Legi marca Funar: romii sa fie tigani si ungurii, doar in Ungaria [1]

Aparut in editia din 27 Octombrie 2007

PRM vrea ca romii sa fie numiti oficial tigani, iar maghiarii din Transilvania sa primeasca prime in bani daca pleaca in Ungaria

. Totul reglementat prin lege.

Senatorul PRM Gheorghe Funar a anuntat vineri ca a depus in Parlament doua proiecte legislative referitoare la doua minoritati etnice importante din Romania. Este vorba despre romi si despre maghiari. Legea referitoare la romi prevede ca reprezentantii acestei etnii sa fie denumiti oficial “tigani”. Motivul: pentru a se elimina “confuzia creata artificial dintre romi si romani”. “Ei cind au venit in Europa in anul 1354 erau tigani, nu romi. Este o situatie caraghioasa sa avem imparatul tiganilor, regele tiganilor si ei nu au supusi, pentru ca acestia sint romi. Trebuie sa se stie ca tiganii sint tigani si romanii sint romani, sa nu ne mai confunde nimeni”, argumenteaza Funar.

Nici etnicii maghiari nu sint uitati de initiativele legislative ale senatorului PRM. In ceea ce ii priveste pe acestia, Funar a depus in Parlament un proiect de lege care prevede acordarea de facilitati pentru maghiarii din Transilvania care nu recunosc Marea Unire si statul national unitar roman. Potrivit legii lui Funar, acestia ar primi o prima de plecare in “tara-mama” in valoare de 1.000 de euro. “Am tinut cont de dorinta de descalecare a unora dintre cetatenii Romaniei de etnie maghiara care nu recunosc Marea Unire si statul national unitar roman. Ei sint ajutati sa paraseasca definitiv Romania si sa se stabileasca in «tara-mama». Sper sa plece toti cei care beneficiaza de legitimatie de maghiar”, spune Funar. In afara de prima in bani, proiectul peremistilor prevede ca acelora care pleaca sa li se acorde despagubiri din partea statului roman, la pretul pietei, pentru o casa sau pentru un apartament cu terenul aferent si sa li se asigure transportul in Ungaria.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii spune ca nu il poate sanctiona pe senatorul Gheorghe Funar pentru cele doua legi, deoarece acesta este aparat de imunitatea parlamentara. “Nu vom lua nici o masura. Gheorghe Funar are imunitate parlamentara si are dreptul la initiative legislative”, spune presedintele CNCD, Csaba Asztalos. El spera insa ca aceste doua proiecte sa nu fie votate in Parlament. In privinta celui referitor la etnicii romi, Asztalos spune ca si daca ar fi votat, terminologia de “romi” nu va disparea. In privinta celui de-al doilea proiect, presedintele CNCD il avertizeaza insa pe Funar ca ar fi primul care va intra sub incidenta lui. “Va fi primul caruia i se va aplica aceasta lege. Textul actului Marii Uniri semnat la Alba-Iulia avea si un capitol care se referea la garantarea drepturilor minoritatilor. Li se garanta dreptul la autonomie sau dreptul de a invata in limba materna, inclusiv in universitati proprii”, spune Asztalos.


Publicat de : ---
Data publicării: 27 Oct 2007 - 04:22
 

Link ştire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=27220&titlu=Legi_marca_Funar__romii_sa_fie_tigani_si_ungurii__doar_in_Ungaria