie, Franco Fratinni, urmnd sa fie sesizat si Parlamentul European asupra ncalcarii grosolane de catre tara noastra a unor obligatii asumate de Romnia n calitate de membra a Comunitatii Europene. Indiferent care va fi verdictul si n acest caz, sanctiunile financiare impuse statului romn vor fi achitate din banii contribuabilului.


Publicat de : ---
Data publicării: 28 Dec 2007 - 06:17
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=27785&titlu=Gafele_lui_Nicolaescu_pot_costa_medicii_de_familie_sute_de_milioane_de_lei