Hop si Basescu [1]

Aparut in editia din 27 Decembrie 2007

Presedintele Traian Basescu a anuntat saptamina trecuta ca va condamna Pactul Ribbentrop-Molotov, desi Parlamentul Romaniei a facut exact acelasi lucru acum 16 ani

.

Cvasimajoritatea comentatorilor au observat ca presedintele Basescu este cel mai dibaci om politic in crearea de evenimente care sa-l propulseze in centrul atentiei. Cele mai multe dintre evenimentele create de Basescu sint adevarate lovituri mediatice (condamnarea comunismului, raportul pe tema educatiei, declaratia asupra problemelor secuiesti etc.). Acestea sint construite inteligent, intrucit spun adevaruri cunoscute de toata lumea, dar, inexplicabil, ocolite de ceilalti politicieni. Din pacate, din pricina deja obositorului conflict dintre presedinte si premier, celebrele rapoarte Basescu nu se concretizeaza in gesturi administrative sau legislative care sa indrepte anomaliile constatate.

Se pare insa ca rezervorul de idei al presedintelui a cam secat. Basescu a facut saptamina trecuta un anunt-boroboata, adica a declarat ca va condamna, in fata Camerelor reunite ale Parlamentului, Pactul Ribbentrop-Molotov, incheiat in 1939 intre ministrul de Externe al URSS si cel al Germaniei naziste. Actul respectiv a facut posibila agresiunea sovietica din 1940 si ocuparea de catre Armata Rosie a Basarabiei, Bucovinei de Nord si a Tinutului Hertei. Basescu s-a decis sa denunte Pactul pe modelul condamnarii comunismului, dar a omis sa procedeze la o minima verificare. Ar fi aflat astfel ca Romania, printr-o sedinta a Parlamentului din 1991, a mai condamnat o data Pactul Ribbentrop-Molotov, deci gestul sau devine inutil daca avem in vedere ca Parlamentul are la fel de multa legitimitate ca si presedintele. Ce-ar putea face Basescu mai mult decit sa repete declaratia Parlamentului de acum 16 ani? Sa convinga Ucraina sa retrocedeze Romaniei teritoriile ocupate in 1940? Ma indoiesc de succesul unei atari intreprinderi, din moment ce se pare ca avem nevoie de translatori pina si pentru a discuta cu „moldoveanul“ Voronin. Cred, mai degraba, ca in cazul in care presedintele isi va concretiza intentia de a condamna Pactul in fata Parlamentului, isi va asigura prima infringere mediatica usturatoare din cariera sa politica. Nu va reusi decit sa le ofere adversarilor politici, care nu sint putini, prilejul de a-l ridiculiza. Si ar fi pacat ca un subiect atit de delicat pentru fragila noastra constiinta nationala sa devina subiect de bascalie tipic dimboviteana.


Publicat de : ---
Data publicării: 27 Dec 2007 - 06:22
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=27770&titlu=Hop_si_Basescu